Kā svētkos nepārēsties, nepiedzerties un tikt galā ar paģirām

Ziemassvētki un Jaungads ir laiks, kad vairums cilvēku pārēdas un pārmēru lieto alkoholu, taču ir dažādas receptes, kā sevi piemānīt un aizvilināt prom negausīgu ēstgribu.

Un, ja tomēr gadījies pārēsties, kā otrā rītā līdzsvarot sevī labsajūtu, atgriezt veselību un harmoniju.

Iekodēts jau zīdainim

«Pārēšanās bedrē parasti iekrīt tie, kuriem ir ļoti zems pašapziņas līmenis,» uzskata diētas ārste, homeopāte un aromterapeite Inga Fuksa. Liels risks šai bedrē iekrist esot arī tiem, kuri laikā līdz svētkiem ir cītīgi tievējuši. «Labs saimnieks ragavas taisa vasarā, bet ratus – ziemā. Ar to es domāju, ka par lieko kilogramu likvidēšanu vajadzētu domāt vasarā, nevis pēdējā mirklī, jo diemžēl taukaudi nekūst kā pirmais sniegs,» atgādina diētas ārste. Pārēšanās riska grupā viņa iekļauj arī tos, kurus nomocījis nebeidzams stress. «Kas notiek, kad beidzot ir brīvdienas? Mēs ēdam! Tas ir viens no mierinātājiem, kas mūsos iekodēts jau no zīdaiņa vecuma, un mēs to arī izmantojam kā stresa likvidētāju – jo citādi no sakrātās stresa lavīnas organisms nemāk sevi pasargāt,» stāsta Inga Fuksa. Viņa pieļauj, ka kādam citam labākais stresa likvidētājs ir alkohols, bet nav jau lielas atšķirības – sākumā palīdz gan ēšana, gan dzeršana, tikai ar laiku viena vai otra aizraušanās var kļūt par veselības problēmu cēloni. «Neko jaunu jau nepateikšu: tie cilvēki, kuri ar sevi, ar savu darba un privāto dzīvi ir apmierināti, svētkus sagaida priecīgi un bez šāda veida problēmām,» uzskata Inga Fuksa.

Tikai labu, īstu, tīru

Protams, mums, latviešiem, ir savas svētku tradīcijas, un to vajag pieņemt kā nemainīgu faktu. Aizbraucot ciemos, tas ir garšīgs un tas ir garšīgs, un visu gribas pagaršot. «Ja mēs pienācīgi daudz kustētos, nekas slikts nenotiktu, bet mēs jau nekustamies,» spriež homeopāte Dace Gaile. Viņa uzsver, ka pats svarīgākais, kas jāievēro ne tikai svētkos, bet arī ikdienā: ir jāēd kārtīgs ēdiens. Ar vārdu kārtīgs viņa domā pārtiku bez konservantiem un ķīmijas. «Ja gribas ēst speķi, ēd! Bet tikai labu, īstu speķi, kādu gan arvien grūtāk ir dabūt. Mans vecaistēvs vienmēr brokastīs cepa sešas olas ar speķi, un viņam nekad nebija paaugstināts holesterīns. Viņš bija veselāks par veselu, nodzīvoja pāri simt gadiem. Ja tev gribas sviestu, ēd! Galvenais, lai tas ir kārtīgs lauku sviests, nevis, piemēram, margarīns Mira, kas ir viena vienīga ķīmijas formula. Var ēst arī putukrējumu, tikai – no īsta piena!» uzskaita Dace Gaile.

Vīns, šņabis un alus

Homeopātes Daces Gailes draugi zina: viņas mājas aptieciņā vienmēr ir Amara Complex pilieni. «Unikāla lieta! Tie darbojas labāk nekā kuņģa pilieni, tos var dot lieliem un maziem, pat zīdaiņiem, un tos var iegādāties tikai homeopātiskajās aptiekās (Rīgā, Skolas ielā 14 un Biķernieku ielā 12). Atceros vienus Ziemassvētkus, kad visiem maniem pieciem bērniem ciemos bija sanākušas krustmātes, krusttēvi un vēl bariem manas draudzenes – visi kārtīgi saēdāmies cepeti, štovētus kāpostus, zirņus ar speķi. Ēdām, cik vien līda iekšā, un tad visi zosu gājienā stenēdami un vaidēdami devāmies uz virtuvi – iedzert Amara pilienus. Kad pēdējais vēl nebija iedzēris, pirmais jau prasīja: vai tad torti šodien nedos? Pilienu iedarbība tiešām ir ātra: 10–15 minūtes,» apgalvo pieredzējusī homeopāte.

«Aizkuņģa dziedzeris un žultspūslis nav pieradis, ka tik daudz ēdam, un tad nu šie pilieni palīdz ātrāk un labāk izvadīt žulti, lai viss labāk sagremojas. Ļoti labs pie pārēšanās, pārdzeršanās, pārpīpēšanās un sliktas dūšas ir arī vācu ražotāja Heel homeopātisko zāļu komplekts DetoxKit,» stāsta Dace Gaile. Viņa piebilst, ka uzlabot gremošanu palīdz arī glāze laba vīna (sākot no 12,5%), šņabja vai alus. «Es esmu tas ārsts, kurš saka, ka alkohols ir ļoti laba lieta, svarīga tikai ir kvalitāte un kvantitāte. Jā, glāze šņabja pie treknām vakariņām nāk tikai par labu,» viņa uzsver. «Galvenais ir mērenība, bet nu, protams, svētkos mēs šo mērenību pazaudējam. Tas ir tik cilvēciski!» smaida Dace Gaile, sakot, ka viņa jau nu arī nav tas labākais piemērs, kā pareizi jāēd.

***

PRET PAĢIRĀM:

Homeopātisko zāļu komplekts DetoxKit:

Nux vomicaHommacord, Lymphomyosot un BerberisHomaccord pilieni (katrs 30 ml) – tie palīdz pret pārēšanos,

pārdzeršanos, pārpīpēšanos un sliktu dūšu.

Lietošana: uz glāzi ūdens 15 pilieni no katras pudelītes.

Aptuvenā cena aptiekās – Ls 15

Amara complex pilieni – tie palīdz pret sliktu dūšu, vēdersāpēm, vēdera vīrusiem, sliktu apetīti,

aizkuņģa dziedzera iekaisumu. Lietošana: 10 pilieni 2–3 reizes dienā pirms ēšanas,

sāpju laikā – pēc vajadzības.

Tās ir zāles, kurām jābūt katras mājas aptieciņā, uzskata

homeopāte Dace Gaile; viņa tās ņem līdzi arī ārzemju braucienos. Aptuvenā cena aptiekās – Ls 3,50

Ja gribas vemt, izvemieties.

Ja ir slikta dūša, nekādā gadījumā nedzeriet cerukālu, jo tas nomāc vemšanas procesu – ja iekšā ir kaut kas slikts, tas jādabū ārā!

***

JA OTRĀ RĪTĀ GRŪTI:

Uzvāriet tēju Garšas kārpiņu atgriešanās ikdienā:

vienādās proporcijās sajauciet kardamonu, muskatriekstu, kanēli un ingveru un glāzē karsta ūdens izšķīdiniet ½ tējkaroti šā maisījuma; to var iejaukt arī kafijā – šāds dzēriens pēc svētkiem palīdzēs organismam atgūt līdzsvaru

Ja iepriekšējā vakarā sabrukuši plāni par pareizu uzturu, no rīta

labs glābiņš ir citrona ūdens, svaigi spiestas sulas (greipfrūts, apelsīns, ananass), gāzēts un negāzēts minerālūdens (pārmaiņus viens

un otrs)

Možumu atgriezt palīdz zāļu tēju kombinācija:

fenhelis + piparmētra + kumelīte

Ļoti laba ir SIA Fito preparāti Organisma atjaunošanas tēja, kuras pamatā ir 3000 gadu veca Tibetas zintnieku radīta recepte:

asinszāles laksti, kumelīšu un kaķpēdiņu ziedi, bērzu pumpuri un meža zemeņu lapas. Lai iztīrītu organismu, to lieto divus mēnešus reizi piecos gados. Lietošana:

tējkaroti sausā maisījuma aplej ar 500 ml verdoša ūdens, nostādina

20 minūtes, nokāš un dzer pa glāzei no rīta 20–30 minūtes pirms ēšanas vai vakaros pēc ēšanas

***

NEPĀRĒŠANĀS KNIFU TOP8:

1. Pirms svētkiem nebadojieties, saglabājiet ierasto ēšanas ritmu, neradot lieku stresu gremošanas sistēmai

2. Rūpīgi apdomājiet svētku ēdienkarti un sagatavojiet nepieciešamo produktu sarakstu, tajā bagātīgā daudzumā iekļaujot dārzeņus, augļus, zaļumus un garšvielas

3. Ēdiena pagatavošanā visos iespējamos veidos izmantojiet svaigus zaļumus un garšvielas – tie ēdienu palīdzēs vieglāk sagremot

4. Ja uz svētku galda ir ļoti daudz ēdienu, koncentrējiet savu izvēli uz diviem trim – jo bišķiņ šito, šito un vēl šito rada haosu garšas kārpiņām, līdz ar to arī pārēšanās risku

5. Dzeriet daudz ūdens – tas noskalo garšas kārpiņas

6. Neēdiet kopā treknu gaļu un pienu, skābus kāpostus un pienu – aizkuņģa dziedzeris to nesapratīs, un vēders to liks manīt

7. Gremošanu uzlabot palīdz glāze laba vīna (no 12,5%), šņabja vai alus

8. Ierastā šķīvju tukšošanas maratona vietā izdomājiet jautras nodarbes, spēles un rotaļas

Svarīgākais