Katram pārtikas produktam ir sava ieteicamā uzglabāšanas temperatūra. Elektropreču eksperti ir sagatavojuši padomus, kas palīdzēs samazināt pārtikas zudumus.
Ledusskapja augšējie plaukti vispiemērotākie būs produktiem, kuriem vienmēr jābūt atdzesētiem, piemēram, piena produktiem. Tāpat šajos plauktos ieteicams uzglabāt gatavās maltītes.
Visvēsākā temperatūra ir ledusskapja apakšējos plauktos. Tajos jāuzglabā pārtika, kas viegli un ātri bojājas. Ikviens auglis un dārzenis ir atšķirīgs, tāpēc svarīgi pārzināt visbiežāk izmantoto produktu uzglabāšanas pamatprincipus. Piemēram, nenogatavojušies avokado, persiki un melones jāuzglabā istabas temperatūrā. Kad sasniegta vēlamā gatavības pakāpe, tos var ievietot ledusskapja apakšējos plauktos. Tādejādi palielināsies to uzglabāšanas laiks.
Mitruma līmenim ledusskapī ir tikpat liela nozīme kā temperatūrai. Augļi un dārzeņi ātri bojājas un tiem ir specifiskas uzglabāšanas prasības. Tāpēc ieteicams tos uzglabāt ledusskapja atvilktnēs ar regulējamiem mitruma režīmiem, lai nodrošinātu optimālus uzglabāšanas apstākļus. Mitruma zudumus var mazināt atvilktnes ar regulējamu mitruma līmeni. Tajās iespējams palielināt mitruma līmeni līdz pat 80 %, nodrošinot, ka dārzeņi uzglabāsies ilgāk svaigi, nesavītīs un saglabās savu tekstūru. Piemēram, šādi zemenes iespējams uzglabāt līdz 2,3 reizēm ilgāk.
Jēlu gaļu, mājputnu gaļu un zivis vislabāk uzglabāt ledusskapja apakšējās atvilktnēs vai plauktā. Ieteicams pārliecināties, ka produkti ievietoti noslēgtos traukos vai pārtikas uzglabāšanai piemērotos maisiņos, lai novērstu nepatīkamu aromātu izplatīšanos un šķidruma veidošanos, kas veicinātu citu produktu piesārņojumu un bojāšanos.
Mērces, kečupa, majonēzes uzglabāšanai nav nepieciešama ļoti zema temperatūra. Šos pārtikas produktus var uzglabāt ledusskapja durvīs un tie vienmēr būs pārredzami.
Avoti:
1 Unep
2 Samsung iekšējais pētījums, ko veica 3gem 12 valstīs, 2020. gada novembris
3 Left Food Hate Waste