Kēksiņi jeb mafini viennozīmīgi ir viens no bērnu vismīļākajiem ēdieniem, kas patīk arī vecākiem, jo tos ir ne tikai ātri un viegli pagatavot, bet arī gatavošanas procesā labprāt iesaistās mazie palīgi. Turklāt kēksiņos varam pievienot dažādas vērtīgas sastāvdaļas, kas ne tikai apmierinās kāri pēc kaut kā “garšīga”, bet arī sniegs vērtīgas uzturvielas un vitamīnus. Taču, kā pagatavot garšīgus un vērtīgus kēksiņus tad, ja pienu, olas vai glutēna produktus uzturā lietot nevaram?
To palīdzēs noskaidrot bloga “Viens + Viens” autore un divu bērnu mamma Laura Grēviņa, kas kopā ar Bērnu slimnīcas uztura speciālisti un kustības “Ēstprieks” ēdienkartes līdzautori Lizeti Pugu uztura šova “Atklāj Ēstprieku” 6. epizodē pagatavos divu veidu - burkānu un melleņu kēksiņus, neizmantojot olas un piena produktus.
Sastāvdaļas pagatavošanai:
Kēksiņu masai
Burkānu kēksiņiem
Melleņu kēksiņiem
Linsēklas sajauc ar 5 ēdamkarotēm ūdens. Tām pievieno ar dakšiņu saspaidītu banānu, kļavu sīrupu un olīveļļu, visu samaisa.
Masai pievieno sarīvētu ābolu, brūno cukuru, cepamo sodu, kanēli, mandeļu pienu un visu rūpīgi samaisa.
Atsevišķā bļodā sajauc auzu pārslas, mandeļu miltus un kviešu miltus. Bezglutēna versijā auzu pārslas var aizstāt ar bezglutēna auzu pārslām un bezglutēna miltu maisījumu.
Visas sastāvdaļas sajauc un sadala divās bļodās. Vienai bļodai pievieno rīvēto burkānu un valriekstus, otrai - mellenes un mandeles.
Kēksiņu pannā ieklāj kēksiņu papīriņus un iekšā lej mīklu. Kēksiņu forma aptuveni ½ jāaizpilda ar mīklu. Kad tas izdarīts, burkānu kēksiņus dekorē ar valriekstiem un šķipsniņu kanēļa, melleņu kēksiņus dekorē ar mandelēm.
Kēksiņus cep 190 grādos iepriekš sakarsētā krāsnī 35 minūtes.
Kad kēksiņi ir gatavi, tos izņem no krāsns un ļauj atdzist.