Četri produkti, kas pagarina dzīvi

© pexels.com

"National Geographic" autors Dens Butners daudz pētījis cilvēka novecošanās procesus. Intervijā "Mind Body Green" viņš runājis par produktiem, kas varot palielināt izredzes uz ilgāku un veselīgaku dzīvi.

pexels.com

1. Maizes ieraugs

Pašu raudzētas maizes cepšana var palīdzēt uzlabot gremošanas sistēmas darbību, turklāt saldskābmaize ir piemērota arī tiem, kam ir paaugstināta jutība pret glutēnu (bet ne celiakalijas slimniekiem).

"Mēs precīzi nezinām, kāpēc tas notiek, bet mēs redzam, ka, kad cilvēks ēd veģetāru maltīti ar saldskābmaizi, ēdiena glikēmiskais indekss pazeminās," skaidro Butners. "Skāba maize ir īpaši izplatīta Sardīnijā, kur daudzi cilvēki to izvēlas katrā ēdienreizē."

pexels

2. Piena dadzis

"Šis augs būtiski ietekmē cilvēku izredzes sasniegt simt gadu un vairāk vecumu," saka D. Butners.

Piena dadzis ir ērkšķains augs, kurš plaši sastopams Izraēlā. Pēdējos gados uztura bagātinātāji, kas izgatavoti no šī dadža, ir kļuvuši ārkārtīgi populāri, galvenokārt, pateicoties pierādītajai spējai detoksicēt aknas. Par to atbildīga ir aktīvā viela silimarīns, kam piemīt antioksidanta un pretiekaisuma īpašības.

pexels.com

3. Avokado

Šo augli mūsdienās var atrast gandrīz katrā lielveikalā. Avokado ir bagāts ar vitamīniem, minerālvielām un veselīgajām taukskābēm. Viena no svarīgākajām ir oleīnskābe, kas, kā zināms, sniedz lielu ieguldījumu sirds un smadzeņu veselībā.

pexels.com

4. Banāns

Mūsdienās banāni ir vieni no pieejamākajiem augļiem.

"Tie ir bagāti ar šķīstošām šķiedrām, vitamīniem un minerālvielām," saka D. Butners. "Es neteiktu, kas tas ir vienīgais auglis, kas jāēd, bet domāju, ka bļoda ar banāniem uz virtuves letes ir daudz efektīvāka par tosteri vai čipsu maisu."

Avots: Otkrito.lv atsaucoties uz dataly.co.il

Uzturs

Domājot par kartupeļu ēšanu, noteikti prātā ienāk neviena vien recepte, kā tos gardi pagatavot. Visās receptēs ir viens vienojošs faktors - kartupeļi pirms ēšanas tiek termiski apstrādāti (vārīti, cepti, sautēti u.c.). Vai kartupeļus var ēst arī tādus kādi tie ir, termiski neapstrādājot? To šoreiz centāmies noskaidrot!

Svarīgākais