Lai gan gāzu izdalīšanās un atraugas ir dabiski veidi, kā ķermenis var atbrīvoties no liekā gaisa, kas nokļuvis zarnās, pārmērīga gāzu veidošanās var būt neērta vai pat sāpīga. Ir ēdieni un dzērieni, kas var pastiprināt gāzu veidošanos un vēdera uzpūšanos.
Ir zināms, ka pupiņas un pākšaugi var izraisīt pastiprinātu gāzu veidošanos. Pupiņas satur lielu daudzumu kompleksā cukura, ko sauc par rafinozi, ko organismam ir grūti sagremot.
Pupiņas un pākšaugi, kas var izraisīt gāzes vēderā ir lēcas, zirņi, turku zirņi, zaļās pupiņas un melnās pupiņas.
Tāpat kā pākšaugos, krustziežu dzimtas dārzeņos ir liels daudzums rafinozes un šķiedrvielu, kas var izraisīt vēdera uzpūšanos un gāzes.
Krustziežu dārzeņi, neskaitot brokoļus, kas satur rafinozi un var veicināt gāzes ir ziedkāposti, Briseles kāposti, kāposti, sparģeļi.
Kvieši un citi graudaugi, izņemot rīsus, satur rafinozi un lielu daudzumu šķiedrvielu. Abi šie faktori var palielināt gāzu veidošanos un vēdera uzpūšanos. Daži no graudaugiem satur arī proteīnu, ko sauc par lipekli. Cilvēkiem, kuri ir jutīgi pret lipekli, pēc šādu produktu ēšanas var tikai palielināties gāzu veidošanās risks.
Graudaugi, kuri var veicināt gāzu veidošanos, ir kvieši, mieži, rudzi.
Sīpoli satur fruktānu, ko tievajai zarnai ir grūti absorbēt. Kad šie cukuri nonāk resnajā zarnā, tie nonāk saskarē ar zarnu baktērijām un rūgst, izraisot gāzi kā blakusproduktu.
Limonādes, ūdens un sulas, kuras satur gāzi, var izraisīt vēdera uzpūšanos un līdz ar to arī gāzes.
Alus ir dzēriens, ko gatavo raudzējot graudus. Gāze, kas rodas no fermentētajiem cukuriem un karbonizācijas procesa laikā, var izraisīt pārmērīgu gāzu veidošanos un vēdera uzpūšanos. Cilvēkiem, kuri ir jutīgi vai alerģiski pret lipekli, šie simptomi var tikai pastiprināties, jo lielākajā daļā alus ir sastopams lipeklis.
Arī kombuča var izraisīt vēdera uzpūšanos un citus nelielus kuņģa-zarnu trakta traucējumus.
Trekni un taukaini ēdieni palēnina gremošanas trakta darbību. Kad ķermenim ir ļoti smagi jāstrādā, lai sagremotu pārtiku, kā tas notiek ar treknu pārtiku, var rasties gāzes.
Kad cilvēki košļā košļājamo gumiju, viņi mēdz norīt daudz gaisa, kas var uzkrāties kuņģī un potenciāli nokļūt zarnās.
Tāpat kā ar košļājamo gumiju, stikleņu sūkšana var veicināt gāzu rašanos, jo, visticamāk, sūkājot konfekti tiek norīts gaiss.
*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.