Divas ķirbju ēdienu receptes, kuras noteikti šoruden jānobauda

© pexels.com

Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas ķirbju ēdienu receptes, kas noteikti jāpagatavo šoruden.

Viktorija Kožemjakina

Vegānisks ķirbju karijs

(Gatavošanas laiks: 30-40 minūtes)

Sastāvdaļas:

  • 1 smalki sakapāts sīpols;
  • 3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas;
  • 1 ēdamk. kokosriekstu sviesta vai olīveļļas;
  • 1 tējk. garam masala garšvielu;
  • 1 tējk. malta koriandra;
  • 1 tējk. maltu kumīna sēklu;
  • 2 tējk. karija pulvera;
  • 1 kubiņos sagriezts burkāns;
  • 300-400 g sagrieztu konservētu tomātu;
  • 500 g nomizota ķirbja, nomizota;
  • 1 kārba konservētu turku zirņu (~400 g);
  • 100 g vārītu lēcu;
  • 400 g kokosriekstu piena (vai 10% saldā krējuma, ja negatavo vegāniski);
  • 250 ml dārzeņu buljona vai ūdens;
  • sāls, melnie pipari;
  • sula no 1 laima (+ miziņas, ja vēlas);
  • sakapāti pētersīļi pasniegšanai;
  • vārīti rīsi pasniegšanai.

Pagatavošana:

1. Sagatavo tālākai apstrādei dārzeņus - sīpolu un ķiploku sakapā, burkānu, ķirbi un konservētos tomātus sagriez kubiņos.

2. Lielā pannā augu eļļā apcep sīpolus un ķiplokus, pievieno tiem garšvielas (iznemot sāli un piparus) un cep apmaisot vēl minūti.

3. Pievieno burkānus un ķirbi, maisot apcep visu dažas minūtes.

4. Pielej buljonu, uzliec pannai vāku un sautē līdz dārzeņi ir gandrīz mīksti (~10 minūtes).

5. Pievieno tomātus un turku zirņus, apmaisi un sautē vēl 5-7 minūtes.

6. Pievieno lēcas un kokosriekstu pienu, sautē bez vāka vēl ~5 minūtes vai līdz karijs nedaudz sabiezē.

7. Pievieno sāli un piparus pēc garšas, pielej laima sulu, pievieno laima miziņas, ja ir vēlme.

8. Pasniedz kopā ar vārītiem rīsiem, rotājot ar pētersīļiem.

Viktorija Kožemjakina

Ātri pagatavojami siltie ķirbju salāti

(Gatavošanas laiks: 15 minūtes)

Sastāvdaļas:

  • 400 g šķēlēs sagriezta riekstu ķirbja;
  • 5 ēdamk. olīveļļas;
  • 1 ķiplokspiedē izspiesta ķiploka daiviņa;
  • 1 tējk. malta koriandra;
  • 1 tējk. rīvēta muskatrieksta;
  • sāls, melnie pipari;
  • 200 g lapu salātu maisījuma;
  • 4 gurķi;
  • 2 saldās paprikas;
  • 100 g mīksta kazas siera;
  • 2-4 ēdamk. ķirbju sēkliņu;
  • citronpipari.

Pagatavošana:

1. Sajauc 3 ēdamkarotes olīveļļas ar ķiploku, garšvielām, sāli.

2. Ar šo maisījumu no visām pusēm ieeļļo ķirbja šķēles

3. Cep ķirbi sakarsētā cepeškrāsnī (180C), kamēr tas kļūst mīksts.

4. Kamēr ķirbis cepas, lielā bļodā sajauc salātu lapas ar šķēlītēs sagrieztiem gurķiem un papriku, atlikušajām 2 ēdamk. olīveļļas un citronpipariem.

5. Uz šķīvja kārto salātlapu maisījumu, liec tam pa virsu siltu ķirbi.

6. Rotā ar kazas siera bumbiņām un ķirbju sēklām.

7. Pasniedz siltus!

Svarīgākais