Jaunās pieneņu lapiņas ir sevišķi bagātas ar C vitamīnu (100 gramos esot pat 450–550 mg!), tautas medicīnā pienenes jau kopš neatminamiem laikiem tiek lietotas, lai veicinātu gremošanu un žults sekrēciju, cīnītos ar iekaisumiem, uzlabotu aknu veselību, veicinātu miegu.
Pienenes labprāt ēd itālieši un francūži un ja jau esam pārņēmuši no viņiem rukolas ēšanu, tad varētu arī atgriezties pie mums vieglāk pieejamiem salātiem. Garšos vai negaršos, bet pamēģināt var.
NODERĪGI
Neaizmirstiet, ka pienenes jāvāc tīrā vietā, tālāk no izplūdes gāzēm, putekļiem un platībām, kas apstrādātas ar herbicīdiem, nostāk no atkritumu izgāztuvēm vai suņu pastaigu vietām.
Mājās savāktais vēlreiz jāpārlasa. Pienenes mazgā īsi pirms gatavošanas.
Pieneņu sula stipri notraipa rokas, bet tās ir viegli nomazgāt, ja izmanto etiķi, citronu sulu u.c.
Pienenes diezgan ātri savīst. Ja tās tālu jāved, augi ilgāk paliek svaigi, izrauti ar visu sakni. Pārvadāt un glabāt tos var plastmasas maisiņos, bet vēlams izlietot pēc iespējas drīzāk.
Jo pieneņu lapas ir jaunākas, jo mazāks to rūgtums. Lai rūgtumu mazinātu, izmanto divus paņēmienus: lapas aptuveni pusstundu mērcē sālītā ūdenī vai arī, gatavojot salātus, apslacina tās ar citronu sulu vai etiķi.
Iesācēju salāti (piemēroti, lai pieradinātos pie pieneņu garšas)
Sastāvdaļas: Viens vidēji liels gurķis, 3–4 pieneņu lapas, 1–2 ēdamkarotes skābā krējuma, nedaudz lociņu, sāls pēc garšas
Pagatavošana: Pieneņu lapas un lociņus sīki sagriež, pievieno sāli, sajauc. Gurķi sagriež plānās ripiņās, kārto lēzenā salātu traukā, virsū liek pienenes ar lokiem un krējumu.
Vienkārši salāti
Sastāvdaļas: 100 g pieneņu lapu, viens neliels sarkanais sīpols, divas ēdamkarotes olīvu eļļas, pustējkarote etiķa (9%), viena ēdamkarote sasmalcinātu diļļu zaļumu, šķipsniņa sāls
Pagatavošana:Vienā litrā ūdens izšķīdina 20 g sāls, tajā uz 30 minūtēm iegremdē pārlasītas, nomazgātas pieneņu lapas. Notecina, nosusina, sagriež, pievieno sīki sasmalcinātu sīpolu un zaļumus. Eļļu sajauc ar etiķi un sāli, pārlej salātiem, samaisa.