RECEPTES: Ēdien­kar­te va­sa­rai

© F64

Ie­stā­jo­ties va­sa­rai, ie­spē­ju ba­gā­ti­nāt ēdien­kar­ti un pa­da­rīt to ve­se­lī­gā­ku ir kriet­ni vai­rāk ne­kā ci­tā ga­da­lai­kā. Tad jā­ēd vai­rāk dār­ze­ņu, aug­ļu un za­ļu­mu. Va­sa­rā bie­žāk uz­tu­ra­mies svai­gā gai­sā, kus­ta­mies un uz­ņe­mam sau­les ener­ģi­ju vis­am ga­dam, dau­dzus pro­duk­tus lie­to svai­gā vei­dā.

 Ša­jā lai­kā ie­tei­cams re­tāk lie­tot mai­zi ar de­su vai ci­tām ga­ļas pie­de­vām, jo to var aiz­stāt ar svai­gu gur­ķi vai to­mā­tu. Bet, ja nu to­mēr nav vē­lē­ša­nās at­teik­ties no mai­zes, tad ne­va­jag smē­rēt svies­tu vai mar­ga­rī­nu, bet uz­likt sa­lāt­la­pu. Ša­jā se­zo­nā pa­rā­dās daudz ogu un aug­ļu, un kā­pēc to vi­su ne­iz­man­tot. Aug­ļos ir daudz vi­ta­mī­nu un mik­ro­ele­men­tu, kat­ram ir sa­vas vēr­tī­gas īpa­šī­bas. Ogas un aug­ļus var bau­dīt gan at­se­viš­ķi, gan pie­vie­not pie sa­lā­tiem un de­ser­tiem. Sa­vu­kārt daudz­vei­dī­gos za­ļu­mus var iz­man­tot gan­drīz vai pie kat­ra ēdie­na. Tie lie­lis­ki ie­de­ras kā pie­de­va pie zu­pām, sa­lā­tiem, kok­tei­ļiem un ēdie­nu de­ko­rē­ša­nā. Bro­kas­tīs sā­tīgs būs za­ļais kok­tei­lis – ke­fī­ru var sa­jaukt ar jeb­ku­ru no za­ļu­miem, garš­vie­lām un sa­lāt­la­pām, pie­vie­not arī mār­rut­kus. Rei­zi ne­dē­ļā var rī­kot at­slo­dzes die­nu ar sa­lā­tiem un tos ēst vi­su die­nu. Va­sa­rā pie sa­lā­tiem var iz­mē­ģi­nāt vis­da­žā­dā­kās eļ­ļas, ne­vis ti­kai tra­di­ci­onā­lo olīv­eļ­ļu. Tie­ši šis ga­da­laiks ir pik­ni­ku un dār­za svēt­ku laiks, un arī šaš­li­ku var pa­ga­ta­vot ne­tra­di­ci­onā­lu un in­te­re­san­tu.

No­de­rī­gi!

Do­do­ties uz pik­ni­ku, var pa­ņemt līdz­i:

* ma­ri­nē­tus pi­pa­rus un le­čo. Labs ri­si­nā­jums, ja svai­gi dār­ze­ņi ir ap­ni­ku­ši;

* vā­rī­tu cūk­ga­ļu, ko sa­ga­ta­vo ie­priekš un pa­sniedz auk­stā vei­dā. Pie­de­vās pie tās var iz­man­tot mār­rut­kus, si­ne­pes, kā arī svai­gus vai ma­ri­nē­tus gur­ķus;

* vis­tas šķiņ­ķī­ši vai spār­ni­ņi ir lie­lis­ki arī kā auk­stā uz­ko­da;

* ja kā­ro­jas pēc zivs, tad var bau­dīt ru­le­tī­tes no la­ša.

Re­cep­tes

Cep­ti dār­ze­ņi

Sastāvdaļas: ka­ba­či, sī­po­li, sal­die pi­pa­ri, ķir­što­mā­ti, ķip­loks, vi­ole­tais ba­zi­liks, sāls, pi­pa­ri, cit­ro­na su­la, olīv­eļ­ļa.

Pagatavošana: ka­ba­čus un sī­po­lus sa­griež šau­ros riņ­ķī­šos, sal­dos pi­pa­rus – lie­lā­kos ga­ba­li­ņos, to­mā­tus ma­ri­nā­dē liek ve­se­lus. Ma­ri­nā­dei sa­mai­sa sa­smal­ci­nā­tu ķip­lo­ku, ba­zi­li­ku, sā­li, pi­pa­rus, cit­ro­na su­lu un olīv­eļ­ļu. At­stāj dār­ze­ņus, iz­ņe­mot to­mā­tus, ša­jā mai­sī­ju­mā uz di­vām trim stun­dām. Ķir­što­mā­tus pie­vie­no pie­cas mi­nū­tes pirms pa­ga­ta­vo­ša­nas. Dār­ze­ņus, kas ga­ta­vo­ti pēc šā­das re­cep­tes, var cept gan uz ie­smi­ņiem, gan uz res­tī­tēm. Uz og­lēm tos cep 15 mi­nū­šu, pe­ri­odis­ki gro­zot.

Aug­ļu šaš­liks

Sastāvdaļas: 250 g apel­sī­nu, tik­pat daudz greip­frū­tu, 200 g man­go, tik­pat daudz pa­pai­jas, 100 g ba­nā­nu, tik­pat daudz man­da­rī­nu un ana­na­su, 50 g kum­kva­ta, 30 g cu­ku­ra, 150 g tum­šās šo­ko­lā­des.

Pagatavošana: cit­rus­aug­ļus no­tī­ra, pā­rē­jos aug­ļus (iz­ņe­mot kum­kva­tu) sa­griež lie­los ga­ba­los. Ba­nā­na ga­ba­li­ņus ap­sla­ka ar cit­ro­na su­lu. Sa­ga­ta­vo di­vu vei­du šaš­li­ku – no ba­nā­niem, cit­rus­aug­ļiem un kum­kva­ta un no ek­so­tis­ka­jiem aug­ļiem – ana­na­sa, pa­pai­jas un man­go. Aug­ļus liek uz ko­ka ie­smiem. Ce­peš­krās­ni sa­kar­sē gri­la re­žī­mā. Ie­smus liek uz pan­nas, pār­klāj ar per­ga­men­tu, pirms tam uz­kai­sa cu­ku­ru un liek ce­peš­krās­nī, lai aug­ļi ap­brū­ni­nās, bet pa­liek stin­gri. Šo­ko­lā­di iz­kau­sē ūdens pel­dē. Ie­smus ar aug­ļiem ho­ri­zon­tā­lā stā­vok­lī liek pus­i kar­stā šo­ko­lā­dē un pēc tam – uz per­ga­men­ta, lai šo­ko­lā­de pa­liek virs­pu­sē. Pēc tam šaš­li­ku liek trau­kā un pa­sniedz. Var ie­smus ar aug­ļiem ie­likt lie­lā aug­lī, pie­mē­ram, pa­me­lo vai kā­pos­tā, kas ie­tīts fo­li­jā.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais