RECEPTE: Marinējam gardu šašliku

© Māja

Vasarā viena no biežākajām maltītēm saistās ar šašlika cepšanu un pirms tam – ar marinādes gatavošanu. Tradicionāli šašlika marinādei izmanto etiķi, lai gan ir pavāri, kuri uzskata, ka tas līdz noteiktai pakāpei nomāc gaļas garšu.

Jo vairāk etiķa pievieno, jo lielāka ir konservējoša iedarbība un ilgāk gaļu var uzglabāt, taču, lai gaļa nezaudētu savu garšu, tai ieteicams pievienot sinepes. Tās lieliski mīkstina cietāku gaļu. Ja izmanto sinepes, tad labs šašliks izdosies arī no saldētas gaļas. Tad to vajag lēnām atlaidināt un nevis pilnībā, bet tikai tik daudz, lai gaļu būtu viegli sagriezt ar nazi. Gaļu sagriež gabaliņos, apsmērē ar sinepēm un ļauj ledusskapī pastāvēt un atlaisties vēl divas stundas. Pēc tam var marinēt pēc savas gaumes. Gaļas mīkstināšanai var izmantot svaigu kivi vai ananasa sulu, ko pievieno marinādei. Labs variants – caur marli var izspiest sulu no granātābola sēkliņām. Marinādes gatavošanai piemērota ir citrona sula, kuru var kombinēt ar lielu daudzumu sīpolu un garšvielu. Tā ir alternatīva etiķim. Gatavojot marinādi, var eksperimentēt. Piemēram, var pamēģināt šādu maisījumu – sausais vīns, sarīvēti āboli, pūdercukurs, sīpoli, sāls, pipari un nedaudz eļļas. Marinādei var izmantot minerālūdeni, tikai tad vajag izmantot dažādas garšvielas. Marinādi putna gaļai mēdz gatavot no kefīra, kuram var pievienot citrona sulu, piparmētru, kinzu, piparus, ingveru un kariju. Var ņemt šādas sastāvdaļas – sojas mērci, sauso vīnu, ķiploku, ingveru, piparus un medu.

***

Kā pareizi gatavot marinādi:

• Marinādi gatavo stikla, plastmasas vai keramiskā traukā, tikai ne alumīnija, jo skābe, iesūcoties metālā, piešķir ēdienam nepatīkamu garšu.

• Produkti, kas pārlieti ar marinādi, jāglabā ledusskapī.

• Jo lielāki ir gaļas gabali un vairāk gaļas, jo ilgāk marinējas.

• Lai gaļa nebūtu cieta, tad jākontrolē skābo sastāvdaļu daudzums marinādē – etiķa, vīna, sulas nedrīkst būt pārāk daudz. Etiķi un eļļu marinādei pievieno vienādā daudzumā.

• Lai marināde labāk iesūktos gaļā, tā vairākās vietās jāsadursta ar dakšiņu.

• Lai gaļu mīkstinātu, marinādei var pievienot gabaliņos sagrieztu ananasu, kivi, papaiju. Šiem augļiem piemīt īpašība šķelt olbaltumvielas, tāpēc gaļu šādā gadījumā nevajag marinēt ilgāk par divām stundām.

Piparmētru marināde putna gaļai

Sastāvdaļas:  4–5 ēdamkarotes augu elļas, 3–4 piparmētru zariņi, 60 ml baltvīna, sīpols, 2–3 ķiploka daiviņas, rozmarīns, majorāns, timiāns, malti sarkanie pipari (saldie un stiprie).

Pagatavošana: sīpolus smalki sagriež, piparmētru sasmalcina, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Gaļu tur marinādē vienu stundu.

Šašliks no vistas gaļas

Sastāvdaļas:  pusglāze laima sulas, pusglāze citrona sulas, pusglāze medus, ķiploks, 0,5 kg vistas filejas, sagrieztas 2,5 cm lielos gabaliņos, pa vienam dažādu krāsu saldie pipari (sarkanais, dzeltenais, zaļais), sagriezti 2,5 cm lielos gabaliņos.

Pagatavošana: traukā sajauc citrona sulu, laima sulu, medu un sasmalcinātu ķiploku. Ielej vienu ceturtdaļu glāzes plastmasas traukā, ieliek vistu tajā. Uzliek vāku, liek ledusskapī uz 30 minūtēm. Trauku ar pārējo marinādi nosedz un arī ievieto ledusskapī. Grila restītes apsmērē ar eļlu. Uz metāla vai koka iesmiem uzsprauž vistas gaļu un piparus. Cep šašliku slēgtā grilā vidējā temperatūrā 8 līdz 10 minūšu, periodiski grozot un apsmērējot ar marinādi.