Svaiga piparmētra

© Māja

Piparmētra, protams, visvairāk saistās ar tējas dzeršanu un vasarā ar lielisko kokteili mohito, taču kulinārijā to izmanto diezgan plaši – pie otrajiem ēdieniem, desertiem, uzkodām un zupām, jo rada maigu un atvēsinošu aromātu.

Svaiga piparmētra sader ar daudziem produktiem, to uzskata par neatņemamu sastāvdaļu pie aitas gaļas ēdieniem. Izmantojot ēdienu gatavošanā piparmētru, noteikti jāatgādina, ka arī šajā gadījumā vajag uzdrošināties eksperimentēt. Droši vien atklājums daudziem varētu šķist piparmētru zupa, kurā par pārējiem komponentiem var izvēlēties zaļos zirnīšus un saldo krējumu. To var pasniegt gan aukstu, gan karstu. Un kāpēc gan nepamēģināt pie salātiem svaigumam pievienot sasmalcinātu piparmētru? Piparmētru var pievienot pie zivīm, izmantojot gan marinādei, gan cepot jūras veltes ar piparmētras zariņiem. Piparmētra var papildināt kabaču ēdienus. Piemēram, var pagatavot jogurta mērci, kam pievienota sasmalcināta piparmētra.

 Der zināt

 Piparmētra ne īpaši labi sader ar citiem garšaugiem, it īpaši ar aromātiskiem. Taču tā labi kombinējas ar pētersīļiem, it īpaši salātos un uzkodās.

 RECEPTES

Zaļo zirnīšu zupa ar piparmētru

Sastāvdaļas:150 ml saldā krējuma, sāls, kartupelis, ēdamkarote cukura, ķiploks, 250g zaļo zirnīšu, piparmētras zariņš, lociņi, ēdamkarote citrona sulas, 850 ml vistas buljona.

Pagatavošana:lociņus un piparmētru nomazgā, nosusina un sasmalcina. Kartupeli un ķiploku notīra un sagriež. Liek sautējamā traukā lociņus, kartupeli, ķiploku, uzlej buljonu. Ļauj, lai sāk vārīties, samazina uguni līdz vidējai un vāra 15 minūtes. Trīs ēdamkarotes zaļo zirnīšu liek uz 3 minūtēm vārošā ūdenī. Liek uz caurdura un pēc tam traukā ar ledainu ūdeni. Nostādina. Pārējos zirnīšus pievieno zupai un vāra 5 minūtes, taču ne ilgāk, lai tie nezaudētu savu svaigo garšu. Noņem no uguns. Pievieno piparmētru, cukuru un citrona sulu.

Sablenderē zupu, lai izveidojas biezenis. Atlej atpakaļ sautējamā traukā, pievieno pusi saldā krējuma, pievieno sāli. Liek ledusskapī uz 15 minūtēm. Pirms pasniegšanas pievieno pārējo saldo krējumu un zaļos zirnīšus.

Tītara un rīsu salāti

Sastāvdaļas: 450 g tītara filejas, 200 g vārītu gargraudu rīsu, viens neliels sarkans sīpols, vidējs burkāns, saldais sarkanais pipars, 10 kinzas zariņi, 8 piparmētras zariņi, olīveļļa, sāls, melnie pipari. Mērcei: 2 laimu sula, sarkanais čili pipars, 2 ēdamkarotes mērces zivij, 2 ēdamkarotes brūnā cukura, ķiploka daiviņa.

Pagatavošana: sagriež tītara fileju tievās strēmelēs. Uzkarsē uz pannas eļļu un apcep fileju, kamēr tā gatava. Uzkaisa sāli un piparus. Notīra sīpolu un burkānu, iztīra piparu. Sīpolu sagriež tievos pusgredzenos, burkānu un piparu – tievos salmiņos. Sagriež piparmētru un kinzu. Liek salātu traukā rīsus, fileju, burkānu, sīpolu un piparu. Mērcei notīra ķiploku un smalki sasmalcina. Čili sagriež tievos riņķos, izņem sēklas. Sajauc laima sulu un cukuru, kamēr izšķīst. Pievieno mērci zivij, čili un ķiploku. Pievieno mērci salātiem un samaisa.

Mērce no mellenēm, maizes un piparmētras

Sastāvdaļas: 50 g sviesta, 2 ēdamkarotes cukura, 500 g melleņu, 2 šķēles Borodinas maizes, piparmētras lapiņas.

Pagatavošana: sviestu sagriež nelielos kubiņos. Maizei noņem garozu, mīkstumu sagriež apmēram 0,5 cm kubiņos. Mellenes nomazgā un apžāvē. Liek pannu uz nelielas uguns, liek tajā sviestu, uzreiz uzkaisa cukuru. Kad sviests sāk kust, liek tajā maizi. Gatavo, rūpīgi jaucot, kamēr maize no visām pusēm karamelizējas. Pievieno mellenes un turpina gatavot, kamēr ogas izdala sulu. Samaisa un noņem no uguns. Ļauj, lai pastāv apmēram 3 minūtes. Uzkaisa piparmētras lapiņas un pasniedz. Lieliska piedeva pie aitas gaļas vai grilēta tunča.