Cilvēkam, kurš dod priekšroku veselīgām un ikdienā izmantojamām dāvanām un labprāt rosās virtuvē, noteikti būs prieks, atrodot zem svētku eglītes augstvērtīgu eļļu komplektu. Eļļa ir neaizstājams palīgs ēdienu gatavošanā, bet, kad rodas izdevība tikt pie jaunām eļļas šķirnēm, gribas izmēģināt arī kādu oriģinālu recepti vai piešķirt svaigu akcentu saviem ierastajiem ēdieniem. Izmantojot dabiskas un veselīgas eļļas, mēs turklāt palielinām ēdiena vērtību – organisms saņem vairākas ļoti nepieciešamas uzturvielas, tostarp arī tādas, kas īpaši nāk par labu tieši tumšajā un drūmajā gadalaikā.
Daudzi cilvēki jau sapratuši, ka, domājot par kvalitatīvām kulinārijā izmantojamām eļļām, nav tūdaļ jālūkojas saulainās Spānijas vai Itālijas olīvu biržu virzienā. Mums ir pašiem sava ziemeļu olīva – rapsis. Taukskābju satura ziņā nerafinēta rapšu eļļa ir ļoti līdzīga olīvu eļļai, tāpēc mūsu platuma grādos dzīvojoša cilvēka organismam tā ir piemērota un ekonomiski izdevīga izvēle. Un neaizmirsīsim arī par linsēklu un kaņepju eļļu – šīs kultūras Latvijā audzē daudz senāk par rapšiem. Katrai ir savas labās īpašības un vieta mūsu ēdienkartē.
Pazīstamais augu eļļu ražotājs SIA Iecavnieks&Co šogad sarūpējis savu produktu komplektus glītā dāvanu iesaiņojumā. Šāda dāvana jau pati par sevi ir labas veselības vēlējums tās saņēmējam, un nekādi skaisti vārdi vairs nav jāmeklē.
Noderīgi!
Rapšu eļļa bagāta ar omega-9 taukskābēm. Tās termiskās apstrādes laikā ir stabilas, līdz ar to rapšu eļļa ir izmantojama ne tikai salātos, bet arī cepšanai. Ražotāji veikuši analīzes – noteikuši dūmošanas punktu. Tas ir augstāks par 200 grādiem, līdz ar to eļļa droši ir izmantojama cepšanai. Rapšu eļļā cilvēka veselībai ideālā proporcijā ir omega-3 un omega-6 taukskābes, bet piesātināto tauku tajā ir pat mazāk nekā olīvu eļļā – tikai 6%. Rapšu eļļā ir arī E vitamīns un betakarotīns.
Linsēklu eļļa pašlaik ir savas slavas virsotnē. Tā ir viena no retajām augu eļļām, kas omega-3 taukskābju saturā var sacensties pat ar zivju eļļu, tādēļ linsēklu eļļa labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, palīdz pazemināt sliktā holesterīna līmeni un stiprina sirds muskuli. Linsēklu eļļa veicina gremošanas procesus, kalpo žultsakmeņu profilaksei, nāk par labu aknu veselībai. Tās sastāvā esošā linolskābe un linolēnskābe vajadzīga nervu šūnām. Linsēklu eļļu lieto tikai svaigā veidā, to nedrīkst karsēt, lai neietu bojā vērtīgās sastāvdaļas. Vislabāk pievienot salātiem, aukstām mērcēm vai vienkārši katru dienu iedzert pa karotītei.
Kaņepju eļļa izceļas ar to, ka omega-3 un omega-6 taukskābes, salīdzinot ar citām augu eļļām, tajā ir optimāli sabalansētās attiecībās (3:1). Kaņepju eļļa ir ne tikai garšīga, gan arī ļoti vērtīga, jo satur līdz pat 80-90% nepiesātināto taukskābju, kas labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas darbību. Lieto svaigā veidā: salātos, mērcēs, pievieno jau gataviem ēdieniem.
GARŠAS BUĶETE. Šīs kvalitatīvās eļļas ļauj bagātinot dažādu ēdienu garšas buķeti.
Rapšu eļļai ar sinepju aromātu piemīt izteikta sinepju garša un smarža, tā piemērota salātiem, mērcēm, gaļas un zivju marinādēm. Rapšu eļļa ar ķiploku aromātu piemērota salātiem, mērcēm, marinādēm, kā arī cepšanai. Rapšu eļļa ar citronu un koriandra aromātu noderēs salātiem, mērcēm, konditorejas izstrādājumiem, to var pievienot pankūku mīklai, kā arī zivju ēdieniem.
OMEGU BUĶETE. Šajā eļļu komplektā ražotājs iekļāvis dabiskas auksti spiestas eļļas, kuru nozīmi uzturā novērtē arvien vairāk veselīga dzīvesveida piekritēju.
Nerafinētas auksti spiestas eļļas satur organismam tik ļoti nepieciešamās nepiesātinātās taukskābes (omega-3, omega-6, omega-9), bioloģiski aktīvās vielas un vitamīnus. Taukskābju sastāvs eļļām atšķiras, līdz ar to arī īpašības katrai eļļai ir atšķirīgas.
Receptes
· Dārzeņu salāti ar mocarellas sieru un rapšu eļļu Ideal. Sastāvdaļas. Zaļā paprika, tomāti, svaigi gurķi, redīsi, Ķīnas kāposti, auksti spiesta rapšu eļļa Ideal, mocarellas siers, citronpipari, sāls. Visus komponentus var izvēlēties sev tīkamās proporcijās. Pagatavošana. Dārzeņus sagriež nelielos gabaliņos, Ķīnas kāpostu saplucina gabalos, mocarellas sieru sagriež kubiņos, visu sajauc ar eļļu Ideal un pieber citronpiparus un sāli pēc garšas.
· Pikantās plānās pankūkas. Sastāvdaļas.1,5 glāzes miltu, divas olas, viena glāze piena, viena glāze ūdens, viena ēdamkarote rapšu eļļas Ideal, viena ēdamkarote rapšu eļļas ar citrona un koriandra aromātu, cukurs, sāls, cepšanai – rapšu eļļa Ideal. Pagatavošana. Palielā bļodā sakuļ olas viendabīgā konsistencē. Pievieno eļļu, miltus, cukuru, šķipsniņu sāls un visu samaisa, līdz izveidojas bieza masa. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno pienu un ūdeni, līdz izveidojas viendabīga, samērā šķidra pankūku mīkla bez kunkuļiem. Ļauj tai 10 minūtes atpūsties. Pannā lej nedaudz eļļas un sakarsē. Ar kausiņu lej mīklu vienā pannas maliņā un, kustinot pannu, mīklu izlīdzina pa visu virsmu plānā kārtiņā. Pankūkas cep no abām pusēm zeltainas. Pasniedz karstas ar krējumu, ievārījumu, jogurtu utt.
· Vinegrets ar rapšu eļļu. Sastāvdaļas. Divi vārīti kartupeļi, 3 – 4 vārītas bietes, divi vārīti burkāni, 200 g skābētu kāpostu vai trīs skābēti gurķi, viens violetais sīpols, lociņi, sāls un pipari pēc garšas, rapšu eļļa ar sinepju aromātu. Pagatavošana. Vārītās bietes, kartupeļus un burkānus sagriež kubiņos. Sīpolu un skābētos kāpostus sasmalcina (ja izmanto skābētus gurķus – tos sagriež kubiņos).Visas sastāvdaļas sajauc lielākā traukā. Pēc garšas pievieno rapšu eļļu ar sinepju aromātu, sāli un piparus. Rotā ar kapātiem lociņiem.
· Turku zirņu salāti ar kaņepju eļļu. Sastāvdaļas. Viena glāze vārītu vai konservētu turku zirņu, divas ēdamkarotes diedzētu redīsu sēkliņu, viens baltais salātu sīpols, puse sarkanās paprikas, divas ēdamkarotes kaņepju eļļas, sāls. Pagatavošana. Sīpolu sīki sakapā, papriku sagriež mazos kubiņos, visas sastāvdaļas sajauc.