SVĒTKU LAIKA PADOMI: Ēdī­sim lē­nām!

© scanpix

Ik­die­nas āt­ru­mā no­teik­ti jā­at­rod laiks, lai bez stei­gas pa­ēs­tu un lai or­ga­nis­mam bū­tu vieg­lāk. Ne­stei­dzī­ga ēša­na ir no­zī­mī­ga ne ti­kai kuņ­ģim un fi­gū­rai, bet pa­līdz arī no­mie­ri­nāt ner­vu sis­tē­mu.

 Ja cil­vēks kon­cen­trē­jas uz ēdie­nu, tad sma­dze­nēm ir at­slo­dze, pa­zūd sa­sprin­dzi­nā­jums un ēdie­nu la­bāk sa­gre­mo. No rī­ta ie­tei­cams ātr­āk pie­cel­ties, lai līdz bro­kas­tīm pa­lik­tu vis­maz 40 mi­nū­šu – tie­ši tik daudz lai­ka ne­pie­cie­šams, lai gre­mo­ša­nas sis­tē­ma pa­mos­tos. Pre­tē­jā ga­dī­ju­mā nāk­sies bro­kas­tot stei­gā, bez ape­tī­tes un ēdiens šķi­tīs bez­gar­šīgs. Do­mā­jot par ēdien­rei­zēm, ne­kad ne­va­jag ātr­i pie­ēs­ties vi­sai die­nai, jo ēdie­nam jā­sniedz arī es­tē­tisks bau­dī­jums, jā­iz­jūt tā gar­ša, aro­māts un jā­būt ve­se­lī­gam. Pa­mē­ģi­niet veikt eks­pe­ri­men­tu – pa­do­māt par ēdie­nu, kad ēdat, iz­bau­dīt gar­šu un sa­jūs­mi­nā­ties par to. Tā­dē­jā­di būs lie­lāks bau­dī­jums un ap­ēsts būs ma­zāk. Sva­rīgs no­tei­kums – mal­tī­tes ie­tu­rē­ša­nai jā­iz­vē­las omu­lī­ga vie­ta, jo ci­tā­di pēc ne­il­ga lai­ka kuņ­ģī pa­rā­dī­sies sma­gu­ma sa­jū­ta. Ik rei­zi, kad, pie­mē­ram, plā­nots va­ka­ri­ņot pie tele­vi­zo­ra, to­mēr va­ja­dzē­tu iz­vē­lē­ties vie­nu no di­viem – TV vai ēša­na, jo, ap­vie­no­jot abas lie­tas, īs­tu la­bu­mu ne­va­rēs ie­gūt ne no vie­nas.

No­de­rī­gi!

* Pirms mal­tī­tes ie­tu­rē­ša­nas jā­iz­dzer glā­ze ūdens, kas veic div­kār­šu fun­kci­ju. Pirm­kārt, tas ak­ti­vi­zē kuņ­ģa su­lu iz­da­lī­ša­nos, un, otr­kārt, ne­re­ti nav īs­ti skaidrs, vai māc slā­pes vai ba­da sa­jū­ta. Iz­dze­rot glā­zi ūdens pirms ēša­nas, no­teik­ti ap­ēdī­sies ma­zāk un šis pro­cess arī būs lē­nāks.

* Jā­at­ce­ras, ka cil­vēks jū­tas pa­ēdis ti­kai ap­mē­ram 20 mi­nū­šu pēc ēdien­rei­zes.

* Ne­va­jag ēst, kad ir slikts ga­ra­stā­vok­lis, jo tas var vei­ci­nāt gas­trī­ta vei­do­ša­nos vai iz­rai­sīt kuņ­ģa sli­mī­bas.

Svarīgākais