«Šī ir kūka par draudzību un satikšanos. Tā ir moderna svētku kūka ar latviskām krāsām,» stāsta kūkas cepēja Amanda Freiberga, kurai kūkas nosaukumu Facebook ieteikusi bērnības draudzene.
Vasarā viņa pirmo reizi mūžā ar šo kūku Mums obligāti jāsatiekas piedalījās kūku cepšanas konkursā. Viņa ne tikai uzvarēja Vidzemes reģiona pusfinālā, bet arī guva labus panākumus konkursa Latvijas gardākā kūka finālā, kur mērojās spēkiem ar citām pieredzējušām kūku cepējām. «Speciāli konkursam es izgudroju savu kūku, kas būtu latviskās krāsās. Tad visa ģimene vairākas reizes bija lielie degustatori, kura no visām versijām būs garšīgākā. Šī versija izrādījās īstā,» stāsta Amanda.
Amandas padomi
· Rūgto šokolādi labāk rīvēt ar rupjo rīvi, tad būs izteiktāka šokolādes garša.
· Sarīvēto šokolādi viegli jāiecilā ar karoti masā, jo, ar mikseri putojot, krēms kļūs tumšs.
· Krēma gatavības pakāpi var pārbaudīt, apgriežot bļodu otrādi, ja nekrīt ārā – būs labi.
· Biskvītu vajag ielikt plastmasas maisiņā, tad tas tik ātri nesakalst.
· Želatīnu droši var liet karstu, protams, tas nav attiecināms uz piena produktiem.
· Augļu želeju ielej līmplēvē, tā būs vieglāk to pārlikt uz kūkas.
KŪKAS SASTĀVS
Divas olu biskvīta pamatnes
Svaigā siera krēms ar šokolādes gabaliņiem
Ogu (aveņu) želeja
Viena bezē pamatne
SASTĀVDAĻAS
Olu biskvītam:
6 olas
6 ēdamkarotes cukura
6 ēdamkarotes miltu
2 ēdamkarotes auksta ūdens
1/2 ēdamkarotes cepamā pulvera
vaniļas cukurs
Krēmam:
200 ml saldā krējuma
360 g krēmsiera
50 g rīvētas rūgtās šokolādes
100 g cukura pēc garšas
pāris karošu iebiezinātā piena
Aveņu želejai:
2 saujas aveņu
40 g cukura
1 ēdamkarote želatīna
laima sīrups
Bezē:
3 olu baltumi
200 g cukura
šķipsniņa sāls
PAGATAVOŠANA:
Veidnes diametrs 22–24 cm.
Olu biskvīts: olām atdala baltumus no dzeltenumiem. Olu baltumus saputo stingrās putās. Dzeltenumiem pievieno cukuru, miltus, ūdeni, cepamo pulveri, vaniļas cukuru, visu samaisa. Saputotos olu baltumus iecilā miltu un olu dzeltenumu masā. Iegūto masu pārdala uz pusēm, izklāj uz cepampapīra, veidojot apļa formu. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā apmēram 12 minūtes.
Gatavam biskvītam uzliek virsū veidni un izgriež apļa formu.
Bezē: olām atdala baltumus no dzeltenumiem. Baltumus ar šķipsnu sāls saputo baltās putās. Pamazām pievieno 200 g cukura un puto līdz spīdumam. Cep uzkarsētā cepeškrāsnī 10 minūtes 150 grādu temperatūrā, pēc tam stundu 110 grādu temperatūrā.
Ogu (aveņu) želeja: vienu sauju ogu ieber traukā un kārtīgi saspaida, uzberot nedaudz cukura. Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu. Kūkas formu noklāj ar pārtikas plēvi un sakārto tajā ogas. Saspiestajām avenēm pielej laima sīrupu un izšķīdinātu želatīnu. Visu šķidrumu ielej kūkas formā. Liek ledusskapī sastingt.
Krēms: saputo saldo krējumu ar cukuru. Klāt pieputo 360 g svaigā siera. Pievieno iebiezināto pienu. Sarīvē 50 g rūgtās šokolādes un iemaisa krēmā. Gatavu krēmu atdzesē ledusskapī.