GARDĒŽIEM: Oranžie mandarīni

© scanpix

Mandarīnus visvairāk novērtē tieši aukstajos ziemas mēnešos, kad ir citrusaugļu laiks. Tie ik gadu brīnišķīgi smaržo pēc Ziemassvētkiem. Tos bauda brīnišķīgās garšas dēļ un sezonas laikā arī apēd ne vienu vien kilogramu. Garšīgi, sulīgi, un tos var izmantot ne tikai svaigus, arī recepšu piedāvājums ar šo eksotisko augli ir pietiekami plašs un interesants.

UZTURVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 30 līdz 40

ogļhidrāti 13,34 g

olbaltumvielas 0,81 g

ūdens 85,17 g  

tauki 0,31 g

glikoze 2,13 g

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

* Iesaka lietot tad, kad organismam trūkst vitamīnu.

* Mandarīnu sula lieliski veldzē slāpes, ja ir paaugstināta temperatūra.

* Pateicoties sastāvā esošajam sinefrīnam, mandarīniem piemīt ārstnieciska iedarbība bronhīta gadījumos.

* Palīdz normalizēt vielmaiņu un uzlabo apetīti.

* Ādas slimību gadījumos fitonocīdu, kas ir mandarīnu sastāvā, iedarbība ir tik spēcīga, ka svaiga sula spēj iznīcināt dažas sēnītes (mikrosporas, trihofītiju).

* Ja ir kuņģa un zarnu trakta slimības, ko pavada caureja, tad ieteicams ēst svaigus mandarīnus.

* Zinātnieki pierādījuši, ka mandarīni palīdz aknu darbībā. Sula mazina aknu aptaukošanos, kā arī palīdz notievēt.

* C vitamīns, kas mandarīnos ir lielā daudzumā, ir spēcīgs antioksidants, neitralizē brīvos radikāļus organismā, kā arī stiprina imunitāti.

* Mandarīnu ēteriskā eļļa palīdz pret bezmiegu, nomierina un stiprina nervu sistēmu.

MANDARĪNU CV

* Mandarīni tāpat kā apelsīni ir sena citrusaugļu kultūra. Par to dzimteni uzskata Ķīnu un Vjetnamu. Nosaukumu mandarīniem iedeva ķīnieši, un ilgu laiku tie tika audzēti tikai feodālās Ķīnas bagātnieku dārzos.

* Mandarīnu mīkstums satur daudz vērtīgu vielu – dažādus vitamīnus, fitonocīdus, cukuru, organiskās skābes. Sastāvā ir folijskābe, beta karotīnskābe, kālijs, magnijs, kalcijs, vitamīni – C, P, B grupas, A, D, K.

* Mandarīnu mizā ir 1 līdz 2 procenti ēterisko eļļu, kā arī oranžie un dzeltenie pigmenti, piemēram, karotīns.

* Mandarīnus iesaka ēst ar balto augļapvalku, kas satur glikozīdus, kuri savukārt stiprina asinsvadu sieniņas. Mizu arī nav ieteicams izmest, tā ir vērtīga ar ēteriskajām eļļām, organiskajām skābēm, flavonoīdiem, C vitamīnu un karotīnu.

* No aromātiskās mandarīnu mizas var pagatavot sukādes. Sarīvētu miziņu var pievienot konditorejas izstrādājumiem un desertiem – būs lieliska garša un smarža, arī karstiem dzērieniem būs lielisks papildinājums.  

* Par garšīgākajiem un sulīgākajiem uzskata klementīnus (apelsīna un mandarīna hibrīdus). Tiem ir spilgti oranža krāsa, neliels izmērs.

* Mandarīni atšķiras – ir saldāki un skābāki. Skābu šķirņu mandarīni pēc izmēra ir lielāki, bet saldie ir vidēja izmēra, ar košu oranžu mizu, lai gan mēdz būt arī dzelteni.

* No mandarīniem gatavo sulas un kompotus, ievārījumus, želeju, dažādus saldos ēdienus, mērces, augļu salātus, papildina zivju un putnu gaļas ēdienus.

* Kosmetoloģijā plaši izmanto mandarīnu eļļu, kas piemērota visiem ādas tipiem un vecumiem.

Kā izvēlēties?

* Ja mandarīna miza ir zaļgana, tad šāds auglis, visticamāk, nav nogatavojies un tas nenotiks, arī aiznesot mājās.   

* Mandarīnus ieteicams rūpīgi izvēlēties, apskatot atsevišķi katru augli.

* Miza pirms lietošanas ir rūpīgi jānomazgā, it sevišķi, ja to paredzēts izmantot. 

Kā uzglabāt?

* Ledusskapī tos var uzglabāt pietiekami ilgi. Optimālā uzglabāšanas temperatūra – plus 6 grādi. Ļoti svarīgi neļaut tiem savīst.     

RECEPTES: Ziemassvētku garša burciņā

Lai māja piepildītos ar ziemas saulgriežus apliecinošu svētku smaržu, ir jāvāra kāds saldskābs, rūgteni biezs ievārījums vai marmelāde no citrusaugļiem, kas noderēs gan pildīto cepumu tapšanas procesā, gan lieliski garšos kopā ar sieriem un vīnu, gan fantastiski papildinās jebkuras Ziemassvētku tortes garšas buķeti!

RECEPTE: Mandarīnu ievārījums

 

SASTĀVDAĻAS:

1 – 1,5 kg nomizotu mandarīnu

50 g svaiga ingvera

3 kanēļa standziņas

330 g ievārījuma cukura

50 g ūdens

PAGATAVOŠANA:

  1. Mandarīnus sadala pa daiviņām, tās pārgriež uz pusēm. Gabaliņus ber katlā, pielej nedaudz ūdens, pierīvē svaigu ingveru, pievieno kanēļa standziņas.
  2. Katlu liek uz lēnas uguns un, ik pa laikam apmaisot, vāra aptuveni stundu. Mandarīnu gabaliņiem jābūt izšķīdušiem, veidojot biezu želejveida masu.
  3. Gatavu ievārījumu pilda neliela tilpuma traukos un uzglabā vēsumā.

 

RECEPTE: Apelsīnu, mandarīnu un viskija marmelāde

 

SASTĀVDAĻAS:

500 g apelsīnu

500 g mandarīnu

1 citrons

1,2 l ūdens

1,5 kg ievārījuma cukura

60 ml viskija

PAGATAVOŠANA:

  1. Apelsīnus nomazgā, nomizo, no apelsīniem izspiež sulu un ielej lielā pannā. Pievieno citrona sulu un sīki rīvētu citrona miziņu.
  2. Apelsīnu miziņas sagriež sīkās strēmelītēs, pievieno pannas saturam, visu aplej ar ūdeni, uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē līdz brīdim, kamēr apelsīnu un citronu miziņas kļuvušas ļoti mīkstas (1,5 – 2 stundas).
  3. Pievieno cukuru. Kad tas izkusis, uz lēnas uguns vāra 5 – 10 minūtes. Noņem no uguns, nosmeļ putas.
  4. Pievieno viskiju, piecas minūtes ļauj marmelādei atdzist.
  5. Pilda tīrās, neliela tilpuma burkās. Kad marmelāde pilnībā atdzisusi, glabā tumšā, vēsā vietā.

RECEPTE: Piecu citrusaugļu marmelāde

 

SASTĀVDAĻAS:

1 sarkanais greipfrūts 2 apelsīni 2 citroni 2 laimi

2 mandarīni

500 ml ūdens 1 kg ievārījuma cukura 

PAGATAVOŠANA:

  1. Augļus rūpīgi nomazgā. Plānā kārtiņā nogriež mizu ārējo daļu, sagriež to strēmelītēs, bet pašus augļus atbrīvo no mizu baltās daļas un sagriež smalkos gabaliņos.
  2. Mizu strēmelītes un sagrieztos augļus liek katliņā kopā ar ūdeni, uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra 10 minūtes.
  3. Pievieno ievārījuma cukuru un maisot vāra 3 minūtes. Nosmeļ putas.
  4. Marmelādi pilda siltās, tīrās burkās, tās aizvāko un uzglabā vēsā vietā. 

RECEPTE: Karamelizētas mandarīnu miziņas

 

SASTĀVDAĻAS:

6 mandarīnu mizas

2,5 glāzes cukura

1 tējkarote sāls

2 g citronskābes

PAGATAVOŠANA:

  1. Ar asu nazi nomazgāto mandarīnu mizas viegli iešķeļ, nesaplēšot noloba. Veselas mizas liek katliņā, pārlej ar 2 l auksta ūdens un uzvāra. Kad parādās pirmie burbuļi, liesmu samazina. Uz lēnas uguns vāra 10 minūtes.
  2. Novārītās mizas liek caurdurī un noskalo ar aukstu ūdeni. Ūdeni, kurā mizas vārījušās, izlej.
  3. Mizas liek atpakaļ katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, vēlreiz uzvāra. Kad parādās burbuļi, pievieno 1 tējkaroti sāls. Pēc 10 minūtēm mizas vēlreiz nokāš caurdurī un vēlreiz noskalo.

Šo procedūru (vāra, noskalo, atkal vāra) atkārto vēl vienu reizi.

  1. Atdzisušās miziņas sagriež puscentimetru biezās, garenās strēmelēs.
  2. Katlā ieber 2 glāzes cukura, pārlej ar 1 glāzi ūdens, visu uzvāra. Kad sīrups sāk burbuļot, tam pievieno sagrieztās miziņas un uz lēnas uguns vāra apmēram 40 minūtes, līdz sīrups gandrīz pilnībā ir izvārījies. 5 –10 minūtes pirms vārīšanās beigām sukādēm pievieno nelielā ūdens daudzumā izšķīdinātu citronskābi.
  3. Katla saturu lej caurdurī un notecina lieko sīrupu. Atdzisušās sukādes apvārta cukurā, izber uz cepamā papīra un ļauj nožūt.

PADOMS

  • Tāpat var pagatavot citronu, apelsīnu un greipfrūtu mizu sukādes.
  • Ja sukādes grib pārklāt ar šokolādi, tās liek žāvēties bez apvārtīšanas cukurā. Sukādes iemērc karstā ūdens peldē izkausētā šokolādē, lieko šokolādi nopurina un pagaida, kamēr šokolāde sacietē.
  • Gatavas sukādes glabā noslēgtā traukā.

   

Svarīgākais