INTERESANTI: Iepazīšanās ar tējas mākslu

PROCESS. Tējnīcā katrs var atrast un nobaudīt sev iemīļotu tēju – aicina Iveta Vecvanaga un demonstrē japāņu zaļās tējas ar grauzdētiem rīsu graudiem pagatavošanas procesu © F64

Pārdaugavas tējnīcā Materia iespējams izbaudīt īstas tējas garšu, vērot tās gatavošanas rituālu un izzināt, cik interesants un daudzveidīgs ir šā pasaulē iecienītā dzēriena pielietojums, īpašības un tradīcijas.

Tējnīcas Materia īpašniece Iveta Vecvanaga atklāj, ka sākotnēji pirms pieciem gadiem bijusi iecere izveidot tējnīcu-veikalu – vietu, kur izsmalcinātu tēju dzer no speciāliem traukiem, un popularizēt tējas gatavošanas rituālu, taču laika gaitā nolemts tēju klāstu papildināt ar dažādiem ēdieniem. «Mūsu ēdienkarte mainās – dienas piedāvājumā ir veģetāra, vegānu un tradicionāla zupa, un tieši tāpat ir ar otrajiem ēdieniem. Uzkodas un salātus mainām reizi nedēļā, bet bezalkoholiskos dzērienus gatavojam atkarībā no sezonas. Reizi mēnesī tējnīcā notiek vegānu brančs,» stāsta I. Vecvanaga. Piedāvājumā – tējas, kas tiek vāktas no tējas krūma (Ķīna, Taivāna), un dzērieni, kuri ir gan zāļu drogas no Latvijas, Āfrikas, Dienvidamerikas, Indijas, gan dzēriens no smalki sasmalcinātiem akmensozola zariņiem un lapām Yerba Mate no Dienvidamerikas. Kopumā tējas kartē ir deviņas grupas. «Plānojam ieviest Japānas tējas sagatavošanas ceremoniju, kam nepieciešami speciāli instrumenti un kura tiek gatavota uz dzīvās uguns.» Tējnīcā katrs tējas cienītājs var atrast un nobaudīt sev iemīļotāko, kā arī tējas iegādāties gatavošanas un dzeršanas rituālam mājās – aicina Iveta Vecvanaga. Viņa novērojusi, ka cilvēki labprātāk iepazīstas ar Mate un Ķīnas tējām, kuras Latvijā ir mazāk zināmas. Tējnīcas maģiskās pievilkšanas spēks slēpjas ne tikai plašā tēju izvēlē, bet apbrīnu rada arī interesantais dizaina koncepts, kura autors ir tējnīcas saimnieks Armands Vecvanags, Tējnīca iekārtota trīs zālēs, vasarā darbojas arī terase, bet interjera dizainu papildina ceļojošas izstādes ar dažādiem mākslas darbiem.

Vistas zupa ar ķirbi un papriku meksikāņu gaumē

Sastāvdaļas:

• 2 vistas krūtiņas

• 2–3 kartupeļi

• 500 g ķirbja

• 1 paprika

• 1 čili pipars

• 1 sīpols

• 2 ēd.k. tomātu pastas

• pustējk. ķimeņu

• 3 daiviņas ķiploku

• pasniegšanai: 1 tomāts, pētersīļi

Pagatavošana: uzvāra buljonu no vistas krūtiņas, gaļu izņem un sagriež gabaliņos, liek atpakaļ katlā. Ieliek kartupeļus, pēc 5–7 minūtēm – ķirbi. Atsevišķi apcep sīpolus, ķiplokus, ķimenes un čili. Pieliek papriku, pēc 5 minūtēm – tomātu pastu, sāli un cukuru. Sautē, kamēr paprika kļūst mīksta. Ieliek zupā un uzvāra. Smalki sagriež tomātu, pētersīļus un lociņus. Sajauc kopā. Pasniedzot zupu, ieliek bļodā karoti tomātu ar zaļumiem.

Plānās pankūkas ar banāniem un kivi

Sastāvdaļas:

• 2 olas

• 200 g miltu

• 5 tējk. cukura

• šķipsniņa sāls

• 500 ml piena

• 1 ēd.k. eļļas

Pagatavošana: bļodā iesit olas, pievieno sāli un cukuru, tad sakuļ. Pievieno pienu, visu samaisa un pēc tam pievieno caur sietiņu izsijātus miltus un maisa, līdz izveidojas viendabīga masa bez kunkuļiem. Kad tas ir izdarīts, pieliek ēdamkaroti eļļas un iemaisa mīklā. Tad uzsilda pannu un pankūkas cep uz vidējas uguns. Pankūkas pasniedz ar kivi, banāniem, apelsīniem un šokolādes mērci.

Japānas zaļās tējas pagatavošanas ceremonija

Genmaicha Musashi zaļā tēja ir tradicionāla Japānas zaļā Sencha tēja, kurai pievienoti grauzdēti rīsa graudi. Genmaicha tējas uzlējumam piemīt apburošs, pikants un nedaudz riekstains aromāts un zeltaini zaļa nokrāsa. Tējas nosaukums Musashi ir cēlies no īpaši slavena Japāņu samuraja vārda. Zaļā tēja apveltīta ar nomierinošām īpašībām, labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu, palīdz notievēt. Šo tāpat kā visas zaļās tējas aplej ar 80 grādu karstu ūdeni un bauda vairākus – piecus sešus – uzlējumus.

• Pirms tējas ceremonijas tās vadītājs visiem dalībniekiem dod tēju pasmaržot. Traukus vispirms sasilda – tajos ielej siltu ūdeni, lai tēja varētu «atvērties».

• Tējas trauki tiek izkārtoti uz speciāla galdiņa, tāpēc tēju droši var liet traukos, nebaidoties, ka ūdens var uzlīt uz galdiņa.

• Tējas trauks ar vāciņu jeb gaivana sastāv no trīs daļām, tajā ieber tēju un aplej ar ūdeni. Pirmais uzlējums vienmēr tiek noliets. Kad tēja ievilkusies, to ielej čahajā.

• Vienlīdzības trauks jeb čahaja nodrošina to, ka visiem tējas ceremonijas dalībniekiem tiek vienādas garšas (vienādi ievilkusies) tēja.

• No čahajas tēju lej pialās (mazos trauciņos), no kuriem dzer tēju.

• Ceremonijā neiztrūkstošs ir tējas dievs – maza figūra, ko arī aplej ar tēju.

• Bauda, smaržo un izgaršo tēju.



Svarīgākais