IEPAZĪŠANĀS STĀSTS: Ēdiena un ceļojumu baudītāji

ĒDIENA UN SAULES DĒĻ. Bianki smejas – Sigitu uz Itāliju atveda vēlme baudīt siltās zemes un labu ēdienu, kas, kā vēlāk izrādījās, bija liktenīga kā vienam, tā otram © F64

Saverio un Sigita Bianki iepazinās Itālijā studiju laikā, bet kopš pērnā gada dzīvo Latvijā un darbojas kopīgā biznesā – mīlestība pret ēdienu viņus iedvesmoja radīt savu ēdināšanas uzņēmumu Lazanjas Republika.

Abu iepazīšanās bija negaidīta un paliekoša, arī tālākie notikumi, kas viņu dzīvē atgadījušies, likuši saprast – viņi viens otram ir liktenis.

Arī sarunas laikā var manīt, ka Sigita un Saverio ir kā cimds ar roku – pabeidz viens otra teikumus un papildina iesākto domu; atminas vienus un tos pašus nozīmīgos notikumus un dalās kopīgās atmiņās par pieredzēto.

Tās angļu mēles dēļ

Saverio dzimtā vieta ir Piza, kur latviešu meitene un itāļu puisis arī iepazinās. Sigita apmaiņas programmas Erasmus ietvaros ieradās universitātē, ne vārda nezinādama itāliski. Talkā nāca Saverio, kurš bija vienīgais visā kursā, kurš prata sazināties angliski, jo trīs mēnešus bija dzīvojis Anglijā. Profesors norīkoja puisi palīdzēt meitenei no Latvijas ar tulkošanu.

«Kad pirmo reizi satikāmies, piedāvāju viņai itāļu kafiju. Viņa atteicās, jo atbildēja, ka dzer tēju. Itālijā visi dzer kafiju un tēju tikai slimošanas laikā. Tas man šķita interesanti. Tagad abi dzeram gan kafiju, gan tēju. Esmu iepazinis daudzas latviešu tradīcijas, bet viņa – itāļu. Esam mikslis [no abu valstu tradīcijām],» stāsta itālis.

Interesanti, ka Saverio tās pašas apmaiņas programmas ietvaros vajadzēja doties uz Portugāli, bet, iepazinis Sigitu, viņš vēlējās atbraukt uz Latviju, lai redzētu viņas dzimto valsti. Tomēr pieteikums bija iesniegts un Saverio aviobiļete veda uz Portugāli. Zīmīgi, ka dienā, kad viņam vajadzēja aizbraukt, bija neraksturīgi slikti laika apstākļi un visus reisus atcēla. Abi to iztulkoja kā vēl vienu iespēju, un Saverio devās pie pasniedzēja ar atrunu, ka uz Latviju vēlas braukt, jo šī zeme viņam šķiet interesanta un izpētes vērta, bet pasniedzējs saprata – puisi uz Baltijas valsti ved romantiskas jūtas, nevis izpētes dziņa.

Kompromiss

Atbraucis uz Latviju, Saverio mācījās Valmierā komunikāciju zinātnes un sešu mēnešu laikā ar labpatiku iepazina mūsu cilvēkus, vidi un atšķirības. Latvieši viņam patīk. Sigita paskaidro, ka latvieši no sākuma ir atturīgi, taču, tuvāk iepazīstoties, ir izpalīdzīgi, savukārt itāļi gluži pretēji – no sākuma atvērti un draudzīgi, bet satuvinoties kļūst mazāk viesmīlīgi.

Gan Sigita, gan Saverio atzīst, ka pirmie mēneši abu iepazīšanās laikā pagāja, lai pierastu pie atšķirīgajām kultūras un temperamenta izpausmēm. Visspilgtāk atšķirības izpaudās saziņā – itāļi ir skaļi un ekspresīvi, bet latvieši – klusi, pat kautrīgi. Bet, jo tuvāk abi iepazinās, jo vairāk pierada pie nacionālās piederības diktētajām īpašībām. Tagad, pēc sešu gadu ilgām attiecībām, pāris nonācis pie kompromisa – Sigita ir skaļāka par vidējo latvieti, savukārt Saverio – klusāks par itāli, kādu ierasts dzirdēt viņa dzimtajā valstī.

No Itālijas uz Latviju

Piecus gadus Sigita un Saverio kopš iepazīšanās dzīvoja Itālijā un uz Latviju atbrauca reizi divos gados uz lieliem svētkiem, piemēram, Ziemassvētkiem. Sigita strādāja picērijā un, kā pati smejas, darīja visitāliskāko darbu, ko varētu iedomāties, bet Saverio darbojās draugu vadītā restorāna. Kopš pagājušā gada oktobra par mājām pāris sauc Latviju, jo te ir vieglāk strādāt un vadīt kopīgo biznesu. Abi lolo izbraukuma tirdzniecību Lazanjas Republika, piedāvājot cilvēkiem visā Latvijā nobaudīt pēc īstām itāļu tradīcijām gatavotu lazanju un tiramisu.

Pāri vieno divas lielas kopīgas kaislības – ceļošana un ēdiens. Saverio smejas – kopš abi ir kopā, ir pieņēmušies svarā par vismaz

10 kilogramiem, jo, jau Itālijā dzīvojot, kopīgi gatavoja ēst un izzināja itāļu virtuves noslēpumus. Arī pirmo skūpstu pludmalē pāris piedzīvoja pie bagātīgi uzklāta galda labākajās itāļu virtuves tradīcijās. «Lai kur mēs būtu, vienmēr ir sagatavots daudz ēdiena,» Saverio smejas.

Bildinājums Islandē

Ceļošana ir vēl viena neatņemama abu dzīves sastāvdaļa, un daudzi no skaistākajiem kopdzīves mirkļiem saistās tieši ar to.

Saverio un Sigita kopā ir 24 stundas septiņas dienas nedēļā (tāpēc viņu kāzu datums bija 24. jūlijā – septītajā gada mēnesī), un pārsteigumus sagatavot ir grūti, pat neiespējami. Tomēr bildinājumu Saverio Sigitai vēlējās sagādāt, viņai neko nezinot, un pie sava plāna ķērās ar vērienu. Viņš zināja, ka Sigita vēlas iepazīt Īslandi, tāpēc slepus iegādājās biļetes un aicināja Sigitu paņemt atvaļinājumu, iestāstīdams, ka draugam Šveicē gaidāmas kāzas.

Sigita ticēja Saverio stāstītajam līdz pēdējam brīdim, kad Šveices lidostā Saverio viņai jautāja, uz kurieni jaunā sieviete vēlētos aizbraukt, ja būtu iespēja. Atbilde – uz Īslandi – bija pareizā. Tur arī Saverio bildināja Sigitu un drīz svinēja kāzas pēc latviešu un itāļu tradīcijām.

Arī kāzu kleitu līgavai abi devās pirkt uz Albāniju, apvienojot valsts iepazīšanu ar praktisku nepieciešamību. Savukārt kāzu ceļojuma galamērķis bija Argentīna – valsts, kas abiem radījusi daudz patīkamu atmiņu, taču pievīlusi ar ēdienu kultūru. «Savukārt Serbijā un Maķedonijā ēdieni ir ļoti garšīgi, īpaši gaļa. Tāpēc nezinu, mēs vairāk laika pavadījām pludmalē vai restorānos,» teic Saverio. Arī Sigita piekrīt, ka Balkāni ir iecienīts galamērķis, jo tur ir labi laika apstākļi, patīkami cilvēki un, protams, izcils ēdiens. Bet par garšīgākā ēdiena valsti abi vienbalsīgi sauc Itāliju.



Svarīgākais