UZZINI, kā pareizi diedzēt sēklas

© F64

Īs­tais laiks uz­tu­rā lie­tot die­dzē­tas sēk­las un grau­dus, jo tie­ši dīg­sti ir īsts vi­ta­mī­nu, mi­ne­rāl­vie­lu un ci­tu mums ne­pie­cie­ša­mu vie­lu kon­cen­trāts! Tur­klāt dīg­stos viss ir tā­dā kon­cen­trā­ci­jā un vei­dā, lai or­ga­nis­mam, gūs­tot mak­si­mā­lu la­bu­mu, to vi­su bū­tu vieg­li pār­strā­dāt.

Pa­doms

  • Die­dzēt var re­dī­su, sar­ka­no bie­šu, sau­les­pu­ķu, kā­pos­tu, lu­cer­nas, bro­ka­ļu un si­nep­ju sēk­las, Ķī­nas pu­pi­ņas, pa­ras­tos un tur­ku zir­ņus, lē­cas, kvie­šu, mie­žu un ru­dzu grau­dus.
  • Sva­rī­gi, lai ne sēk­las, ne grau­di ne­bū­tu ko­di­nā­ti vai kā ci­tā­di ķī­mis­ki ap­strā­dā­ti!
  • Jo ma­zā­kas ir sēk­las, jo ātr­āk tās sa­dīgst.

Re­dī­si, Ķī­nas pu­pi­ņas, lē­cas, zir­ņi, kres­sa­lā­ti, ru­dzu un kvie­šu grau­di as­nus sāk dzīt ap­tu­ve­ni di­vās tri­jās die­nās. Pu­pi­ņas dīgst četr­as piec­as die­nas. Kre­šu sēk­las - se­šas die­nas. Sau­les­pu­ķu un lu­cer­nas sēk­lām va­ja­dzī­ga ne­dē­ļa, ka­mēr pa­rā­dās ļo­ti vēr­tī­gie spē­ka as­ni.

  • Jo lie­lā­kas sēk­las, jo il­gāk tās jā­mēr­cē. Sī­ka­jām sēk­li­ņām pie­tiek ar pār­is stun­dām, bet lie­la­jām va­ja­dzēs vis­maz pus­i dien­nakts. Ja mēr­cē da­žā­du sēk­lu mai­sī­ju­mu, labs kom­pro­mi­sa va­ri­ants ir sēk­lu ie­mēr­kša­na uz nak­ti.
  • Ap­tu­ve­ni di­vus mi­li­met­rus ga­ri as­ni­ņi, ku­riem vēl nav pa­spē­ju­šas sa­dīgt sak­nī­tes, ir vis­vēr­tī­gā­kie!
  • Vi­sām dīg­sto­šām sēk­lām ir ne­pie­cie­ša­ma die­nas gais­ma, bet ne tie­ši sau­les sta­ri.
  • Lai sēk­las at­dze­sē­tu un tā­dē­jā­di ma­zi­nā­tu sil­tu­mu, kas ro­das dīg­stot, sil­tā lai­kā sēk­las ska­lo ar auk­stu ūde­ni - tā­da auk­stā du­ša pa­lē­ni­na dīg­ša­nas pro­ce­su.
  • Dīg­ša­nas pro­ce­su var past­ei­dzi­nāt, vē­sā­kā lai­kā sēk­las ska­lo­jot sil­tā ūde­nī.
  • Ja as­nu dīg­ša­na no­ris strau­jāk, ne­kā gri­bē­tos, trau­ku ar die­dzē­ju­miem kā­du lai­ku var uz­gla­bāt le­dus­ska­pī.
  • Lai svai­gi dīg­sti un za­ļu­mi mā­jās bū­tu vi­su lai­ku, sēk­las un grau­dus die­dzē ar di­vu tri­ju die­nu in­ter­vā­lu. Vie­nā pa­ņē­mie­nā jā­iz­die­dzē tāds sēk­lu vai grau­du dau­dzums, ko var iz­lie­tot pār­is die­nu lai­kā.

Vērts at­ce­rē­ties

  • Die­dzē­ju­mi po­zi­tī­vi ie­tek­mē imu­ni­tā­ti, dod pa­pil­du ener­ģi­ju, uz­la­bo viel­mai­ņu, vei­ci­na or­ga­nis­ma at­tī­rī­ša­nos un pa­lē­ni­na tā no­ve­co­ša­nos.
  • Jeb­ku­ri die­dzē­ju­mi uz­la­bo gre­mo­ša­nas sis­tē­mas dar­bī­bu, sta­bi­li­zē ner­vu sis­tē­mu, stip­ri­na sirds un asins­va­du sis­tē­mu. Tā­pat die­dzē­ju­mi uz­la­bo ma­tu un na­gu stā­vok­li, pa­sar­gā no brī­va­jiem ra­di­kā­ļiem un vei­ci­na šū­nu piln­vēr­tī­gu dar­bī­bu.
  • Die­dzē­ju­mi sa­tur maz ka­lo­ri­ju, ta­ču ir brī­niš­ķīgs šķiedr­vie­lu avots, ku­rā ir A, C, D, E, K un B gru­pas vi­ta­mī­ni, kā arī mik­ro­ele­men­ti: dzelzs, kā­lijs, man­gāns, fos­fors, cinks, kal­cijs, mag­nijs.
  • Uz­tur­vēr­tī­bas zi­ņā die­dzē­tiem grau­diem un sēk­lām ie­vē­ro­ja­mu at­šķi­rī­bu nav - tie vi­si ir ļo­ti vēr­tī­gi un ve­se­lī­gi!

Kā die­dzēt?

  1. Vis­pirms sēk­las vai grau­dus ie­ber trau­kā un rū­pī­gi no­ska­lo.
  2. Sēk­las vai grau­dus ap­lej ar tī­ru, vē­su ūde­ni un at­stāj uz­briest (sī­kās sēk­li­ņas - uz pār­is stun­dām, lie­lā­kās sēk­las vai grau­dus - uz nak­ti).
  3. Kad sēk­las (grau­di) iz­mir­ku­šas un pie­brie­du­šas, sie­ti­ņā vai caur mar­li tās kār­tī­gi no­ska­lo, tad no­su­si­na.
  4. Pēc no­te­ci­nā­ša­nas sēk­las ie­ber stik­la trau­kā un pār­sien ar div­kārt sa­lo­cī­tu mar­li. Kat­ru die­nu sēk­las vai­rāk­kārt no­ska­lo zem auk­sta ūdens strūk­las un rū­pī­gi no­te­ci­na.
  5. Die­dzēt var arī uz mit­ras mar­les: mar­li sa­mit­ri­na, ie­klāj to kā­dā lē­ze­nā trau­kā, pa virs­u sa­ber uz­brie­di­nā­tās sēk­las (grau­dus) un pār­sedz ar tā­du pa­šu sa­mit­ri­nā­tas mar­les kār­tu.

Mar­les vie­tā var iz­man­tot arī kā­du ci­tu drā­ni­ņu, kas la­bi uz­sūc un il­gi sa­gla­bā mit­ru­mu. Var iz­lī­dzē­ties arī ar vai­rā­kās kār­tās sa­lo­cī­tiem pa­pī­ra dvie­ļiem, ta­ču pa­pīrs ļo­ti ātr­i iz­žūst (jā­mit­ri­na vis­maz trīs rei­zes die­nā) un sī­kā­kas sēk­li­ņas mēdz pa­pī­ram pie­lipt.

  1. Trau­ku ar die­dzē­ša­nai pa­re­dzē­ta­jām sēk­lām (grau­diem) no­liek uz pa­lo­dzes, ku­ru ne­ap­spīd tie­ši sau­les sta­ri. Arī tie­šā ra­di­ato­ru tu­vu­mā die­dzē­ša­nai pa­re­dzē­tās sēk­las ne­no­vie­to.
  2. Pēc di­vām trim die­nām, kad pa­rā­dās pirm­ie dīg­stu as­ni, sēk­las (grau­di) ir ga­ta­vas ēša­nai.

Va­ri­an­ti

  • Ir arī ci­ti va­ri­an­ti, kā tikt pie za­ļu­miem vai die­dzē­ju­miem - sēk­las vai grau­dus var sēt aug­snē, ta­ču vien­kār­šā­kais veids, kas pa spē­kam jeb­ku­ram ie­sā­cē­jam, ir za­ļu­mu (kres­sa­lā­tu) iz­au­dzē­ša­na uz va­tes un sēk­lu (grau­du) die­dzē­ša­na mit­rā mar­lē.
  • Gan­drīz kat­ra liel­vei­ka­la (Ri­mi, Maxima, De­po, K-rau­ta, Krū­za, Pris­ma c.) dārz­ko­pī­bas pre­ču no­da­ļas sēk­lu sten­dos ir no­pēr­ka­mas spe­ci­āli die­dzē­ša­nai pa­re­dzē­tas bi­olo­ģis­kas sēk­las un da­žā­du sēk­lu mai­sī­ju­mi - šo pro­duk­ci­ju var pirkt un die­dzēt dro­ši.
  • Mie­žu, kvie­šu vai ru­dzu grau­dus lē­tāk ne­kā ci­tur ie­spē­jams no­pirkt Rī­gas cen­trāl­tir­gū vai pie sev zi­nā­miem zem­nie­kiem.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais