NODERĪGI: Kas jādara, lai dār­za la­bu­mi būtu svaigi arī ziemā

© F64

Nav ob­li­gā­ti jā­dzī­vo lau­kos, lai zie­mai va­rē­tu sa­rū­pēt daudz un da­žā­dus dār­za la­bu­mus. Aug­ļus un dār­ze­ņus var sald­ēt, mē­ne­šiem il­gi sa­gla­bāt svai­gus vai pār­vērst gar­dos kon­ser­vos. Sva­rī­gā­kais no­sa­cī­jums, lai dār­za vel­tes sa­gla­bā­tos svai­gas līdz pē­dē­jai mi­zi­ņai, ir pa­ša pie­re­dze.

Ābo­li

Ma­nie­rī­gie an­gļi kat­ru ābo­lu ie­sa­ka ie­vīs­tīt per­ga­men­ta pa­pī­rā un kas­tēs likt vie­nā kār­tā, ci­ti ir pār­lie­ci­nā­ti, ka, uz­ma­nī­gi sa­lik­ti vai­gu pie vai­ga, ābo­li il­gi ne­zau­dēs mit­ru­mu, at­liks vien ik pa lai­kam tos vē­rī­gi pār­lū­kot, vai kāds nav sā­cis bo­jā­ties. Da­ži uz­ska­ta - katrs ābols ie­ču­bi­nāms sa­vā skai­du pē­lī. Spe­ci­ālis­ti gan pie­ko­di­na - iz­man­to­jiet vie­nī­gi la­pu ko­ku skai­das, ja tās būs skuj­ko­ku, ābo­li ātr­i vien pār­vēr­tī­sies mil­zu rūg­te­nās ka­di­ķu ogās... Jā, tie kļūs ne­bau­dā­mi, arī ja kai­mi­ņos ga­ros kā­da ben­zī­na kan­na vai sa­vu ce­ļu uz vir­tu­vi pa­cie­tī­gi gai­dīs kar­tu­pe­ļi. Pro­tams, vis­la­bāk vē­lās ābo­lu šķir­nes ju­tī­sies tel­pās, kur ne­būs nedz mī­nu­si, nedz plu­si, lie­lā­ki par pie­ciem grā­diem. Un gaiss - ne sau­sāks par 80%.

Sī­po­li un ķip­lo­ki

Ja dzī­vo pil­sē­tā, arī tad vi­ta­mī­ni zie­mā no­dro­ši­nā­ti, jo sī­po­li, ķir­bji un ķip­lo­ki lab­prāt pār­zie­mo pat daudz­dzī­vok­ļu mā­ju sil­ta­jos pa­gra­bos, ja vien to čauk­sto­šos ce­ku­lus bū­siet sa­pi­nu­ši vi­ta­mī­niem pār­ba­gā­tās pī­nēs, sa­bē­ru­ši tīk­lo­tos mai­sos vai ie­mi­ti­nā­ju­ši pār­ti­kas kas­tēs. (Tās iz­tur no -35 līdz +60 grā­du tem­pe­ra­tū­ru.) Sī­po­lus un ķip­lo­kus dro­ši va­rat likt arī vie­nā kas­tē.

Bur­kā­ni un bie­tes

Vē­sās, mit­rās smil­tīs bur­kā­ni drau­dzī­gi sa­dzī­vos ar bie­tēm. No tā­das smil­šu pils ne­at­teik­tos arī kol­rāb­ji (at­ce­rie­ties, vis­gar­šī­gā­kie ir tie, kas nav ap­vē­lu­šies lie­lā­ki par te­ni­sa bum­bi­ņu). Tur­pat, tem­pe­ra­tū­rā ne­daudz virs nul­les, va­rat sa­ka­ri­nāt arī vē­lo šķir­ņu kā­pos­tus, vien jā­rau­gās, lai tie ne­ba­dī­tos ar pie­rēm.

Kar­tu­pe­ļi

Ja da­žu la­bu sau­lai­nu ru­dens die­nu esat pa­va­dī­ju­ši, kar­tu­pe­ļus la­sot, ne­aiz­mir­stiet tos uz da­žām stun­dām at­stāt sau­lē ap­žūt, tad laiks ie­ri­pot pa­pī­ra vai audek­la mai­sos, vie­nī­gais no­tei­kums - lai gais­ma kar­tu­pe­ļiem ne­trau­cē­tu gu­lēt. Ja vēl sa­rū­pē­siet vē­su, tum­šu tel­pu un ik pa lai­kam kar­tu­pe­ļus uz­ma­nī­gi pār­la­sī­siet, kā­du aiz­do­mī­gā­ku mek­lē­jot, ot­rās mai­zes gal­dam ne­trūks. At­ce­rie­ties, jo ve­se­lā­ki dār­ze­ņi iz­vē­lē­ti gla­bā­ša­nai, jo il­gāk tie būs kā no dār­za nā­ku­ši.

Ie­spē­jams sald­ēt

Nav tā­das mā­jas vai dzī­vok­ļa, ku­rā ne­va­rē­tu at­rast vie­tu sald­ēta­vai vai vis­maz kār­tī­gam le­dus­ska­pim. Lai sak­nes un dār­ze­ņi il­gāk sa­gla­bā­tos, spe­ci­ālis­ti spar­ģe­ļus, bak­la­žā­nus, bie­tes, lau­ku pu­pas, Bri­se­les kā­pos­tus, bro­ko­ļus, bur­kā­nus, zied­kā­pos­tus, la­pu kā­pos­tus, man­gol­dus, to­mā­tus, tur­nep­šus u. c. pirms sald­ēša­nas ie­sa­ka blan­šēt (uz brī­di ie­mērkt ver­do­šā ūde­nī un uz­reiz at­dze­sēt zem auk­sta ūdens strūk­las). Lai ga­ta­vo­jot bū­tu ēr­tāk, sa­smal­ci­nā­tus sald­ē bak­la­žā­nus, kā­pos­tus, kā­tu se­le­ri­jas, ra­bar­be­rus un kā­ļus. Jaun­as, vēl ne­no­brie­du­šas sald­ē bie­tes, bur­kā­nus, kā­ļus un pas­ti­na­kus.

NO­DE­RĪ­GI

Ja sap­ņu mā­ja vēl top, ne­aiz­mir­stiet ta­jā sak­ņu un dār­ze­ņu gla­bā­ša­nai ie­plā­not vie­tu arī kār­tī­gam pa­gra­bam ar ne­mai­nī­gu tem­pe­ra­tū­ru un gai­sa mit­ru­mu

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.