RECEPTE: Medus piparkūkas

© Vladislavs Proškins/f64

Kai labi garšo!

SASTĀVDAĻAS:

700 g miltu

300 g sviesta vai margarīna

aptuveni 180 ml iepriekš sagatavota cukura sīrupa

2 ēdamkarotes mīksta medus

250 g cukura

garšvielas: krustnagliņas, smaržīgie un melnie pipari, ingvers, kanēlis, kardamons, muskatrieksts

cukura sīrupam: 1 kg cukura

500 ml ūdens

PAGATAVOŠANA:

  1. Visas sastāvdaļas sajauc kopā un samīca viendabīgas konsistences mīklā. Garšvielu daudzums atkarīgs no katra individuālas gaumes.
  2. Tradicionāli iesala vietā šoreiz izmanto pašu vārītu cukura sīrupu. Dara tā: katliņā, lēni maisot, izkausē cukuru. Kad tas izkusis un kļuvis brūns, pavisam lēni un uzmanīgi klāt lej karstu ūdeni un strauji maisa katliņa saturu, līdz veidojas tumši brūns, spīdīgs, pēc cukurgailīšiem smaržojošs sīrups.
  3. Nostāvējušos mīklu plāni izveltnē, izspiež piparkūku formiņas un iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep gatavus cepumus.
  4. Dekorē radoši, izmantojot gan glazūras, gan piparus, kaltētas ogas, sukādes, kausētu šokolādi vai drupinātus riekstus.