Ru­de­nī­ga to­mā­tu zu­pa ar za­ļu­mu grauz­di­ņiem

© F64

To­mā­ti ir iz­man­to­ja­mi da­žā­dos ēdie­nos, ta­ču viens no kla­sis­kā­ka­jiem, vieg­lāk pa­ga­ta­vo­ja­mā­ka­jiem un arī garš­īgā­ka­jiem ir to­mā­tu zu­pa. Tai ie­spē­ja­mi vai­rā­ki iz­pil­dī­ju­mi – to­mā­tu zu­pa ar ga­ļu, asā to­mā­tu zu­pa, ve­ģe­tā­rā un da­žā­das ci­tas va­ri­āci­jas, kas vieg­li pie­lā­go­ja­mas da­žā­dām gau­mēm un vēl­mēm. Mā­ja pie­dā­vā sil­tum­nī­cā no­ga­ta­vo­ju­šos apa­ļos sār­tvai­džus pa­pil­di­nāt ar ci­tu ru­dens vel­šu garš­as ni­an­sēm un pār­vērst ko­šā, aro­mā­tis­kā un tu­mī­gā zu­pā, kas, ba­gā­ti­nā­ta ar krauk­šķī­giem za­ļu­mu grauz­di­ņiem, kļūst ga­na ba­ro­jo­ša.

Sa­stāv­da­ļas:

ZU­PAI

1 kg to­mā­tu

1 sar­ka­nā pap­ri­ka

3 vi­dē­ji lie­li bur­kā­ni

2 ne­lie­li sī­po­li

3 ķip­lo­ka dai­vi­ņas

1 ne­liels či­li pi­pars

olīv­eļ­ļa cep­ša­nai

1 l ver­do­ša ūdens

ti­mi­āna za­riņš

tēj­ka­ro­te ore­ga­no jeb rau­de­ne

sāls

ZA­ĻU­MU GRAUZ­DI­ŅIEM

fran­ču ba­ge­te

100 g svies­ta

saiš­ķis za­ļu­mu

2 ēd. k. olīv­eļ­ļas

sāls

Pa­ga­ta­vo­ša­na

  1. Zu­pas ga­ta­vo­ša­nu sāk ar to­mā­tu blan­šē­ša­nu. To­mā­tus no­maz­gā, tiem mi­zi­ņā ie­griež krus­ti­ņu, sa­liek lie­lā bļo­dā un pār­lej ar ver­do­šu ūde­ni.
  2. Ka­mēr to­mā­ti blan­šē­jas, no­maz­gā pap­ri­ku, iz­tī­ra sēk­las un sa­griež ne­lie­los ga­ba­li­ņos, sa­smal­ci­na sī­po­lus un ķip­lo­kus, uz rup­jās rī­ves sa­rī­vē no­tī­rī­tus bur­kā­nus. Smal­ki sa­griež arī či­li pi­pa­ru.
  3. Tad to­mā­tiem no­lej ūde­ni un at­brī­vo tos no mi­zām. Pēc tam sa­griež ne­lie­los ga­ba­li­ņos.
  4. Kad dār­ze­ņi sa­griez­ti, pan­nā uz­kar­sē ne­daudz olīv­eļ­ļas un liek ap­cep­ties bur­kā­nus. Cep, ka­mēr tie kļūst vieg­li zel­tai­ni.
  5. Pēc tam bur­kā­niem pie­vie­no pap­ri­ku, pār­is mi­nū­tes pa­cep. Kad pap­ri­ka ap­ce­pu­sies, pie­vie­no sa­griez­tos sī­po­lus, ķip­lo­kus un či­li. Vi­su ko­pā vēl da­žas mi­nū­tes pa­cep, ik pa brī­dim rū­pī­gi iz­mai­sot.
  6. Kad dār­ze­ņi ap­ce­pu­šies, tiem pie­vie­no sa­griez­tos to­mā­tus, vi­su iz­mai­sa, uz­liek pan­nai vā­ku un pa­sau­tē ap­mē­ram 5 mi­nū­tes.
  7. Pēc tam vi­su pan­nas sa­tu­ru lej pa­lie­lā kat­lā, pār­lej ar ūde­ni un vā­ra ap­mē­ram 20 mi­nū­tes, līdz to­mā­ti sāk mai­nīt krā­su (ja zu­pu vē­las šķid­rā­ku, ūde­ni var pie­vie­not vai­rāk).
  8. Ka­mēr zu­pa vā­rās, ga­ta­vo grauz­di­ņus. Sāk ar za­ļu­mu svies­ta pa­ga­ta­vo­ša­nu. Mīk­stu svies­tu sa­griež ga­ba­li­ņos, pie­vie­no smal­ki sa­griez­tus za­ļu­mus (pē­ter­sī­ļus, dil­les), sā­li un olīv­eļ­ļu, vi­su rū­pī­gi iz­mai­sa, līdz ma­sa kļūst vien­da­bī­ga. Tad ziež uz pa­lie­los ga­ba­los sa­griez­tas ba­ge­tes un liek uz­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī (200 grā­dos) cep­ties ap­mē­ram 10 mi­nū­tes - līdz mai­zī­tes kļūst zel­tai­nas un krauk­šķī­gas.
  9. Kad zu­pa vā­rī­ju­sies 20 mi­nū­tes, pie­vie­no sā­li, ore­ga­no un ti­mi­āna za­ri­ņu, kar­sē vēl 5 mi­nū­tes.
  10. Tad pa­gar­šo, vai nav ne­pie­cie­šams vēl sāls vai ci­tas garš­vie­las, iz­ņem ti­mi­āna za­ri­ņu un sa­blen­de­rē zu­pu, lai tā ie­gūst vien­da­bī­gu kon­sis­ten­ci.
  11. Ga­ta­vu zu­pu lej šķīv­jos un de­ko­rē ar ba­zi­li­ku. Pa­sniedz ar sil­tiem grauz­di­ņiem.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.