Par sirdi jārūpējas

«Neraugoties uz to, ka mūsu valstī ir augsta mirstība ar sirds un asinsvadu slimībām, bet iedzīvotāju mūža ilgums – īsāks nekā ekonomiski labāk attīstītās valstīs, tam tomēr piemīt tendence pagarināties,» saka ārsts Māris Belte, SIA Ekomed valdes priekšsēdētājs.

«Un, ja vēlamies nodzīvot ilgāku un pilnvērtīgāku mūžu, ir jādomā, ko darīt, lai sirds un asinsvadu slimības mūs piemeklētu mazāk un sāktos pēc iespējas vēlāk. To profilaksei ir nozīme arī visas valsts mērogā, jo nopietnu kardioloģisko slimību ārstēšana cērt lielu robu sabiedrības budžetā. Daudz lētāki ir pasākumi, kurus varam veikt, lai nepieļautu nopietnas sirds un asinsvadu problēmas. Būtu labi, ja valstī pastāvētu kompleksa programma, kuras ietvaros cilvēkiem būtu pieejamas gan iespējas nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, gan preparāti sirds un asinsvadu stiprināšanai. Piemēram, neviens neapšauba omega3 taukskābju pozitīvo lomu, taču uztura bagātinātāji, kas satur šīs taukskābes, jāpērk pašiem, un ne visi var to atļauties.»

Omega3 un zivju eļļa

Diezgan daudziem cilvēkiem izveidojies paviršs priekšstats, ka omega3 taukskābes ir tas pats, kas zivju eļļa. «Omega3 taukskābes iegūst no zivju ķermeņiem, bet zivju eļļu parasti ražo no mencu aknām,» skaidro M. Belte. «Arī zivju eļļā var būt omega3 taukskābes, taču to daudzums nav liels, ja vien šī eļļa nav speciāli bagātināta ar omega3 taukskābēm. Zivju eļļa ir labs A un D vitamīna avots, kas pozitīvi ietekmē gan imunitāti, gan ādas stāvokli, bet guvums tieši sirds veselībai no zivju eļļas bez omega3 taukskābēm nav visai liels. Kādreiz omega3 taukskābes sauca par F vitamīnu. Tās ir taukos šķīstošas vielas, un no šāda viedokļa zivju eļļa ir piemērota vide, kur tās pievienot, lai organisms spētu omega3 taukskābes labi izmantot, tāpēc šāda kombinācija sastopama bieži. Izvēloties omega3 preparātus, jāpievērš uzmanība tieši tam, cik miligramu šo taukskābju (nevis – cik miligramu zivju eļļas) ir vienā kapsulā. Pētījumos arī noskaidrots, ka eikazopentaēnskābes (EPS) un dokozaheksaēnskābes (DHS) optimālajai attiecībai jābūt 1,5 : 1. Protams, atbalstāms ir arī ieteikums ēst zivis, lai uzņemtu omega3 taukskābes, ne velti zivis un jūras produkti bagātīgi ietilpst Vidusjūras diētā, ko uztura speciālisti, kardiologi un daudzi citi ārsti atzīst par ļoti veselīgu. Tomēr jāņem vērā, ka saldūdens zivīs omega3 taukskābju saturs ir nabadzīgs, bet visplašākais taukskābju

spektrs ir sāļo ūdeņu zivīm. Taču ūdeņu piesārņojums ir liels, un, katru dienu ēdot šādas zivis, var rasties bažas par dioksīna, smago metālu un citu kaitīgu vielu uzņemšanu. Taukskābes, kas iekļautas uztura bagātinātāju sastāvā, iegūtas no audzētavu zivīm, preparāti ir standartizēti un to uzņemšana – droša. Omega3 taukskābju efektivitāte ir ļoti daudz pētīta. Vislabāk zināma to iedarbība uz sirds un asinsvadu veselību: ir iegūti pārliecinoši dati, ka omega3 taukskābju lietošana ļauj mazināt insulta un infarkta risku. Tās kalpo arī vēža profilaksei, palīdz mazināt depresiju, ir nepieciešamas sievietēm grūtniecības laikā, lai nodrošinātu pilnvērtīgu augļa acu un smadzeņu attīstību u.c.»

Cardioace – klasisks preparāts

Cardioace ir Lielbritānijas ražotāja Vitabiotics radīts komplekss preparāts, kas satur omega3 taukskābes un vairākas citas ar pārdomātu nolūku pievienotas sastāvdaļas. «Ja cilvēks katru dienu neēd zivis, viņam ir grūti uzņemt pietiekamu omega3 taukskābju daudzumu,» norāda M. Belte. Vienā Cardioace kapsulā ir 400 mg omega3 taukskābju. Ieteicamā dienas deva ir 500 mg, tātad 100 mg jāuzņem ar uzturu. Omega3 taukskābes sastopamas ne tikai zivīs, bet arī, piemēram, vistu gaļā vai augu eļļās. Vērtīga ir auksti spiesta olīvu eļļa, ko iesaka izmantot salātiem, bet ne visi to var atļauties, turklāt mums, latviešiem, ir tradīcija gatavot salātus ar krējumu, kaut gan piena tauki veicina aterosklerozes attīstību, jo sevišķi cilvēkiem, kuru dzīvesveids ir mazkustīgs. Cardioace ir vienīgais preparāts, kurš apvieno gan omega3 taukskābes, gan ķiploku ekstraktu, gan antioksidantus. Ķiplokus tautā vairāk lieto elpceļu vīrusu infekciju profilaksei, taču ir pierādīts, ka ķiploku ekstraktam piemīt labvēlīga iedarbība uz sirdi un asinsvadiem, to iesaka lietot arī pēc infarkta. Vēl preparāta sastāvā ir folskābe, B6 un B12 vitamīns, kas pazemina homocisteīna līmeni asinīs – tas ir viens no galvenajiem sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem. Cardioace satur arī antioksidantus un mikroelementus, to lietojot, nav nepieciešami papildu vitamīni. Profilaksei lieto vienu kapsulu dienā, bet, ja cilvēkam jau bijušas kādas sirds un asinsvadu kaites, jālieto divas kapsulas dienā, lai izvairītos no problēmu atkārtošanās.»

Inovatīvais Cardioace Plus

Gan pētnieku, gan veselīga uztura cienītāju uzmanības degpunktā nu jau ilgāku laiku ir Vidusjūras diēta. Veikti lieli klīniskie pētījumi, kas apstiprina, ka Vidusjūras reģiona iedzīvotāju piekoptie uztura principi mazina saslimstību un mirstību ar sirds un asinsvadu slimībām, mazina otrā tipa cukura diabēta attīstības, alerģijas izpausmju, Alcheimera slimības, depresijas, vēža un osteoporozes risku. «Ņemot vērā jaunāko pētījumu atziņas, ir izveidots preparāts Cardioace Plus, kas papildināts ar likopēnu, alfaliposkābi, resveratrolu un citām inovatīvām sastāvdaļām,» teic M. Belte. «No Vidusjūras reģiona iedzīvotāju dzīvesveida varam daudz mācīties. Turienes saulaino klimatu atvest uz Latviju diemžēl nav iespējams, taču neviens neliedz mums būt fiziski aktīviem, vairāk laika pavadīt ārpus telpām, kā arī uzņemt likopēnu, kas atrodams termiski apstrādātos un svaigos tomātos, tomātu pastā vai kečupā. Viens no Vidusjūras diētas noslēpumiem ir sarkanvīnā sastopamais resveratrols, kas, starp citu, ir arī mūsu mellenēs. Ēdīsim arī ābolus un kāpostus un nežēlosimies, ka šeit nav Vidusjūra.»

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar TauLa Rīga

NODERĪGI

Vidusjūras veselības noslēpumi:

• ārpustelpu dzīvesveids, līdz ar to pietiekama D vitamīna uzņemšana, socializācija, fiziska aktivitāte;

• uztura piramīdas pamatā ir augļi, dārzeņi, pilngraudu produkti, kvalitatīva olīveļļa, pākšaugi, rieksti, dīgsti, zaļumi un garšaugi – tas ļauj uzņemt polifenolus, likopēnu, alfaliposkābi, koenzīmu Q10, karotīnus, folskābi u.c.;

• zivis, jūras produkti, putnu gaļa, olas, siers un jogurti dod omega3 taukskābes un veselīgas olbaltumvielas;

• mazais sarkanās gaļas un saldumu īpatsvars ēdienkartē palīdz nepārsniegt pieļaujamo holesterīna un piesātināto tauku patēriņu;

• pietiekams ūdens patēriņš nepieļauj organisma dehidratāciju, ar sarkanvīnu tiek uzņemts resveratrols – vīnogu polifenols ar spēcīgu antioksidatīvu darbību.

Svarīgākais