Dzeltenās sviesta pupiņas

Pupas atkarībā no pāksts struktūras iedala parastajās un sviesta pupiņās.

Jāatzīst, ka pupas ir siltumprasīgi augi, tām nepatīk temperatūras pazemināšanās, taču sāk ziedēt jau 40 līdz 60 dienas pēc iesēšanas. Var sākt novākt pēc 8 līdz 10 dienām pēc sēklotnes izveidošanās, kad sēklas sasniedz kviešu grauda lielumu. Šajā brīdī pākstis ir sulīgas un tās var ēst.

Pupas satur olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, dažādus vitamīnus, minerālvielas un mikroelementus. Sviesta pupiņas ir ar dzeltenām pākstīm un izvārītas ir ēdamas ar visu pāksti. Tās ir ne vien veselīgas, bet arī garša tām ir lieliska, tāpēc daudziem ēdienkartē ir iecienītas. Un vasarā tās jāizmanto svaigas. Taču bieži dzirdēts arī pretējs viedoklis – nav īsti nav saprotams, kā tās citādi pagatavot, kā vien izvārīt sālsūdenī tāpat kā cūku pupas. Patiesībā sviesta pupiņu izmantojums ir daudzveidīgs – tās var marinēt, sautēt, izmantot salātiem, omletē, kā piedevu makaroniem, kartupeļiem un rīsiem, var arī saldēt, lai pagatavotu no tām ēdienu ziemā.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Sviesta pupiņām ir sezonāls raksturs, un to vajag izmantot. Ja tās novāc laikus, tad pākstīs pupiņas ir mazas, bet, ja notur ilgāk, tad pupas jāloba laukā no pākstīm, jo tās nav ēdamas. Dažādām pupiņām ir tuva radniecība. Tā kā sviesta pupiņas izmanto tad, kad pāksts ir maiga, mīksta un ir ēdama, tad, protams, to saturs atšķiras no tā, kas ir pašās pupās. Tajās ir liels olbaltumvielu procents, bet sviesta pupiņās tas ir ļoti mazs, arī taukvielu tajās ir minimāli tāpat kā ogļhidrātu, pietiekami šķiedrvielu un balastvielu. Zināma loma šajās pupiņās ir vitamīniem, minerālvielām un mikroelementiem, kālija pārsvaram pār nātriju un kalcijam. Parasti sviesta pupiņas sautē, vāra, apcep sviestā un pievieno krējumu. Var kombinēt ar citiem dārzeņiem, gatavot ziemas krājumiem.

NODERĪGI

• Nav ieteicams kopā vārīt atšķirīgu šķirņu pupiņas, jo tām ir dažāds vārīšanas ilgums un mērcēšana.

• Pupiņas ieteicams vārīt uz lēnas uguns, nemaisīt. Tās vārās ilgāk nekā citi dārzeņi, tāpēc jāvāra atsevišķi.

• Vislabāk pupiņas var uzglabāt žāvētas. Tikai tad jāseko līdzi, lai tām nepiekļūst mitrums, sauss gaiss un kukaiņi.

RECEPTES

Pupiņu salāti ar kartupeļiem un avokado

• Sastāvdaļas: 150 g zaļo pupiņu, 150 g sviesta pupiņu, 800 g kartupeļu, 100 g bekona, 2 avokado, trešdaļa glāzes majonēzes, citrons, dilles.

• Pagatavošana: liek vārošā sālsūdenī zaļās un sviesta pupiņas, vāra 3 minūtes, kamēr tās iegūst maigu konsistenci. Ieliek caurdurī un noskalo zem auksta ūdens. Nosusina ar papīra dvieli. Liek ūdenī smalki sagrieztus kartupeļus un vāra 12 minūtes, kamēr tie gatavi. Nolej ūdeni un ļauj, lai atdziest. Uzkarsē grilu un bekonu cep 5 minūtes, kamēr tas iegūst kraukšķīgu garoziņu. Uzliek to uz papīra dvieļa un sagriež nelielos gabaliņos. Liek pupiņas, kartupeļus, bekonu un sagrieztu avokado traukā. Sajauc ar majonēzi, citrona miziņu un pusotru ēdamkaroti citrona sulas, pievieno garšvielas un dilles. Pasniedz ar zivju ēdieniem.

Marinētas sviesta pupiņas

• Sastāvdaļas: burciņa sviesta pupiņu ar visām pākstīm, marinādei – 5 ēdamkarotes cukura, 2 ēdamkarotes sāls, lauru lapas, smaržīgie pipari, krustnagliņas, 5 tējkarotes 9% etiķa.

• Pagatavošana: pagatavo marinādi, aplej ar to pupiņas un pasterizē.

Pupiņu salāti

• Sastāvdaļas: sviesta pupiņas, sīpoli, gurķi, tomāti, fetas siers. Mērcei: olīveļļa, balzamiko etiķis, sinepes, sāls, malti melnie pipari, oregano, ķiploks.

• Pagatavošana: sviesta pupiņas novāra sālsūdenī.

Kad tās atdzisušas, liek traukā ar pārējiem sagrieztiem dārzeņiem, sasmalcinātu fetas sieru.

Visu pārlej ar mērci.