Vīrišķīga vājība

"Man patīk kārtīgi un garšīgi paēst, tāpēc esmu gatavs stāvēt pie plīts, meklēt interesantu ēdienu receptes, iepirkties un veidot pārtikas krājumus. Ja man ir laiks, baudu gūstu arī no iepirkšanās procesa, jo tā ir ēdiena tapšanas būtiska sastāvdaļa," savu attieksmi pret dzīves utilitāro pusi pauž jaunais aktieris Kārlis Freimanis.

"Lai cik saspringts būtu darba ritms, organisms par ēšanu neļauj aizmirst, raidot atgādinājumu kurkstoša vēdera "formātā"."

Pirms pāris dienām Dailes teātra 9. studijas beidzējs Kārlis Freimanis kopā ar amata brāļiem piedzīvoja režisora Mihaila Gruzdova iestudētā Mario Frati dvēseles trillera Rīt manas kāzas pirmizrādi. Taču, pirms spert pirmos soļus uz skatuves, Kārlis paguva uzkrāt kādu ļoti vērtīgu, ar aktiermākslu nesaistītu, pieredzi, kas tagad viņam lieti noder. "Pirms kādiem sešiem gadiem strādāju par viesmīli restorānā Kungu rija Turaidā. Šajā laikā man radās cits skatījums uz ēdienu, uz ēšanas kultūru, uzzināju, kādus brīnumus var pagatavot no jau zināmiem pārtikas produktiem. Man bija liela interese par ēdiena tapšanu, tāpēc no pavāriem centos izvilkt, kā kas top. Kāds neslēpa sveci zem pūra, bet cits tik nosmēja: "Vai tev garšoja?" – "Garšoja." – "Nu, tad labi, nekas vairāk tev nav jāzina." Šāda atbilde mani parasti uzkurināja tikt skaidrībā, kādas tad īsti ir ēdiena sastāvdaļas un pagatavošanas gaita."

Šis tas no gardēžu repertuāra

Viens no ēdieniem, ko Kārlis aizguvis no Kungu rijas, esot laša fileja kuskusā un springrose mīklā. "Šo mīklu jeb gandrīz caurspīdīgas rīsu pankūkas var nopirkt Stockmann," norāda jaunais aktieris. "Svaiga laša filejas gabaliņus apviļāju uzbriedinātā kuskusā (garšvielas tam klāt nelieku), ietinu rīsu pankūciņā (tā iepriekš jāiemērc karstā ūdenī) un lieku cepeškrāsnī cepties (pietiks ar desmit minūtēm). Pēc izņemšanas no cepeškrāsns tīstoklīšus apslaku ar Vorčestras mērci. Kopā ar svaigiem lapu salātiem vai gurķu un tomātu salātiem tas ir ļoti sātīgs un vienlaikus viegls ēdiens."

Taču daudz labāk Kārlim garšojot kas cits no Kungu rijas repertuāra – liellopa gaļas tartars. "Tam nepieciešams kvalitatīvs filejas gabals, bet, ja nav iespējams pie tāda tikt, var izlīdzēties ar šķiņķa gabalu, to iepriekš atbrīvojot no cīpslām. Gaļu smalki sakapā, sajauc ar jēlas olas dzeltenumu, pipariem un sāli, atsevišķi sagatavo piedevas – marinētus gurķus, ķiploku, sīpolu un kaperus, sagrauzdē maizi. Tad gatavo maizītes, kādas nu kurš vēlas, variējot ar mērcītēm un piedevām izmantojot arī sojas un Vorčestras mērci," tīksmīgi nosaka Kārlis un piebilst, ka viņam pie dūšas ejot arī steiks, taču mājās tas viņam nesanākot sulīgs. "Vēl neesmu iepraktizējies to pagatavot."

Otra dēļ nekas nav par grūtu

"Gatavojot otram, protams, ir daudz lielāka iedvesma rosīties, nekā rūpējoties tikai par savu vēderu. Ja mājās esmu viens pats, varu iztikt arī ar vārītiem pelmeņiem un sviestmaizēm," atklāj jaunais aktieris.

Viens no Kārļa iecienītiem un ātri pagatavojamiem ēdieniem esot pasta ar pesto mērci. Starp citu, Itālijā, šā ēdiena piedevas dzimtenē, uzskata, ka pesto ir mērču mērce, un ļoti lepojas ar to. "Ledusskapja saldētavā man glabājas kubiņos sasaldēts baziliks priekš pesto. Mērcei ņemu baziliku, ciedru riekstus, Parmas sieru, olīveļļu un sāli. Vispirms ciedru riekstus apgrauzdēju uz pannas, līdz tie kļūst gaiši brūni, pēc tam blendēju kopā ar baziliku, Parmas sieru un sāli, pakāpeniski pievienojot olīveļļu, kamēr masa kļūst viendabīga. Ja vēlas, var pievienot sojas mērci vai kaltētus tomātus, tātad variēt. Uzglabāju ledusskapī, ēdu ar pastām, salātiem, tomātiem vai citiem dārzeņiem."

Kārlis nosmej, ka ilgi pesto neglabājoties, jo pārāk viņam garšojot.

Piesien dūšu ar "kreftīgu" zupu

Ja ir laiks, Kārlis vārot skābētu kāpostu zupu, kas esot viena no līderēm viņa zupu topā. "Parasti Matīsa tirgū nopērku cūkas žāvētas ribiņas, bet skābētos kāpostus ņemu no vecāku mājām, jo tiem ir pavisam cita garša nekā tirgū vai veikalā pirktajiem," prātīgi spriež jaunais aktieris. "Apcepu uz pannas sīpolus, burkānus, metu katlā pie kāpostiem un gaļas, bet atsevišķi novāru kartupeļus, kurus kopā ar svaigu sīpolu ripiņām piekožu klāt zupai."

Kad gribas ātrāk tikt pie maltītes, gatavojot biezeņzupas – gan no konservētiem tomātiem, gan no citiem dārzeņiem, gan arī no ķiplokiem un sīpoliem. "Atklāšu vēl vienu recepti, ko savulaik uzzināju no Kungu rijas pavāriem. "Uz pannas nelielā eļļas daudzumā viegli apcepu sīpolus un ķiplokus, sablendēju, pievienoju dārzeņu buljonu, uzvāru, tad pieleju saldo krējumu."

Bet, atceroties to laiku, kad mamma visai ģimenei taisījusi ēst, Kārlis ar baudu piemin putraimu un kartupeļu putru ar sačurkstinātu gaļiņu un sīpoliem. "Mēs esam trīs brāļi, tāpēc tika gatavoti īsti vīru ēdieni. Šis bija viens no tiem. Protams, mamma vārīja arī piena zupas, taču tās šodien vairs nekārojas. Tāpat kā saldumi."

***

Kārļa Freimaņa iecienīta ēdiena recepte

Liellopa gaļas tartars

Vajag: liellopa fileju, jēlas olas dzeltenumu, marinētu gurķi, Vorčestras mērci, aso piparu mērci Tobasco, sīpolus, ķiplokus, kaperus, svaigi maltus piparus, sāli, sēklu maizi "Vizbulīte".

Pagatavošana: fileju sakapā, liek uz koka dēlīša, sajauc ar jēlas olas dzeltenumu, pārējās ēdiena sastāvdaļas (gabaliņos sagrieztu marinētu gurķi, Vorčestras mērci, Tobasco mērci, sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus un

kaperus), kārto atsevišķos trauciņos. Gaļu liek uz grauzdētas maizes šķēles, piedevas un mērces pievieno pēc izvēles.

Svarīgākais