Ēdiens top ar bagātu izdomu

© F64

Tiekoties ar mākslinieci Indru Sproģi, kuras personālizstādes, grāmatas un kalendāri parasti ir gaidīts notikums un pārsteigums, atklājās, ka viņa radoši un prasmīgi izpaužas arī virtuvē. Viņas stāstījums par dažādu ēdienu tapšanu ir tik piesātināts un emocionāls, ka šķiet – iztēlē uzburtā aina tūlīt materializēsies.

"Karstajā laikā jārīkojas pavisam vienkārši – kad ir karsts, jāēd auksts ēdiens, jo tas dod spirdzinājumu. Šīs vasaras mūsu lielākais atklājums ir gaspačo – aukstā zupa no tomātiem, paprikas un gurķiem. To gatavo no visa kā veselīga, turklāt var improvizēt, piemetot klāt to, kas nav minēts receptēs. Interesējoties par šo ēdienu, uzzināju, ka gaspačo nozīmē – sakults ar maizi," skaidro Indra un izstāsta, kā viņa šo auksto zupu gatavo. "Sagriežu un trauciņos salieku tomātus, gurķus, dzelteno un sarkano papriku, ceptu vistas fileju, baziliku, lociņus un dilles, lai katrs zupai pievieno to, ko grib. Mēs ģimenē esam pieci, ir jārēķinās ar katra vēlmēm, nevar visu salikt lielajā katlā un vārīt. Es respektēju to, ka vienam negaršo sīpoli, otram – burkāni un garneles, trešajam – siļķes, bet ceturtajam – paprika."

No jaunās kartupeļu ražas

Reizēs, kad ģimene dodoties laivu braucienos, neiztrūkstošs šāda ceļojuma elements esot uz ugunskura gatavoti kartupelīši. "Vispirms katlā apcepinu žāvētu speķīti ar sīpoliem un tad pievienoju vārītus tupenīšus (mazos bumbulīšus izvāru jau mājās). Kad ēdiens ir gatavs, nevaram vien beigt to slavēt, jo ir tik aromātisks un garšīgs. Kartupelīši ir sasūkušies speķīti un ugunskura dūmus, ka nemaz nevar negaršot."

Šķiet, Indra atplaukst, kad sāk stāstīt, ko viņa gatavo no jaunajiem kartupelīšiem. "Ja citi parasti izvēlas tos, kas ir padevušies lielāki, tad manā gaumē ir mazie un kā dvīnīši vienādi apaļie bumbulīši. Mizu tiem noskrāpēju ar aso trauku mazgājamo birstīti, izvāru un tad vai nu gatavoju salātus, vai izmantoju citos ēdienos," stāsta māksliniece un atklāj vienu no viņas mājās iecienītām receptēm. "Jaunos kartupelīšus, vārītas olas un ceptu vistas fileju sagriež lielos gabalos, pievieno salātu lapas, tomātus un pārlej ingvera mērci vai mango mērci. Tie ir sātīgi salāti, kas der karstām vasaras dienām."

Turpinot Indra slavē ingveru, ka tas ēdienam piešķirot īpašu garšas noti un aromātu. "Reiz švāģeriene tik tēlaini raksturoja restorānā Čarlstons baudīto burkānu, apelsīnu un ingvera krēmzupu, ka radās vēlēšanās to pagatavot mājās. Vispirms nelielā ūdens daudzumā vārīju gabaliņos sagrieztus burkānus un sarīvētu ingveru, tad sablendēju un pievienoju no apelsīniem izspiestu sulu. Veidojas vijīga un aromātiska masa. Pasniedzot krēmzupu, to bagātinu ar sakulta saldā krējuma tornīšiem un rotāju ar kreses vai kliņģerītes ziedu."

Indra nosmej – varbūt tas neesot labi, bet, gatavojot ēdienu, viņa izmantojot "visu to labāko un daudz". "Tāpēc es, piemēram, nevaru uzcept plānās pankūkas, kurām jābūt gana liesām, lai spētu atlēkt no pannas."

Ciemiņiem – avokado laiviņas

Ja cilvēks savā virtuvē nejūtas kā apmaldījies ceļinieks, tad viņš spēj orientēties kulinārajā pasaulē un papildināt savas ģimenes ēdienkarti ar kādu vērtīgu recepti, kas atvesta no ceļojuma vai viesībām. Indra, šķiet, ir apveltīta ne vien ar mākslinieces, bet arī ar kulināres talantu, tāpēc nav brīnums, ka viņa no viesošanās Zviedrijā pie draugu ģimenes atgriezās ar interesantu salātu recepti, ko izmantojot jau 20 gadu. Indra stāsta, ka avokado laiviņas esot viens no viņas bērnu iemīļotākajiem ēdieniem. "To parasti gatavoju, kad gaidāmi ciemiņi, bet dažkārt ar avokado laiviņām palutinu arī mājiniekus. Tiesa, kad es ķeros pie to gatavošanas, dēli saausās, vai mums būs ciemiņi?" Indra ir gatava atklāt nākamo recepti no sava pūra. "Avokado ir jābūt īstajā konsistencē – ne pārāk cietiem un ne pārāk mīkstiem. Tos pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un ar karotīti izgrebj mīkstumu, atstājot nelielu josliņu – kādu pusi centimetra līdz miziņai. Ja ņem piecus avokado, vajadzīgas piecas vārītas olas. Sagriež izgrebto avokado mīkstumu, pievieno sakapātas olas, smalki sagrieztus svaigus gurķus, sasmalcinātas dilles, uzspiež citrona sulu (uz pieciem avokado un piecām olām ņem divus citronus) un uzbārsta zivju ēdieniem domāto garšvielu ar citronpipariem. Sajauc, masu pilda avokado laiviņās un rotā ar garnelēm. Ēd ar mazu karotīti, salātu masai pieķerot klāt avokado mīkstumu, kas palicis neizgrebts."

Ēdieni steidzīgiem cilvēkiem

Protams, vasara ir pats karstākais grilēšanas laiks. Grila pieskatīšana parasti esot vīra un dēlu kompetence, bet par grilējamo materiālu gādājot Indra. "Ja gribam gaļu, pērku tievās, garās cūkas filejiņas un iemarinēju pesto mērcē (to gatavoju no bazilika, ciedru riekstiem un olīveļļas, visu sablendējot, līdz veidojas viendabīga masa). Gaļu ar pesto ieziežu arī grilējot, jo tad tā sanāk sulīgāka."

Ģimene labprāt ēdot arī zivis – cepot vai grilējot pašu ķertās un arī veikalā pirktās. "Dažkārt pie receptes var tikt, stāvot rindā. Tā es nejauši noklausījos, kā pagatavot samu, lai tas būtu mīksts un sulīgs. Izrādās, ka pildījumam jāizmanto... biezpiens, kas sajaukts ar dillēm un citām garšvielām pēc izvēles, jāietin folijā un jāgrilē. Iesaku pamēģināt, jo zivs sanāk burvīga!"

Indra atklāj, ka ikdienas maltīšu gatavošanā iesaistoties arī viņas dēli: divdesmit vienu gadu vecais Jānis, piecpadsmitgadīgais Fricis un deviņgadīgais Filips. Katram no viņiem esot arī savs firmas ēdiens, piemēram, Jānis grilējot debešķīgas kotletes mājas hamburgeriem, Fricis cepot maizi elektriskajā cepeškrāsnī, bet Filipam sanākot lielisks deserts no svaigiem augļiem. "Nesen kaimiņi mūs cienāja ar ēdienu, kura recepti bija noskatījuši Pavārgrāmatā steidzīgajiem. Baudītā ēdiena iedvesmoti, nopirkām šo grāmatu un kaut ko no piedāvātā jau esam pamēģinājuši. Piemēram, pagatavojām savdabīgu omleti. Cepeštraukā kārto vārītas olas, svaigu tomātu šķēles, pārlej ar krējumu un garšvielām sakultas olas, uzrīvē sieru un liek cepties cepeškrāsnī. Ir gan labs izskats, gan garša."

***

Indras Sproģes iecienīto ēdienu receptes

Burkānu un apelsīnu krēmzupa ar ingveru

Vajag: 1 kg burkānu, 1, 5 kg apelsīnu, aptuveni 2 tējk. svaigi rīvēta ingvera, saldo krējumu, sāli.

Pagatavošana: gabaliņos sagrieztus burkānus vāra kopā ar sarīvētu ingveru. Kad mīksti, sablendē un pievieno svaigi spiestu apelsīnu sulu.

Pasniedzot krēmzupu rotā ar saputota saldā krējuma tornīšiem un kreses ziedu, kas plūkts dārzā.

Gaspačo

Vajag: 9 tomātus (ideāli, ja tie ir tikko noplūkti siltumnīcā), 5 gurķus, 2 paprikas, 1 sīpolu, 3 ķiploka daiviņas, 2 saujas rīvmaizes, zaļumus (baziliku, dilles, lociņus). Uzgriešanai – 3 tomātus, 1 papriku (var pusi dzeltenas un pusi sarkanas paprikas), 1 gurķi, ceptu vistas fileju, baziliku, dilles, lociņus.

Ja gaspačo vēlas aukstāku, nepieciešami ledus kubiciņi.

Pagatavošana: Tomātus, gurķus, papriku, sīpolu, zaļumus un rīvmaizi sablendē, piespiež ķiploka daiviņas. Masai ūdeni nepievieno, jo dārzeņos ir pietiekami daudz šķidruma. Tomātus, gurķi, papriku, ceptu vistas fileju sagriež gabaliņos, baziliku, dilles un lociņus smalki sakapā, lai katrs pēc izvēles varētu pievienot šīs piedevas savam gaspačo. Šķīvī var iemest arī maizes grauzdiņus un ledus kubiciņus.

Svarīgākais