Ziemassvētkos māca darba tikumu

Gaidot Ziemassvētkus, ik gadu sarūpējam dāvanas, taču tā nav vienīgā iespēja, ko katrs spējam izdarīt šajā noskaņu un pārdomu laikā. Varbūt tieši tagad ir īstais brīdis, kad lielāku uzmanību varam veltīt garīgām, nevis materiālām vērtībām, tās dāvināt citiem un paši iesaistīties to popularizēšanā.

Apdrošināšanas akciju sabiedrība BALTA šogad Ziemassvētku gaidīšanas laikā nolēma uzsākt jaunu tradīciju – tās darbinieki kopā ar labākajiem pavāriem viesojās vairākos Latvijas bērnunamos, lai kopīgi sarūpētu svētkus un pagatavotu Ziemassvētku gardumus.

Praktiskas zināšanas dzīvei

AAS BALTA šo projektu organizē kopā ar Latvijas pavāru klubu, valsts akciju sabiedrību Latvijas Valsts meži un citiem sadarbības partneriem. "Katru gadu braucam uz bērnunamiem reģionos un nodarbojamies ar labdarību, taču šogad nolēmām nedāvināt materiālus labumus, bet iemācīt bērniem darba tikumu un praktiskas zināšanas, kas būs noderīgas dzīvē," viesojoties SOS ciematā Valmierā, pasākumu atklāja AAS BALTA Vidzemes reģiona vadītāja Aija Eglīte.

SOS ciematā Valmierā svinīgajā pasākumā iededza svētku egli, ko sarūpējusi a/s Latvijas Valsts meži, bet pēc tam ciemata bērni kopā ar AAS BALTA un Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāvjiem no papīra darināja eglīšu rotājumus, ar kuriem varēs greznot baltāko svētku galveno simbolu – eglīti. Uz Valmieru pie ciemata iemītniekiem atceļoja ne vien AAS BALTA dāvinātie atstarotāji un citas dāvanas, bet arī grāmatas, ar ko papildināt bibliotēku. Par rotaļām un dejām bija parūpējusies Valmieras pilsētas pašvaldība.

Cep SOS cepumus

Ar vislielāko nepacietību Valmieras SOS ciemata bērni gaidīja interesantāko mirkli – cepumu cepšanu kopā ar pavāru Mārtiņu Sirmo. Viņš bija nolēmis iemācīt bērniem izcept cepumus pēc vienkāršas receptes – no cukura sīrupa, olu baltumiem un zemesriekstiem. Mīklas gatavošanas un cepumu cepšanas procesā pavārs mudināja bērnus darboties pašiem, piemēram, sakult olas, likt mīklu uz pannas. Vienlaikus viņš deva palīgiem lietderīgus padomus – cik grādu temperatūra nepieciešama cepumu cepšanai, kāpēc cepšanas laikā nedrīkst virināt cepeškrāsns durtiņas, kā riekstus pareizi apgrauzdēt un labāk sasmalcināt, kā tos izmantot citām receptēm.

M. Sirmais atzīst, ka izvēle cept šādus cepumus nav nejauša. Arī nosaukums – SOS – šai receptei dots apzināti. "Lai gan bērniem tā vairāk ir interesanta nodarbošanās, tomēr ir jāpieliek darbs un jāiegulda laiks, lai izceptu vienkāršus un ātri pagatavojamus cepumus. Taču viņi savus pienākumus paveica labi un varēja mācīties, ka svētki vispirms ir jāsarūpē, pieliekot savas pūles."

Labs paraugs citiem

"Mēs esam priecīgi, ka pēdējā laikā notiek vairāk tādu pasākumu, kuriem raksturīga praktiska ievirze. Nesen pie mums viesojās Rīgas kosmētikas skolas pārstāvji, kas mācīja ne tikai gatavot Adventes vainagu, bet arī apgūt kosmētikas noslēpumus. Savukārt šodien kopā ar AAS BALTA darbiniekiem bērni mācās darboties ar papīru, lai gatavotu eglīšu rotas, bet Mārtiņš Sirmais pārsteidz ar saviem kulinārijas brīnumiem," stāsta SOS ciemata direktors Vitolds Krieviņš. Viņš atzīst, ka vienlaikus bērniem tā ir laba iespēja komunicēt ar cilvēkiem, pārvarēt savu biklumu un, protams, labs paraugs citiem.

FAKTI

AAS BALTA mātes uzņēmumā RSA grupā un uzņēmumā BALTA darbinieki katru gadu piedalās brīvprātīgo nedēļā, kad sniedz atbalstu sabiedrības maznodrošinātajiem.

Šā gada decembrī trīs nedēļas BALTA ar saviem sadarbības partneriem viesojās Daugavpils bērnunamā "Priedīte", Liepājas pilsētas bērnunamā, Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centrā, Rīgas bērnunamā "Ziemeļi" un SOS bērnu ciematā Valmierā.

Informāciju par katru no pasākumiem Latvijas bērnunamos ar fotogrāfijām un sižetiem var apskatīt interneta vietnē www.baltasabiedribai.lv.