Dabiskais grieķu jogurts

© nra.lv

Grieķu jogurts, kas parādījies pārdošanā arī Latvijas veikalos, ir dabisks produkts, kas pēc konsistences līdzinās krējumam, bet ir vieglāks, gaisīgāks. Grieķijā tas nav neparasti, jo to pasniedz arī brokastīs viesnīcās.

Jogurtu gatavo no kazas, govs vai aitas piena, kam pievienotas pienskābās baktērijas, un šis jogurts mēdz būt ar dažādu tauku saturu. Bagāts ar olbaltumvielām, kalciju, vitamīniem, vērtīgiem mikroorganismiem, labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmas darbību un gremošanu. Grieķu jogurtam ir daudzveidīgas izmantošanas iespējas – to var izmantot kā piedevu, mērci vai pamatēdienu, var papildināt ar ievārījumu, medu, kanēli un cukuru. Kā piedevu var izmantot pārslas vai šokolādes gabaliņus, augļus, taču tas izmantojams ne tikai kā saldais ēdiens. Jogurtu var lietot krējuma vai majonēzes vietā pie salātiem – gurķiem un tomātiem, pie gaļas ēdieniem. Jogurta mērcē var sautēt arī gaļu – tad tā zaudē taukus un kļūst vieglāka. Dabisku grieķu jogurtu var pagatavot arī mājās. Jāņem svaigs piens, minūti jāvāra. Jāatdzesē, lai tas ir silts, – apmēram līdz 40 grādiem, pēc tam jāpievieno pāris karotes dzīvā dabiskā jogurta. Jānosedz trauks ar siltu pārklāju un jāgaida apmēram 5–6 stundas, un jogurts būs gatavs. Pēc tam jogurtu liek marlē un atstāj divas stundas, lai notekas. Gatavam grieķu jogurtam būs tāda pati konsistence kā pudiņam.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Grieķu jogurts ir dabisks raudzēts piena produkts, to iegūst no piena, kam pievieno konkrētu ieraugu, pienskābās baktērijas. Rezultātā tas pārtop par biezāku masu. Tas ir viens no skābpiena produktiem tāpat kā kefīrs vai rūgušpiens, ko varam iekļaut ēdienkartē un kas ir jālieto. Probiotiskās baktērijas palīdz uzlabot zarnu trakta mikrovidi. Tālākais – kā izmanto šo jogurtu, ko tam pievieno – augļu gabaliņus vai cukuru. Ja cukuru pievieno par daudz, tas var radīt nevajadzīgas veselības problēmas. Dabisks grieķu jogurts ir laba alternatīva krējumam, ko var pievienot pie dārzeņu salātiem; ja to blenderēs, iznāks laba mērce vai krēms, ja tam pievieno augļus.

RECEPTES

Augļu torte – deserts

• Sastāvdaļas: ola, ēdamkarote miltu, ēdamkarote pūdercukura, 1/2 tējkarotes sodas, 200 g biezpiena, 50 g pūdercukura, 250 g jogurta, 400 g augļu kokteiļa, puse tējkarotes vanilīna, 15 g želatīna.

• Pagatavošana: saputo olu ar

pūdercukuru, pievieno miltus un sodu. Ielej mīklu formā un cep apmēram 18 minūtes 180 º C temperatūrā cepeškrāsnī. Augļu kokteilim pievieno želatīnu un atstāj, lai uzbriest. Biezpienu, jogurtu, vanilīnu un pūdercukuru sablenderē viendabīgā masā. Uzbriedušo želatīnu uzsilda, atdzesē un lēnām iecilā biezpiena masā. Ielej formā, pārklāj ar plēvi un atstāj ledusskapī 12 stundas.

Grieķu mērce caciki

• Sastāvdaļas: 1/2 glāzes grieķu jogurta, vidējs gurķis, 2 ķiploka daiviņas, tējkarote vīna etiķa, ēdamkarote olīveļļas, piparmētru lapiņas, sāls.

• Pagatavošana: gurķi nomizo, sarīvē uz smalkas rīves un izspiež tam sulu. Sasmalcina ķiploku un piparmētru.

Sastāvdaļām pielej olīveļļu un vīna etiķi. Pievieno sāli un samaisa. Pievieno pusglāzi jogurta un samaisa.

Sasaldēts jogurts ar mango

• Sastāvdaļas: glāze grieķu jogurta,

2 glāzes mango, medus, 1/4 tējkarotes vanilīna ekstrakta, 1/2 ēdamk. šņabja.

• Pagatavošana: mango sagriež, liek virtuves kombainā vai blenderī.

Pievieno jogurtu, medu, vaniļas ekstraktu un alkoholu. Samaisa, liek ledusskapī uz pāris stundām.

Svarīgākais