Ja nākas kontrolēt tauku patēriņu

Cik daudz tauku ir mūsu uzturā? Ja šajā jautājumā speciāli neiedziļinās, tad atbildēt ir grūti. Tauki saistās ar speķi, sviestu vai eļļu, bet tie ir arī daudzos citos produktos, kuri nemaz nešķiet trekni.

Lai iegūtu izpratni, noteikti ir vērts lasīt informāciju uz iesaiņojuma vai, ja runa ir par nefasētiem produktiem, pameklēt datus kādā grāmatā vai internetā.

Tauki ir vajadzīgi, piemēram, nervu šūnu darbībai, ādai, matiem; bez tiem organismam nebūtu iespējams izmantot taukos šķīstošos vitamīnus, tāpēc aptuveni 30 – 35% no visa diennaktī nepieciešamo kaloriju daudzuma ieteicams uzņemt tieši ar taukiem. Dažiem cilvēkiem izveidojies vienkāršots priekšstats, ka tauki izraisa aptaukošanos, tāpēc viņi cenšas atteikties no jebkādām taukvielām, taču krietni vairāk ir to, kuri patiešām patērē par daudz tauku, jo sevišķi – piesātināto dzīvnieku valsts izcelsmes tauku, kas ir piena un gaļas produktos. Dažādos pusfabrikātos un gatavos izstrādājumos šos taukus iespējams iemānīt tā, ka ēdājs pat nepamana, rezultātā cilvēks uzņem vairāk kaloriju nekā vajadzīgs. Daudzos saldos un gardos ēdienos piesātinātie tauki ir kombinācijā ar vienkāršajiem ogļhidrātiem, tāpēc, apēdot pavisam nelielu porciju, kaloriju dienas norma ir izpildīta. Arī tā saukto labo – nepiesātināto tauku enerģētiskā vērtība ir ļoti augsta, tāpēc jāseko līdzi kaloriju patēriņam, jo sevišķi, ja cilvēkam ir liekais svars vai arī tāds drīzumā draud rasties. Taču tā ir problēma, kas risināma kompleksi. Uzturam jābūt vispusīgam un sabalansētam, nepieciešamas regulāras ēdienreizes un pietiekami liela fiziska aktivitāte, bet taukvielu daudzuma ierobežošana savā ēdienkartē ir tikai viena no kompleksa sastāvdaļām.

Kā samazināt tauku patēriņu

Izvēlies liesu gaļu. Tāda ir, piemēram, cāļa vai tītara krūtiņa, ko vēlams ēst bez ādas un tauku slānīša, kas ir zem tās. Cita veida gaļai var nogriezt visu redzamo treknumu. Malto gaļu vispirms apcep pannā, tad liek sietā un noskalo ar karstu ūdeni. Vārot gaļas zupu, buljonam nosmeļ taukus. Vislabāk, ja buljonu var atdzesēt un ielikt ledusskapī – tad tauki nostājas virspusē, sacietē un ir viegli noņemami.

Lieto mazāk cepamās eļļas.

Ja, cepot gaļu, panna šķiet pārāk sausa, var uzliet nedaudz ūdens vai sausā vīna. Eļļas vai citu cepšanai lietotu taukvielu daudzumu palīdz samazināt arī gaļas marinēšana pirms cepšanas, tad tā iznāk sulīgāka un ir ātrāk gatava.

Izmanto traukus ar pretpiedeguma klājumu. Tādus lietojot, vajag mazāk taukvielu, turklāt trauki ir arī vieglāk mazgājami.

Cep uz restītēm. Ja ir iebildumi pret virtuves inventāru ar pretpiedeguma klājumu, gaļu un zivis var cept uz restītēm, lai tauki notek.

Negatavo treknu mērci. Ja mērķis ir ierobežot taukvielu patēriņu, mērces gatavošanai nedrīkst izmantot uz pannas satecējušos gardos tauciņus, arī krējuma mērce un majonēze nav īstā, piemērotākas sastāvdaļas būs tomātu sula vai biezenis, vieglais jogurts, dažādas etiķa šķirnes, citronu sula un nedaudz kvalitatīvas eļļas.

Neēd gaļu vai sieru katrā ēdienreizē.

Tiem, kuri bez gaļas nejūtas paēduši, kā alternatīvu gaļas ēdienam vismaz vienreiz nedēļā der izvēlēties, piemēram, pupiņu un čili sautējumu, un ikvienam cilvēkam divreiz nedēļā ieteicams ēst zivis, lai uzņemtu omega 3 taukskābes, kas vajadzīgas sirds veselībai.

Neturi mājās nevēlamos treknos produktus. Ja šo produktu nebūs pa tvērienam, tad labāk izdosies pārvarēt kārdinājumu. Toties der palutināt sevi ar svaigiem kvalitatīviem augļiem, nedrīkst arī aizmirst dzert daudz ūdens.

Svarīgākais