Našķu vietā – saldētas ogas

Sniedze Milere Dzirkale ir prasmīga gaļas ēdienu, arī medījumu, gatavotāja, viņai patīk ģimenei sarūpēt dažādus interesantus konservus ziemai. «Tas man ir iegājies kopš bērnības. Tā kā kūkas mums ne pārāk garšo, tad ar cepšanu neaizraujos,» atzīst Sniedze.

«No gaļas protu pagatavot visu – auksto gaļu, pastēti, irbītes, ruletes,» ēdienus uzskaita prasmīgā saimniece. Viņa teic, ka joprojām, kad uznākot vēlme, eksperimentējot ar konserviem. Nesen vārīta, nevis spiesta tomātu sula. Tā sanākot garda, un ģimenei vairs nekārojoties tomātu sulu pirkt veikalā. «Konservos izmantoju dažādas dārzeņu kombinācijas. Tos gatavoju pēc savas garšas izjūtas,» atzīst Sniedze.

Svaigi salāti ēdienkartē

Salāti sešu cilvēku ģimenē, kurā ir četri bērni, ēdienkartē ir bieži un tiek uzglabāti arī ziemai. Iecienīta ir svaigu salātu recepte. Uz 10 kilogramiem svaigu kāpostu ņem divus kilogramus paprikas, tikpat daudz burkānu un sīpolu. Visas sastāvdaļas sagriež, pievieno 300 gramus cukura, 100 gramus sāls, litru eļļas un pēc garšas 9% etiķi. Visu samaisa, atstāj uz 36 stundām, lai garšas sajaucas, un liek burkās. Marinējot gurķus, Sniedze parasti tos papildina ar sēnēm – cūcenēm. «Rezultātā iznāk interesanta garša – sēnes iegūst gurķu garšu, bet gurķi – sēņu. Tikai nedrīkst aizmirst pievienot ķiploku, kas vajadzīgi jebkuriem dārzeņu konserviem. Tikai eksperimentējot atklāju šādu recepti.» Gurķi tiekot ne tikai marinēti, bet arī sālīti, un tad tos varot uzglabāt pat divus gadus. Sīpoli, ķiploki un dilles – tradicionāli garšaugi, kas tiekot izmantoti ēdienu gatavošanā. Dilles ziemai saldē. Gaļas ēdienus, arī kartupeļus, viņa papildina ar kopējo garšvielu, dažreiz baziliku un timiānu. Ar specifisku garšvielu izmantošanu neaizraujas.

Ogas burkās un saldētavā

Sniedzes ģimene dārzeņus izaudzējot paši, jo dzīvo laukos. Ir iestādīti dažādi ogulāji – avenes, upenes, kas šogad sākušas ražot, arī zemenes. «Aizvadītā vasara dārzeņu audzēšanai bija ideāla. Mitrums bija pietiekams, tāpēc nevajadzēja aizrauties ar laistīšanu. Lielākais izaudzētais sīpols bijis 400 gramu smags, labi šogad padevās arī burkāni.» Konservus sarūpējot pakāpeniski, neesot tā, ka darba vasaras nogalē un rudenī ir pilnas rokas. Saldētavā uzglabājot vārītas cūku pupas un, protams, arī ogas un rabarberus.

«Svaigas upenes samaļu, pievienoju cukuru un lieku saldētavā. No tām ievārījumu nevāru, jo bērniem ne visai garšo, bet svaigas paņemt no saldētavas patīk.» Dzērvenes un brūklenes arī nevārot ievārījumā, bet burkās uzglabātas vēsā vietā samaltas kopā ar cukuru. Varot našķēties divu gadu garumā. Var izmantot ķīselim vai tad, kad cep ruleti vai torti. Saldējums arī lieliski garšo kopā ar svaigām saldētām ogām. «Veselas zemenes arī vairs nesaldēju, bet gan samaļu un ar cukuru. Tās mums ir topā. Ja tās nesamaltas, ogas ir skābas. Tādas ir piemērotas, gatavojot kokteiļus.»

Augļi saldumu vietā

Ar konfektēm un cepumiem gan pati, gan pārējie mājinieki, arī bērni, našķojas reti, jo nevienam neesot īpašas kāres. Priekšroka to vietā tiekot dota augļiem. «Bērni tā ir pieraduši, uz kārumiem veikalā viņi nemaz neskatās,» ēšanas paradumus raksturo Sniedze. «Katram vēlmes, kas saistītas ar ēdienu, ir dažādas. Dažreiz viens vēlas vienu ēdienu, otrs – citu, un finālā vienlaikus nākas gatavot vairākus ēdienus, lai apmierinātu visu mājinieku vēlmes. Pirms maltītes gatavošanas parasti pārrunājam, kas kuram garšotu un ko kurš gribētu.»

Brokastīs parasti izvēlas sviestmaizes ar olu vai tomātu. Vakarā – kaut ko maigāku un vieglāku, lai ēdiens nav ass un trekns. Topā visiem esot plovs. Līdztekus kartupeļiem galdā ceļ griķus un makaronus. Griķus ēdot kopā ar medu vai skābo krējumu un cukuru, un iznākot saldais ēdiens. «Gatavojot plovu, neizmantoju speciālu katlu. Mājās ir plīts, un man patīk uz tās gatavot.» Vārot arī zupas, lai gan ne visiem ģimenes locekļiem tās iet pie sirds. Jaunajai paaudzei garšo frikadeļu zupa, taču netiekot smādēta piena zupa – ar makaroniem vai rīsiem. Šoruden bieži vārīta svaigu gaileņu zupa ar klasisko kausēto sieru. «Ar bērniem reizēm ir grūti. Mājās nereti tiek atvērts ledusskapis, un pēkšņi atskan teikums: «Nekā nav ko ēst!» Tagad, kad dzīvoju mājās, var pagatavot ēdienus, kas prasa vairāk laika.» No produktiem, kam vienmēr esot jābūt mājās, viņa nosauc sieru, maizi, rīsus, makaronus un gaļu. Saldskābmaizi Sniedze agrāk cepusi pati, un iespējams, ka kādreiz šo tradīciju atjaunos.

Pildīta paprika svētkos

Kopš bērnības Sniedzei garšojot biešu un putraimu piena zupa ar biezpiena gabaliņiem. «Pašai patīk, bet manējie tādu neēd. Cenšos gatavot vienkāršus ēdienus, neko specifisku, galvenais – lai būtu garšīgi.» Viņa neaizraujoties ar modernām receptēm. Pirms kāda laika neesot garšojusi paprika. Taču tagad svētku galdam viņa mēdzot gatavot pildītu papriku – malto gaļu sacep ar sīpoliem, pievieno vārītus rīsus un saldskābo mērci ar ananasiem. «Nav ēdiena, ko es nemaz neēstu tāpēc, ka negaršo. Es tādu nevaru nosaukt, vienīgais, kas nepatīk – olīvas.» Dārzeņus viņi audzē paši, tad, iegādājoties pārējos pārtikas produktus, neesot īpašas vajadzības pētīt produktu sastāvu. «Krējumu pērkot, gan skatāmies, kas ir tā sastāvā. Protams, kečupā vai majonēzē ir E vielas, bet, ja pārējo izaudzējam, tad problēmu ar veselīgiem produktiem nav.»

Sniedze katru gadu gatavo gardu lečo. Apcep sīpolus, papriku, noblanšē tomātus. Sastāvdaļas pirms tam sagriež lielos, nevis mazos gabaliņos. Piemēram, papriku sadala tikai četrās daļās. Sastāvdaļu daudzumu var variēt pēc brīvas izvēles. Pievieno sāli, piparus, etiķi un eļļu un uzvāra. «Sterilizēt burkas nevajag, karstu lečo salej burkās, tad pagrabā uzglabājas labi. Ja ir vēlēšanās, lečo var pievienot arī sēnes.» To var izmantot kā piedevu pie kartupeļiem, makaroniem, rīsiem vai zupām.

Kāpostus visbiežāk izmanto salātiem kopā ar burkāniem, papriku, sīpoliem un tomātiem. «Mēs apēdam daudz sīpolu. Tos pievieno visiem svaigajiem salātiem,» atklāj Sniedze.

***

Sniedzes Mileres Dzirkales iemīļota recepte

Ķirbja – cidoniju kompots

 Sastāvdaļas: ķirbis (tāds, kas nešķīst), cidonijas, cukurs, krustnagliņas.

 Pagatavošana: ķirbi nomizo, sagriež. Cidonijas iztīra, sagriež.

Vāra ķirbi kopā ar cidonijām. Pievieno krustnagliņas un cukuru. Pilda burkās.

Var pasniegt arī pie otrajiem ēdieniem.

Šogad Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar biedrību Latvijas Pilsoniskas sabiedrības atbalsta centrs Rīgas Centrāltirgū organizē pasākumus, kuru mērķis ir skaidrot veselīga uztura pamatprincipus, izvēloties savā ikdienas uzturā patērēt kvalitatīvus un vietējos pārtikas produktus.

Sadarbībā ar žurnālu Māja top recepšu siena, kur ikvienam interesentam ir iespēja ieintriģēt citus tirgus apmeklētājus ar savu iemīļoto veselīgā ēdiena recepti.

Sniedze MilereDzirkale no Burtnieku novada vienā no pasākumiem iepazīstināja ar savu recepti – ķirbju un cidoniju kompotu – un balvā saņems žurnāla Māja abonementu.

Par jaunumiem var uzzināt Rīgas Centrāltirgus mājaslapā www.rct.lv.

Svarīgākais