Specifiskā kinza

© Māja

No Vidusjūras austrumiem nākusī kinza vai koriandrs šodien ir pazīstama it visur pasaulē, izaudzējama arī piemājas dārziņā. Kinzas lapām un sēklām ir atšķirīga garša un aromāts, nedaudz atšķiras arī nozīme, tāpat kā iedarbība.

Specifiskā aromāta un garšas dēļ daži kinzas lapas izvairās lietot ēdienkartē, bet citiem to patīk pievienot ēdieniem. Kinzas lapas bagātas ar rutīnu, karotīnu un askorbīnskābi. Ar tām papildina salātus, bet, gatavojot zupas un mērces, tās pievieno beigās. Lapām raksturīgs specifisks ass aromāts un īpaša rūgtena garša, tāpēc ēdienam to nevajag pievienot par daudz. Savukārt koriandra sēklām piemīt anīsa un citrusaugļu aromāts. Tās izmanto daudz plašāk, visbiežāk – maltas. Pievieno pie maizes, zupām, gaļas ēdieniem, makaroniem, pupiņām un citiem ēdieniem. Satur daudz vērtīgu vielu un ēterisko eļļu. Sēklās ir no 0,7 līdz vienam procentam ēterisko eļļu, kurās savukārt ir organiskās skābes, A un C vitamīns, fruktoze, saharoze un glikoze. Lai no koriandra sēklām iegūtu vienu kilogramu ēterisko eļļu, kurai ir saldena garša, vajadzīgi apmēram 100 kilogrami.

NODERĪGI

• Svaigu kinzu var uzglabāt ledusskapī ūdenī līdz nedēļai, bet kaltētas sēklas ieteicams uzglabāt slēgtā traukā.

• Veselas koriandra sēklas var pievienot marinādēm un arī pie mīklas.

• Sasmalcināt koriandru ieteicams pirms pasniegšanas, lai aromāts būtu pilnīgs.

• Kinza, ja to audzē mājās, attīra dzīvoklī ne vien gaisu, bet pēc sena ticējuma piesaista arī mājvietai bagātību.

RECEPTES

Biešu un kinzas salāti

Sastāvdaļas: 2 vidējas bietes, marinēts gurķis, ola, 10 līdz 15 granātābola sēklas, 15 g kinzas, 2 līdz 4 ķiploka daiviņas, krējums, sāls, pipari.

Pagatavošana: bietes novāra, notīra un sarīvē.Gurķi smalki sagriež, sasmalcina vārītu olu.Sasmalcina arī kinzu un ķiploku. Visu samaisa, pievieno granātābola sēklas, piparus, sāli, sajauc ar krējumu. Rotā ar kinzas zariņiem.

Vista siera kažokā

Sastāvdaļas: 2 kg vistas, kinza, zaļumi, 2 līdz 3 daiviņas ķiploka, 150 g cietā siera, 250 g krējuma, sāls, melnie pipari.

Pagatavošana: vistu apkaisa ar sāli un pipariem, ierīvē tajā ķiploku un atstāj uz pusstundu.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Liek tajā vistu uz 30 minūtēm. Sajauc krējumu, rīvētu sieru un visus sasmalcinātos zaļumus. Vistu ierīvē ar krējuma – siera masu un liek vēlreiz cepeškrāsnī uz pusstundu.

***

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Kinza, pētersīļi, dilles, selerijas – to lapiņas var izmantot gan pie salātiem, gan citiem ēdieniem. Kinzai ir specifiska garša, un tā ne katram patīk. Sastāvā ir ēteriskās eļļas, dažādi vitamīni, beta karotīns, minerālvielas. Kinza ir arī viens no garšaugiem, kuru izmantojot ēdienam nav jāpievieno tik daudz sāls, jo tā piešķirs savu garšas efektu. Koriandra sēklās ir lielāks taukvielu daudzums nekā lapiņās. Protams, garša kinzas vai koriandra sēkliņām ir citādāka nekā lapiņām, un tās var labāk patikt nekā lapiņas. Sēkliņas var pievienot pie maizes. Der atcerēties seno, labo Borodinas maizi, kurai tika pievienotas šādas sēkliņas! Tās var pievienot arī gaļas ēdieniem. Garšvielās un garšaugos ir antioksidanti – īpašas vielas, kas palīdz organismam cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, kas bojā šūnu membrānu un asinsvadu sieniņas, un līdz ar to veicina neizbēgamo novecošanās procesu.

Svarīgākais