Vīns jaukai gada nogalei

Decembrim ļoti piestāv karstvīna smarža, un tieši šajā laikā, sajūtot krustnagliņu, kanēļa un apelsīnu aromātu, raisās pozitīvas emocijas. Daudziem prieku sagādā ne vien aromātiskā, ziemīgā dzēriena baudīšana, bet arī pats gatavošanas process. Atziņās no savas pieredzes karstvīna gatavošanā dalās Guntis Bērziņš, vīna veikala un bāra CRŪ vadītājs.

Karstvīnu parasti gatavo no jauniem vīniem, galda vīniem, kuriem nav tik izteikta pēcgarša, tomēr ir savas garšas nianses – jo bagātāks vīns, jo lielāka iespēja arī karstvīnam iegūt bagātākas un interesantākas nianses.

Ja nav laika un piemērotu apstākļu, var vienkārši sasildīt gatavo karstvīnu, kas nopērkams pudelēs vai tetrapakās.

Karstvīnam var izvēlēties gan baltvīnu, gan sarkanvīnu. Sarkanvīns šim nolūkam ir populārāks, taču arī karstvīna gatavošanai no baltvīna ir senas tradīcijas.

Ja vēlas nelielu karstvīna daudzumu, mājas apstākļos var izlīdzēties ar turku kafijas kanniņu, bet lielākam daudzumam izvēlas piemērota tilpuma katliņu.

Jāatceras, ka vīnu karsē līdz vārīšanās temperatūrai, bet neuzvāra. Tikko redzami pirmie burbulīši, karsēšanu pārtrauc, jo vārot izgaro alkohols un dzēriena garša kļūst daudz neizteiksmīgāka.

Ja gatavo karstvīnu no baltvīna, pievieno gaišos augļus, kas nemaina vīna garšas un krāsas toni: gaišās rozīnes, žāvētus ābolus, citronus, apelsīnus u.c. Apelsīnu nianse piemērota arī sarkanvīnam, savukārt sarkanvīna kombinācija ar citronu ir mazāk veiksmīga. Sarkanvīnam var izmantot upeņu sulu, kazeņu sīrupu.

Par saldinātāju, gatavojot karstvīnu, ieteicams izmantot medu, jo tas sasilda un dod papildu garšas nianses; piemērots ir liepziedu, rapšu un citi gaišie, maigie medus veidi. Ja medus nav pa prātam, var lietot, piemēram, brūno cukuru.

Karstvīnam pievieno arī nedaudz brendija vai tumšā ruma, kas pastiprina garšas un aromāta nianses. Ja vēlas tikai nedaudz paaugstināt alkohola procentu, var izmantot gaišo rumu vai degvīnu.

Karstvīna garšvielas ir kanēlis, krustnagliņas, kardamons, melnie pipari, smaržīgie pipari u.c. Tās lieto saprātīgā daudzumā. Piemēram, ja kanēļa ir par daudz vai tas atradies vīnā par ilgu, rodas nevēlama rūgtena garša, tāpēc kanēļa standziņu pievieno karstvīnam gatavošanas beigās. Gatavojot karstvīnu no baltvīna, var pievienot arī nedaudz ingvera.

Karstvīnam var pievienot žāvētus augļus – persikus, aprikozes, ābolus, rozīnes, tāpat arī nolobītus lazdu riekstus un mandeles. To visu pievieno karsēšanas sākumā, pārējās garšvielas un svaigos augļus – beigās.

Karstvīnu var rotāt ar apelsīnu vai citronu daiviņu, kurā iesprauž krustnagliņas, un cilvēks tos pēc patikas var pievienot vīnam uz ilgāku vai īsāku laiku. Līdzīgi var rīkoties ar žāvētiem augļiem.

Karstvīnu pasniedz piemērotos stikla vai keramikas traukos ar osiņu. To tilpums un forma nav stingri noteikti.

Piemērota uzkoda pie karstvīna ir mazi mandeļu, marcipāna vai citi cepumiņi.

Rīkojot viesības telpās, karstvīnu parasti pasniedz, viesus sagaidot. Tas ir piemērots arī gadījumiem, kad eglīte tiek iedegta dārzā vai mežā, ja paredzēts ziemīgs pikniks.

Lai saglabātu karstvīnu siltu, dodoties pie dabas, var izmantot termosus, bet mājas viesībās, ja visi ciemiņi neierodas vienā laikā, karstvīnu labāk gatavot pa daļām. Vīnu sasilda gandrīz līdz pilnīgai gatavībai un tur uz sildvirsmas, kas uztur vajadzīgo temperatūru tā, lai vīns neuzvārītos.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar vīna veikalu–bāru CRŪ

***

Eksperta viedoklis

Guntis BĒRZIŅŠ, jaunatvērtā vīna veikala–bāra CRŪ (Rīgā, Cēsu ielā 31/2) vadītājs:

– Mainās ražas gadi, mainās tehnoloģijas, vīna pasaule attīstās, un vīns ir kļuvis daudz draudzīgāks un demokrātiskāks. Kādreiz uzskatīja, ka tas ir tikai aristokrātu dzēriens, bet pašlaik mēs to baudām daudz vairāk. Zināšanas par vīniem lieti noder, tomēr iesaku cilvēkiem būt drošākiem, eksperimentēt un iegūt pašiem savu pieredzi. Šogad iesaku pievērst uzmanību vīna pudelēm ar Ziemassvētku simboliku. Lielākoties pierasts, ka šādās pudelēs ir jau gatavs karstvīns, kuru atliek tikai uzsildīt un pasniegt. Tas ir ļoti piemērots variants aizņemtam, steidzīgam cilvēkam, bet, lai izbaudītu gatavošanas procesu un rezultāts būtu individuālāks, pudelēs ar Ziemassvētku etiķetēm piedāvājam klasisku baltvīnu Pinot grigio un sarkanvīnu Merlot un Cabernet sauvignon. Tie ir dabīgi atbilstošas kvalitātes vīni ar konkrētajām vīnogu šķirnēm raksturīgo garšu. Tos varam izmantot gan karstvīnam, gan baudīt klasiskā veidā.

Svarīgākais