Aromātiskās krustnagliņas

Krustnagliņas plašajā garšvielu klāstā ieņem īpašu vietu savu aromātisko īpašību dēļ. Galvenā krustnagliņu sastāvdaļa ir ēteriskās eļļas (15 līdz 26 procenti), kurās ir 96 procenti evgenola.

Tieši tas piešķir krustnagliņām izteikto aromātu. Kopš seniem laikiem krustnagliņas izmantoja gan kā garšvielu, gan kā zāles – galvenokārt, lai novērstu zobu sāpes, lai atvieglotu elpošanu dažādu elpošanas ceļu saslimšanu gadījumos. Kā garšvielu visbiežāk izmanto veselu ziedpumpuru, retāk – maltu, jo šādā gadījumā aromāts ātri izzūd. Krustnagliņas ir jālieto uzmanīgi – termiski apstrādājot, tās bieži zaudē aromātu, bet asums pastiprinās. Kulinārijā krustnagliņas pievieno pie gaļas, īpaši putnu gaļas, un ceptu olu ēdieniem, arī pie augļu salātiem, saldām mērcēm un miltu konditorejas izstrādājumiem. Pievienotais krustnagliņu daudzums dažādos gadījumos ir atšķirīgs – kilogramam mīklas parasti pievieno 4 līdz 5 maltus krustnagliņu ziedpumpurus pirms termiskas apstrādes, zupām un buljoniem – vienu ziedpumpuru porcijai, bet, marinējot sēnes, – 2 gramus uz 10 kilogramiem produkta.

***

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Krustnagliņas izmanto ļoti plaši – marinējot, konservējot, vārot ķīseli, Ziemassvētkos liek pie karstvīna un citur. Krustnagliņās ir specifiskas ēteriskās eļļas – 15 līdz 20 procenti, kas piešķir īpašu smaržu un garšu. Šīs eļļas rosina gremošanas orgānu – gan kuņģa, gan zarnu – darbību. Ēteriskajām eļļām piemīt arī antiseptiska – pretmikrobu – iedarbība, tāpēc ēdiens labāk uzglabājas. Ilgstoši termiski apstrādājot ēdienu, kam pievienotas krustnagliņas, tas var kļūt rūgts, tāpēc labāk tās pievienot ēdiena gatavošanas beigās. Krustnagliņas kā jebkuru garšvielu var lietot, lai dažādotu garšas buķeti!

NODERĪGI!

Gatavojot ēdienu, krustnagliņas var karsēt speciālā caurdurī, kuru pēc ēdiena sagatavošanas kopā ar krustnagliņām izņem no katla.

Speciālisti iesaka vienkāršu paņēmienu, kā var pārbaudīt krustnagliņu kvalitāti, – ziedpumpurs ar spēku jāiemet

ertikāli, bet, ja slikta, – horizontāli.

Krustnagliņas parasti pievieno ēdienam gatavošanas beigās.

Krustnagliņas uzglabā hermētiski noslēgtā traukā.

Svarīgākais