Jauna garšviela palīdz pret rutīnu ēdienkartē

© Gatis Gierts F64

Pavasaris atnāks tad, kad tas atnāks, bet reizēm kļūst mazliet skumji, ka nav mūsu spēkos pasteidzināt gadalaiku miju.

Arī citās jomās uz lielām, labām pārmaiņām var būt jāgaida ilgāk, nekā gribētos, un dažkārt pārņem sajūta, ka dzīve kļuvusi pelēka. Tad ir īstais brīdis atcerēties: iespējamas arī mazas, labas pārmaiņas, kuras tu vari ieviest pats, ja vēlies, kaut vai rīt uz pusdienlaiku. Piemēram, nomainīt savu ierasto universālo garšaugu maisījumu pret kādu citu.

Var, protams, rīkoties intuitīvi, veikalā garšvielu plauktā paņemt to paciņu, kura uz tevi skatās. Bet var arī rūpīgi izpētīt produkta sastāvu un garšaugu kompozīciju, pievērst uzmanību E vielu klātbūtnei. Ziemā, kad biežāk lietojam konservētus produktus un dažādus pārtikas koncentrātus, mēs šīs vielas uzņemam vairāk nekā vajadzētu.

Kaut nelielu pārmaiņu dienišķajā ēdienkartē ienesīs jau tas vien, ka tām pašām zupām, kotletēm, ceptajai gaļai, sacepumiem, sautējumiem un citiem ēdieniem būs nedaudz atšķirīga garšvielu buķete. Ja vēlamies spert soli tālāk, var mainīt arī ēdienu receptes vai izmēģināt kādu pilnīgi jaunu variantu. Lai labāk pārvarētu rutīnu, kas ieviesusies virtuvē, nolemiet kādu laiku negatavot sava parastā sortimenta ēdienus, kurus jūs automātiski spējat dabūt gatavus kaut ar aizvērtām acīm. (Pēc kāda laika varēsiet pie tiem atgriezties un visiem jūsu firmas ēdieni garšos vēl labāk nekā agrāk.) Iedvesmu jaunām receptēm var smelties no interneta, žurnāliem, jaunām un vecām pavārgrāmatām, raidījumiem un vai nu mazums vēl kur.

Nav peļama domā arī izvēlēties kaut ko no tās zemes tradicionālajiem ēdieniem, kur ražota jūsu jaunā garšviela. Tā nesen Mājai radās ierosme nedaudz ielūkoties serbu tradicionālajā virtuvē, iepazīstoties ar Serbijas uzņēmuma Aleva universālo garšaugu maisījumu Kulinat+ bez nātrija glutamāta un citām pārtikas piedevām, kas parasti ir šādu garšvielu sastāvā. Kulinārijas eksperti un gastronomiskā tūrisma piekritēji serbu ēdienu klāstu raksturo kā ļoti daudzveidīgu, to ietekmējušas bulgāru, turku, ungāru, rumāņu, arī vācu un Vidusjūras zemju tradīcijas. Ceļotāji turklāt novērojuši, ka serbiem arī mūsdienās saglabājies paradums gatavot mājās daudzus tādus ēdienus, ko citās valstīs pārsvarā pērk gatavus. Veselīga uztura speciālisti šo ieradumu visnotaļ atbalsta. Tāpat kā mēs, serbi vāra zupas, dažādos veidos gatavo gaļu, dārzeņus un sēnes, ciena svaigus dārzeņus, arī sierus, labprāt dzer melnu kafiju un ēd garšīgus, gan austrumu, gan rietumu stilā gatavotus saldumus.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Kora

***

Ekspertes viedoklis

Jeļena ŠĻAPINA, SIA Kora mārketinga nodaļas vadītāja:

– Meklējot partnerus, kas varētu Latvijas iedzīvotājiem piedāvāt jaunus kvalitatīvus garšaugu maisījumu veidus un citus tamlīdzīgus produktus, mums radās interese par Serbijas firmu Aleva, kam ir jau 60 gadu ilga darba pieredze. Izaugusi no pavisam neliela kaltētu garšaugu ražošanas uzņēmuma, firma šobrīd ir labi pazīstama savā valstī, tā eksportē produkciju arī uz tuvākajām kaimiņu zemēm un pēdējā laikā arī uz Krieviju. Aleva ražo augstvrtīgas izejvielas, kuras piegādā arī tādām pazīstamām firmām kā Podravka un Kotany. Aleva speciālisti uzsver, ka kvalitātei nav gadījuma raksturs, bet tā ir mērķtiecīga intelektuāla darba rezultāts. Attieksme pret produkcijas kvalitāti tur patiešām ir ļoti nopietna, izejvielas tiek audzētas pašai firmai piederošās platībās ekoloģiski tīrā vidē. Īpaši mūsu uzmanību piesaistīja universālais garšaugu maisījums ar dārzeņiem Kulinat+, kas nesatur mākslīgo garšas pastiprinātāju – nātrija glutamātu – un arī daudzas citas uztura piedevas, kuras mēdz būt šādu maisījumu sastāvā. Izvēloties šo garšvielu, varam spert soli veselīgāka uztura virzienā, turklāt arī produkta cena ir patīkami demokrātiska. Tā sastāvā ir kaltēti burkāni, pastinaki, selerijas, sīpoli, puravi, kāposti, pētersīļi, bet parastā sāls vietā izmantots jodsāls. Zupai, sautējumam vai citam vārītam ēdienam garšvielu pievieno vismaz 5 minūtes pirms gatavošanas beigām, bet gaļai uzkaisa pirms cepšanas.

***

RECEPTES

Ķirbju zupa ar vistas krūtiņu

300 ml ūdens lej katliņā, tajā liek 250 g vistas filejas, noputo, pievieno nedaudz sāls, izvāra fileju mīkstu, izņem no buljona. Nomizo un sīki sagriež vienu lielu sīpolu, apcep olīvu eļļā uz pannas. 1 kg ķirbju mīkstumu sagriež gabaliņos, pievieno sīpoliem pannā, maisot cep 5–7 minūtes. Pannas saturu pievieno zupai, pieliek vienu ēdamkaroti garšvielas Kulinat+ un vienu nelielu lauru lapu, vāra 15 minūtes. Ar blenderi sastrādā masu viendabīgu, ja tā ir par biezu – pievieno vēl ūdeni, pieliek sagrieztu vistas fileju, vāra dažas minūtes. Pasniedz ar skābu krējumu.

Gavēņa zupa

Divus notīrītus burkānus, vienu ziedkāpostu, vienu nomizotu kartupeli un vienu pastinaku vai pētersīļa sakni izvāra divos litros ūdens, līdz mīksti, ar blendera palīdzību pagatavo viendabīgu zupu. Pievieno pēc garšas garšvielu Kulinat+, ja zupa par biezu – papildina ūdeni; vēlreiz uzvāra. Lej šķīvjos, uzkaisa kapātus zaļumus.

Zivju zupa ar maizi

Četras lielas baltmaizes šķēles viegli apcep uz pannas. Notīra 600 g sīku zivtiņu, liek katlā, pārlej ar ūdeni, uzvāra, noputo, pievieno vienu sīki sakapātu sīpolu, vienu ēdamkaroti garšvielas Kulinat+, vāra uz lēnas uguns 15–20 minūtes. Izkāš, uzvāra, pievieno 600 g glīti sagrieztas un no asakām atbrīvotas zandarta filejas, brīdi pavāra. Vienu olas dzeltenumu samaisa ar tējkaroti galda etiķa, maisot pakāpeniski piejauc nelielu karsta buljona daudzumu, pievieno maisījumu katla saturam. Šķīvjos liek maizes šķēles, ielej zupu, pasniedz.

Mučkalica

500 g cūkgaļas sagriež gabaliņos, pārkaisa ar sāli un garšvielu Kulinat+, apcep uz pannas eļļā 5 minūtes. Gaļu izņem, pannas saturam pievieno sīki sagrieztu sīpolu, apcep, tad pieliek vienu strēmelītēs sagrieztu papriku, vienu sīki sagrieztu tomātu un nedaudz diļļu, pieliek atpakaļ gaļu, pielej mazliet ūdens un sautē 15 minūtes.

Pleskavica

Ņem 600 g maltās gaļas (vēlamā proporcija: 400 g liellopu un 200 g cūkgaļas), pievieno ēdamkaroti garšvielas Kulinat+, sāli, sīki sagrieztu aso sarkano piparu, vienu nelielu kapātu sīpolu, divas spiedē saspiestas ķiploku daiviņas, labi samīca un atstāj uz 20 minūtēm. Izveido plaukstas lieluma plācenīšus, no abām pusēm pārziež ar sviestu, cep 8–10 minūtes uz pannas vai grila, bet vislabāk – uz restītēm virs oglēm.

Musaka no tomātiem

Notīra divus lielus sīpolus, sīki sagriež un apcep 100 gramos sviesta. Pievieno 800 g šķēlēs sagrieztu tomātu, cep aptuveni 10 minūtes, pieliek divas ēdamkarotes miltu, turpina maisot cept, līdz milti vairs nav manāmi. Noņem no uguns, pievieno ēdamkaroti garšvielas Kulinat+ un sāli pēc garšas. Pārliek masu karstumizturīgā traukā, izlīdzina, pārkaisa ar 100 gramiem sadrupināta nenogatavināta siera. Sakuļ piecas olas ar vienu glāzi piena, pārlej sagatavotajiem tomātiem, izcep cepeškrāsnī.

Sēnes baltajā mērcē

Pannā izkausē 75 g sviesta, tajā cep 500 g notīrītu sēņu aptuveni 8 minūtes. Izņem sēnes no pannas, šķidrumu uztumē ar 20 g miltu, pievieno vienu ēdamkaroti garšvielas Kulinat+, vāra 15 minūtes. Noņem no uguns, pievieno divus olu dzeltenumus, 125 g skābā krējuma, sēnes, visu uzkarsē, bet neuzvāra. Sviestā apcep 120 g kubiņos sagrieztas baltmaizes, liek uz liela šķīvja, virsū liek sēnes ar mērci. Pasniedz karstu.

Svarīgākais