Ja tev ir sauja ciedru riekstu

© scanpix

Pirmais, ko var uzzināt, meklējot informāciju par ciedru riekstiem, – tie vispār nav rieksti, tāpat arī koki, kuros tie aug, nav nekādi ciedri. Tomēr nākas atzīt, ka no zinātniskā viedokļa nepareizais nosaukums "ir nostiprinājies kulinārijā". Par laimi, kļūmīgais virtuvē dotais vārds nepadara ciedru riekstiņu garšu sliktāku.

Latvijā nav nemaz tik daudz vietu, kur ciedru rieksti ir nopērkami, bet zinātāji tomēr tos atrod un ir gatavi maksāt gana augstu cenu. Viņi turas pie principa, ka laba daudz nevajag. 100 gramos ciedru riekstu ir gandrīz visu organismam nepieciešamo vielu diennakts deva, vienīgi C vitamīna tā pamazāk, toties ir A, B1, B2, B3, B6, E un PP vitamīni. Tiek uzskatīts, ka augu valsts olbaltumvielas, ko satur ciedru rieksti, sastāva ziņā ir īpaši tuvas cilvēka audos esošajām olbaltumvielām, tāpēc organisms tās spēj izmantot par 99%. Ciedru riekstos turklāt atrodamas gandrīz visas neaizstājamās aminoskābes. Tauku saturs ir augsts, 55–66%; riekstiņi ir bagāti ar polinepiesātinātajām taukskābēm, bagātīgi pārstāvētas minerālvielas – varš, kobalts, mangāns, cinks, jods, magnijs, silīcijs, kālijs, kalcijs u.c. Iegūst arī ciedru riekstu eļļu, kas ir viena no dārgākajām pasaulē. A vitamīna tajā ir trīsreiz vairāk nekā zivju eļļā, bet E vitamīna – piecreiz vairāk nekā olīvu eļļā.

Sibīrieši ciedru riekstus, kas tiek ievākti no Sibīrijas ciedru priežu čiekuriem, jau kopš seniem laikiem uzskata par vienu no lielākajām taigas bagātībām. Čiekuru ražas vākšanā senāk iesaistījušies veseli ciemi un bijis pieņemts – cik ģimenē ēdēju, no tik kokiem jānovāc raža. Tā tas daudzviet esot vēl šodien. Sibīrijas ciedru priede ir spēka, veselības un ilga mūža simbols, tā tiek dēvēta par Sibīrijas palmu, svēto koku un arī par Sibīrijas milzi. Tuvas radinieces Sibīrijas priedei ir Itālijā augošās pīnijas, kuru riekstiņiem raksturīga maigāka garša. Ēdienu receptēs šie rieksti, kas patiesībā nemaz nav rieksti, bet sēkliņas, ir savstarpēji aizvietojami.

Senie ārsti, piemēram, Avicenna vai el Birunī, pīniju riekstus izmantojuši tādām pašām vajadzībām kā krievu tautas medicīna Sibīrijas ciedru priedes riekstus.

Piemēram, sibīrieši riekstu kodolu spirta tinktūru savulaik plaši lietojuši podagras ārstēšanai, dzerot dažus pilienus dienā vienu mēnesi no vietas. Sasmalcinātus riekstu kodolus sajauc ar medu un lieto kuņģa čūlas gadījumā. Kalorijām bagāts dzēriens, kas palīdz novājinātam organismam atgūt spēkus, ir ciedru riekstu piens, ko iegūst no smalki samaltiem un ūdenī atšķaidītiem kodoliņiem. Acīmredzot tāpēc ciedru priedi mēdz saukt arī par taigas govi. No ciedru riekstu čaumalām vai izspaidām, kas palikušas pēc eļļas ieguves, var gatavot vannas, pievienojot tām arī klijas, lai ārstētu dažādus ādas iekaisumus un alerģijas, kā arī mīkstinātu raupju, sasprēgājušu ādu. Tā kā čaumalas ir bagātas ar miecvielām, no tām gatavo tinktūras un novārījumus, kas noder kompresēm ādas slimību gadījumā. Ciedru riekstus iesaka ēst bērniem un pusaudžiem, jo tie veicina fizisko un garīgo attīstību un īpaši nāk par labu periodā, kad piena zobus nomaina īstie. Starp citu, esot novērots, ka taigā aktīvi grauž ciedru riekstus arī zvēru mazuļi, gan plēsoņas, gan zālēdāji.

***

NODERĪGI

Regulāra ciedru riekstu iekļaušana ēdienkartē palīdz stiprināt organisma aizsardzības spējas, cīnīties pret alerģijām, veicina sirds un asinsvadu veselību.

Veselīga uztura piekritēji uzskata, ka vislabāk ir iegādāties netīrītus ciedru riekstiņus un izlobīt tos tieši pirms ēšanas, citādi daudzas vērtīgas vielas pagūst oksidēties.

Ciedru riekstu čaumalas ir blīvas un cietas, tās veido vairāk nekā pusi no kopējās riekstu masas. Lai vieglāk tiktu klāt kodolam, var mēģināt riekstus uz 2–4 minūtēm apliet ar vārošu ūdeni, lai čaumalas mīkstinātu.

Var mēģināt pielāgot ciedru riekstu lobīšanai ķiploku spiedi.

Ciedru riekstu eļļa ir dārga, tāpēc to nereti cenšas viltot. Lai atšķirtu īstu eļļu no viltojuma, iesaka to iepilināt glāzē un uzliet ūdeni: īstā eļļa izšķīdīs bez atlikuma, bet viltoto nevarēs nomazgāt bez mazgāšanas līdzekļiem.

Ciedru rieksti ir piemērota pārtika ceļojumos vai apstākļos, kad nav iespējamas regulāras ēdienreizes, – tie neaizņem daudz vietas un neliela porcija nodrošina ilgākam laikam vajadzīgās kalorijas un uzturvielas.

Ciedru riekstus var apēst tāpat vai arī pievienot salātiem, kā arī dārzeņu, zivju un gaļas ēdieniem.

***

RECEPTES

Ciedru riekstu cepumi. Sastāvdaļas. 75 g ciedru riekstu, 140g sviesta, olas dzeltenums, 75g pūdercukura, 250g miltu, tējkarote cepamā pulvera, 4 ēdamkarotes atdzesētas melnas kafijas. Pagatavošana. Riekstus liek uz plāts un karstā cepeškrāsnī apgrauzdē, lai tie būtu zeltainā krāsā, atdzesē, trešo daļu atliek malā, atlikušos sasmalcina, pievieno mīkstu sviestu, cukuru, miltus, cepamo pulveri un kafiju, samīca viendabīgu mīklu, piejauc veselos riekstiņus, uz pusstundu ieliek ledusskapī. Sadala mīklu 16 gabaliņos, liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, cep 10 minūtes, izņem no cepeškrāsns, atdzesē, pārkaisa ar pūdercukuru.

Makaroni ar ciedru riekstiem un saulē kaltētiem tomātiem. Sastāvdaļas: 400?g makaronu (vēlams– fusilli), 4–5 ēdamkarotes olīvu eļļas, 2/3glāzes apceptu ciedru riekstiņu, 2/3glāzes saulē kaltētu tomātu (eļļā), pusglāze rīvēta Parmas siera, svaigi pētersīļu un bazilika zaļumi, sāls pēc garšas, malti melnie pipari. Pagatavošana. Makaronus izvāra un nosusina, liek pannā sakarsētā olīvu eļļā, cep, līdz veidojas brūnas maliņas. Atliek atsevišķā traukā, tur siltumā. Pannā papildina eļļu, tajā liek ciedru riekstiņus un tomātus, cep vienu minūti, pievieno makaroniem, uzkaisa kapātus zaļumus un sieru, sāli un piparus. Samaisa un tūlīt pasniedz galdā.

Rīsi ar ķiplokiem un ciedru riekstiem. Sastāvdaļas: asais zaļais pipars, asais sarkanais pipars, 50g ciedru riekstu, 1–2 ķiploku daiviņas, ēdamkarote sviesta, glāze vārītu rīsu (ar kaudzi), nedaudz pētersīļu zaļumu. Pagatavošana. Piparus sagriež šaurās strēmelēs, ķiploku sakapā, kopā ar riekstiņiem apcep uz pannas sviestā, pievieno rīsus un kapātus zaļumus, visu uzsilda, pasniedz karstu.

Cūkgaļa ar ciedru riekstiem. Sastāvdaļas. Plakans cūkgaļas mīkstuma gabals (400g), 100g ciedru riekstu, 100g siera, 2 tomāti, 2 ēdamkarotes krējuma, sāls, pipari. Pagatavošana. Gaļu no abām pusēm izdauza ar āmuriņu, uzkaisa sāli, apcep uz pannas no abām pusēm, liek karstumizturīgā dziļā traukā, pārkaisa ar ciedru riekstiem, pārliek ar sagrieztiem tomātiem un sieru, pārziež ar krējumu, liek iesildītā cepeškrāsnī un cep, līdz gaļa mīksta.

Pesto. Sastāvdaļas. 50g bazilika, 50g Parmas siera, 100ml olīvu eļļas, 2–3ķiploku daiviņas, 3 ēdamkarotes ciedru riekstu, sāls pēc garšas. Pagatavošana. Sieru sasmalcina, ķiplokus saspiež spiedē, visas sastāvdaļas liek blenderī un apstrādā, līdz veidojas viendabīga masa.

Svarīgākais