Piena labo vielu koncentrāts – biezpiens

Veselīga uztura speciālisti latviešu tradicionālo virtuvi var uzslavēt par plašo biezpiena izmantojumu.

Pēc tautas ticējumiem spriežot, mūsu senči uzskatījuši, ka biezpiens vislabāk izdodas tad, ja gaisā ir mazi mākonīši – kā ziediņi. Mūsdienās biezpiena ražotāji mākonīšus nepēta, jo labas kvalitātes produktam jāiznāk neatkarīgi no meteoroloģiskajiem apstākļiem un jebkurā gadalaikā. "Modernās iekārtas darbojas precīzi, visi tehnoloģiskie procesi tiek kontrolēti," saka akciju sabiedrības Valmieras piens ražošanas direktors Māris Cers.

Separētais biezpiens

"Savukārt tiem, kuri vēlas pilnīgi homogēnu biezpienu, kādu ir iecienījuši pamatā visi Rietumeiropas iedzīvotāji, piedāvājam separēto biezpienu, kas pazīstams ar nosaukumu Jaunais. Separētais biezpiens mūsu reģionam nav pierasts produkts," atzīst M. Cers, "tomēr tā sastāvs faktiski ir identisks un arī tehnoloģiskais process ir diezgan līdzīgs mūsu tradicionālajam biezpienam. To mēdz izmantot arī saldajos ēdienos un konditorejas izstrādājumos, ja vēlas panākt pilnīgi viendabīgu konsistenci. Un, protams, saldumu cienītāji var izvēlēties kādu no mūsu biezpiena deserta veidiem, kuros ir augļu piedevas – meža zemeņu, upeņu, ābolu, rabarberu un citas."

Sameklē savējo

Ārsti iesaka ēst biezpienu, lai būtu laba atmiņa, stipri kauli un kopumā spēcīgs organisms. Katrs var atrast tādu biezpiena veidu, kas viņam garšo. "Arī maziem bērniem gatavo biezpienu, jo tas tiešām ir ļoti ieteicams produkts. Biezpiens ir visu to labo vielu koncentrāts, kas sastopamas pienā," saka M. Cers. "Vienā kilogramā biezpiena ir aptuveni tikpat daudz olbaltumvielu, cik septiņos litros piena, kā arī kalcijs, fosfors un zināms daudzums tauku. Lai iegūtu biezpienu ar dažādu tauku saturu, sagatavo piena maisījumu ar attiecīgu tauku procentu. Ja ņem tādu pienu, kāds tas nāk tieši no gotiņas, tātad ar aptuveni 4% tauku saturu, iznāk biezpiens ar apmēram 18% tauku saturu. Ja negrib uzņemt daudz piena tauku, var izvēlēties vājpiena biezpienu."

***

Eksperta viedoklis

Māris Cers, AS "Valmieras piens" ražošanas direktors

Latvieši grib "īsta" biezpiena sajūtu

Biezpiens Latvijā ir populārs produkts. Mēs ražojam plašu biezpiena un tā izstrādājumu sortimentu. Paciņās fasējam vājpiena biezpienu, kā arī biezpienu ar 2%, 5% un 9% tauku saturu. Ir pircēji, kuri vēlas, lai biezpienam būtu tāda struktūra kā mājās gatavotam, tāpēc ražojam arī graudaino biezpienu, kurā graudi faktiski paliek tādi, kādi tie iegūti atsildīšanas laikā. Kad sūkalas daļēji atdalītas, šo biezpienu saliek formās, kurās tas pašpresējas. Šajā laikā no biezpiena izdalās liekās sūkalas un graudi sablīvējas. Patērētāji Latvijā lielākoties uzskata, ka graudiņiem biezpienā jābūt jūtamiem, kaut vai sīkiem, lai gūtu īsta biezpiena sajūtu. Ir trīs veidu graudainais biezpiens: ar 0,5%, 9%, un 18% tauku saturu. Nav statistikas datu, ko cilvēki no biezpiena gatavo, bet, spriežot pēc mūsu vērojumiem, daudzi to lieto klasiskā viedā, piemēram, pieprasījums palielinās, kad parādās jaunie kartupeļi, pie kuriem tradicionāli piederas biezpiens ar krējumu un siļķi.

Svarīgākais