Braunijs – debešķīgā kūkas garša

© publicitātes

Par brauniju sauc mīkstu šokolādes kūku, kuras izcelsme meklējama 19. gadsimtā Amerikā. Līdz pat mūsdienām par šokolādīgo našķi klīst vairāki mīti – piemēram, ka kāds pavārs biskvītam nejauši pievienojis kausētu šokolādi vai ka kādai saimniecei pietrūcis cepamais pulveris, kā rezultātā sanācis mitras konsistences kārums.

 Lai nu kā, šim našķim iespējamas vairākas versijas, iekļaujot sastāvā gan minēto cepamo pulveri, gan žāvētus augļus un riekstus, taču nekādā ziņā nedrīkst aizmirst par galveno braunija sastāvdaļu – šokolādi –, pateicoties kurai tas iegūst piesātinātu krāsu, debešķīgu saldumu un vieglu, citreiz pat staipīgu konsistenci. Saldums būs tieši laikā kādā rāmi vasarīgā angļu stila pēcpusdienā, piedzerot rūgtu tējas malku.

Brauniji ar šokolādes gabaliņiem

Sastāvdaļas:125 g sviesta, 200 g tumšās šokolādes, 110 g pūdercukura, 2 olas, 185 g kviešu miltu, 200 g piena šokolādes, 1 ēdamkarote cepamā pulvera

Pagatavošana: sviestu kopā ar tumšo šokolādi kausē ūdens peldē uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes. Tad sakuļ olas, pievieno pūdercukuru un miltus, piena šokolādes gabaliņus un cepamo pulveri. Liek mīklu formā, kas izklāta ar cepampapīru, un cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 35 minūtes. Kad gatavs, liek vēsā vietā atdzesēt un tikai tad sagriež pasniegšanai.

Glazētie brauniji

Sastāvdaļas:

Braunijiem:115 g sviesta, 225 g cukura, 2 olas, 1 tējkarote vaniļas ekstrakta, 40 g kakao pulvera, 60 g miltu, šķipsniņa sāls,šķipsniņa cepamā pulvera

Glazūrai: 40 g mīksta sviesta, 40 g kakao pulvera, 1 ēdamkarote cukura sīrupa vai šķidra medus, 1 tējkarote vaniļas ekstrakta, 125 g pūdercukura

Pagatavošana: uz mazas uguns izkausē sviestu. Pievieno cukuru, iemaisa olas un vaniļas ekstraktu, pieber miltus, kakao, sāli un cepamo pulveri – visu labi izmaisa. Mīklu liek pannā, kas ieziesta ar sviestu vai izklāta ar cepamo papīru. Nolīdzina un liek cepties 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 18–20 minūtes. Jāņem vērā, ka braunijiem jābūt mitriem, tāpēc tos nedrīkst pārcept sausus. Kamēr brauniji cepas, pagatavo glazūru, sajaucot visas tam paredzētās sastāvdaļas. Kad brauniji gatavi, ļauj mazliet atdzist un vēl nedaudz siltus pārklāj ar vienmērīgu glazūras kārtu.

Brauniji ar valriekstiem

Sastāvdaļas: 240 g miltu, 340 g sviesta, 260 g tumšās šokolādes, 500 g cukura, 6 olas, 2 tējkarotes sāls,180 g valriekstu

Pagatavošana: uz nelielas uguns ūdens peldē izkausē šokolādi un sviestu. Šokolādes un sviesta masai pievieno 250 g cukura, maisot karsē, līdz cukurs pilnībā izkūst. Tad ļauj atdzist masai līdz istabas temperatūrai. Olas samaisa kopā ar atlikušo cukuru, un masu sadala divās vienādās daļās. Vienā no tām ielej kausēto šokolādi ar sviestu, lūkojot, lai tā nav karsta, citādi ola sarausies kunkuļos. Otro daļu ar mikseri puto, līdz masa apjomā dubultojusies – tad to samaisa kopā ar šokolādes masu. Miltiem pievieno sāli, izsijā caur sietiņu un iemaisa šokolādes masā. Tad pievieno sasmalcinātus riekstus. Lēni maisa, līdz viss vienmērīgi sajaucies. Tad ņem cepešpannu ar augstajām malām, krusteniski ieklāj tajā foliju un lej iekšā brauniju mīklu – tai jābūt apmēram 2 centimetru biezumā. Liek cepties 180 grādu karstumā apmēram 30–35 minūtes. Kad gatavs, izņem no krāsns un atļauj tam 10 minūtes atdzist pannā, un tikai tad noņem foliju un griež gabaliņos.

Ķirbju braunijs

Sastāvdaļas:170 g tumšās šokolādes, 100 g sviesta, 2 tases kukurūzas miltu, 1 tējkarote cepamā pulvera, puse tējkarotes sāls, trešā daļa tases cukura, 4 lielas olas, 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta, 50 mililitri eļļas, 1 tase ķirbju biezeņa, ko pagatavo izvārot ķirbi un to sasmalcinot blenderī, puse tējkarotes kanēļa, šķipsniņa rīvētā muskatrieksta

Pagatavošana: ūdens peldē izkausē sviestu un šokolādi. Atsevišķā bļodā samaisa miltus, cepamo pulveri un sāli. Olas sakuļ ar cukuru un vaniļas ekstraktu. Sakultās olas sajauc ar miltu maisījumu un labi samaisa, tad sadala mīklu divās daļās. Vienā mīklas daļā iejauc izkausētu šokolādi, bet otrā – ķirbju biezeni, eļļu, kanēli un muskatriekstu. Veidnē ieklāj cepampapīru vai foliju, ieziež to ar sviestu. Šokolādes un ķirbju mīklu sadala divās daļās un pēc kārtas liek veidnē, beigās ar karoti uzmanīgi sajaucot mīklu, lai griezumā veidojas raksts. Cep 30 minūtes 180 grādos cepeškrāsnī, kas iepriekš uzsildīta. Brauniju atdzesē un sagriež nelielos gabaliņos.

Svarīgākais