Brīdina, cik bīstama patiesībā ir Dubaijas šokolāde

© Depositphotos

Dubaijas šokolādi, kas piesaista ar tādām sastāvdaļām kā augstas kvalitātes šokolāde, pistācijas un zelta "eņģeļu mati", daudzi uzskata par delikatesi. Taču jaunākie pētījumi liecina, ka visos pārbaudītajos importētajos paraugos konstatētas veselībai kaitīgas vielas, vēsta Austria Today.

Šokolāde no Dubaijas - tas izklausās pēc greznības, ekskluzivitātes ar vieglu austrumniecisku piesitienu. Daudziem tas ir kārdinošs gardums, kas noteikti jāpamēģina. Bet diemžēl ir sliktas ziņas ikvienam, kas iecienījuši šo kārumu: Dubaijas importētā šokolāde ne tikai nav attaisnojusi nesen veiktā pētījuma cerības, bet arī cietusi neveiksmi veselības standartu ziņā.


Pārtikas nekaitīguma eksperti astoņos paraugos, kas saņemti no Dubaijas un Turcijas, konstatēja vairākas vielas, kas rada bažas. Piemēram, vienā ar pistācijām pildītā paraugā tika atklāts augsts sēnīšu toksīnu, īpaši tā saukto aflatoksīnu, līmenis. Piecos no astoņiem paraugiem īstas šokolādes vietā izmantoja transtaukus. Vēl satraucošāks ir fakts, ka rūpnieciskā piesārņojuma dēļ tā nav piemērota lietošanai pārtikā.


Rezultāti ir satraucoši, sākot no transtaukskābēm, nevis īstas šokolādes, līdz nedeklarētiem alergēniem, piemēram, sezamam, līdz apšaubāmām krāsvielām un citiem piesārņotājiem. Īpaši bīstami: tie, kuriem ir alerģija pret sezamu, ēdot šo šokolādi, var tikt pakļauti nopietniem veselības apdraudējumiem, brīdina pārtikas kontroles aģentūra. Austrijas Patērētāju aizsardzības ministrs Pīters Hau runā par "patērētāju maldināšanu": "Importētās "Dubajas šokolādes" paraugos tika atrasts viss, sākot no krāpšanas līdz veselības apdraudējumam. Tas ir absolūti nepieņemami."

Austrijā Pārtikas kontroles aģentūra jau ir uzsākusi īpašu programmu, lai pārbaudītu visu veidu Dubaijas šokolādi no trešajām valstīm un ES. Mērķis ir pārbaudīt visus tirgū esošos produktus, kas potenciāli satur kaitīgas vielas. Tas jo īpaši attiecas uz importētajiem paraugiem, kas nāk no ražotājiem Apvienotajos Arābu Emirātos un Turcijā. Tāpat netiks ignorēta vietējo mazo ražotāju produkcija no Vācijas un ES.

Taču ne tikai pārtikas kontroles eksperti, bet arī ārsti brīdina: šis saldais našķis ir ārkārtīgi bīstams gan augumam, gan vispārējai veselībai, vēsta tengrinews.

Saldā pasta plus saldā šokolāde un pat mīkla - izklausās pēc īstas ogļhidrātu bumbas. Un šāds produkts patiešām var nodarīt kaitējumu, saka toksikologs Mihails Kutišovs.

Papildus pistāciju pastai un kataifi mīklai šokolāde bieži satur eksotiskus augļus, riekstus, garšvielas, piena produktus, kā arī krāsvielas un konservantus. Tas viss padara desertu ļoti kaloriju, un dažas sastāvdaļas var izraisīt alerģiju.

Populārā garduma pamatsastāvdaļas ir beļģu piena šokolāde, pistāciju vai sezama pasta un kataifi mīkla. Tas viss izklausās pēc īstas ogļhidrātu bumbas. Un šāds produkts patiešām var nodarīt kaitējumu, saka toksikologs Mihails Kutišovs.

Papildus pistāciju pastai un kataifi mīklai šokolāde bieži satur eksotiskus augļus, riekstus, garšvielas, piena produktus, kā arī krāsvielas un konservantus. Tas viss padara desertu kalorijām bagātu, bet dažas sastāvdaļas var izraisīt alerģiju.

Pat ja šis saldums neizraisa nevēlamas alerģiskas reakcijas, cilvēkam viegli var rasties problēmas ar kuņģa-zarnu traktu.

Dubaijas šokolādē ir daudz kaloriju un tauku, kas var izraisīt caureju, grēmas un vēdera uzpūšanos. Palielinās aptaukošanās risks, un augstais cukura saturs šokolādē arī pasliktina veselības problēmas cilvēkiem ar cukura diabētu.

Kataifi mīklu, no kuras tiek gatavots gardums, apcep lielā eļļas daudzumā. Tas rada vēl papildus kalorijas, skaidroja eksperts.

Papildus kuņģa-zarnu trakta problēmām šāds ogļhidrātu un cukura daudzums var izraisīt aizkuņģa dziedzera darbības traucējumus, žultspūšļa problēmu saasināšanos.

Svarīgākais