Ziemassvētku našķis! Ilze Jurkāne dalās ar rīsu un mandeļu pudiņa ar ķiršu mērci recepti

© Kaspars Krafts/F64

Baņķiere, finansiste Ilze Jurkāne raidījumā “Bez Tabu” dalās ar rīsu pudiņa recepti. Šis deserts Ilzes svētku galdā tiek likts katros Ziemassvētkos.

Jurkāne Ziemassvētku galdā katru gadu liekot rīsu un mandeļu pudiņu ar ķiršu mērci.

Rīsu un mandeļu pudiņš ar ķiršu mērci:

  • 1 un 1/4 l piena (nedaudz vairāk kā litrs)
  • 100 g cukura
  • 300 g gargraudu rīsu
  • 1 gareniski pārgriezta vaniļas pāksts
  • 100 g sakapātu grauzdētu mandeļu
  • 200 ml saldā krējuma
  • 1 vesela mandele
  • 400 g saldētu ķiršu bez kauliņiem
  • 1 četrās daiviņās sagriezts citrons
  • 1 ēd. k. kartupeļu miltu
  • 1 ēd. k. ūdens


Rīsus aptuveni stundu līdz pusotru vārā pienā, kam pievienota uz pusēm gareniski pārgriezta vaniļas pāksts. Ilze pievieno arī pāris šķipsniņas sāls. Rūpīgi maisa, uzmana, lai nepiedeg.

Mērcei izmanto saldētus ķiršus, kam pievieno cukuru, un četrās daļās sagrieztu citronu. Vāra uz lēnas uguns. Izņem citronu, pievieno kartupeļu miltus, kas atšķaidīti ūdenī, lai mērce nedaudz sabiezē.

Mandeles vispirms blanšē, tad apgrauzdē un samaļ. Malumam nav jābūt smalkam. Sakuļ saldo krējumu. Kad rīsu masa atdzisusi, tai pievieno sasmalcinātās mandeles, vienu veselu mandeli un saputotu saldo krējumu.

Baņķiere, finansiste un kulinārijas eksperte Ilze Jurkāne dzimusi un augusi Amerika, strādājusi pasaules lielākajās bankās. Pirms gandrīz 30 gadiem pārcēlusies uz dzīvi Latvijā. Palīdzējusi šeit izveidot banku sistēmu, ieviesusi bankomātus un debetkartes. Ir kulinārijas eksperte un grāmatas “Dzīves garša” autore. Kā gardo stāstu stāstniece ar “Rimi gardēžiem” ceļo pa visu Latviju.

Avots