VAKARA ZIŅAS: Rudens garša ar dūmu smaržu no «Valmiermuižas alus vēstniecības»

Pirms nodot jauno recepti apmeklētāju vērtēšanai, ēdiens tiek gatavots vairākkārt, pieslīpējot garšas, struktūras un vizuālo noformējumu, lai sniegtu cilvēkam augstāko baudījumu, ko var dot ēdiens. © Publicitātes foto

«Valmiermuižas alus vēstniecības» restorāna šefpavāram Uģim Veitam 2018. gada rudens Rīgas restorānu nedēļa ir jau trešā. Vienlaikus tā ir iespēja eksperimentēt un pienākums pārsteigt restorāna viesus ar ko nebijušu, unikālu un ļoti, ļoti garšīgu. Saistībā ar Latvijas simtgadi akcentētas ir latviskās vērtības un produkti.

Alus un ēdiena saderība

Pamatu pamats «Valmiermuižas alus vēstniecībai» Rīgā ir alus. Tā sortiments ir unikāls un daudzveidīgs, tāpēc šefpavārs Uģis atzīstas: «Ne vienmēr ēdienam tiek piemeklēts piemērotākais alus - nereti tieši alus īpašais aromāts un garša ir par pamatu receptei. «Valmiermuiža» ražo ļoti plašu sortimentu, tostarp arī pēc vēsturiskām un nebijušām receptēm, piemēram, «Degalus» ir unikāls un pirmais pasaulē, «Dūmalus» ir gatavots pēc senām receptēm, kas piemērotas šodienas garšas sajūtām. Arī «Kviešu iesala eils», kuru iesaka pie restorānu nedēļas pamatēdiena no zandarta filejas, ir savā ziņā unikāls. «Rudens man asociējas ne tikai ar rudens veltēm, bet arī ar dūmu smaržu - tiek dedzinātas lapas un sāk kūpēt skursteņi, tāpēc restorāna nedēļas piedāvājumā akcentēta ir arī dūmu smarža, kas lieliski sader ar «Dūmalu».»

«Unikālās idejas rodas pēc saspringta darba cēliena - naktī neironu ātrums sasniedz apogeju un prāts spēj ģenerēt izcilas idejas, ko vēlāk cenšos realizēt dzīvē,» atklāj «Valmiermuižas alus vēstniecības» restorāna šefpavārs Uģis Veits. / Publicitātes foto

Unikālās Fazānu aknas ar plūmju čatniju

Uzkodai «Valmiermuižas alus vēstniecība» Rīgā piedāvā fazānu aknas. Vaicāts, kāpēc šāda izvēle, šefpavārs vēsta: «Fazānu aknas pie manis nonāca nejauši pēc sarunas ar z/s «Zvirbulīši» saimnieku un viņa ieteikuma pamēģināt šo izcilo vietējo produktu. Pēc pirmā mēģinājuma sapratu - šis būs! Tad sākās grūtākais darbs - izstrādāt tieši tādu recepti, kas saglabātu delikātā produkta maigo garšu un struktūru, radot maltītes baudītājam nebijušas sajūtas. Labākās idejas parasti rodas pēc saspringta darba cēliena, tā ap vieniem naktī. Šķiet, ka neirona ātrums ir sasniedzis apogeju un spēj pieslēgties kādai augstākai radošai enerģijai. Tā radās ideja, ko iesākt ar fazānu aknām. «Valmiermuižas» restorāns savā būtībā ir alus brūža turpinājums, tāpēc pamatu pamats ir un paliek alus - tieši alum tiek pieskaņoti ēdieni, kas papildina alus lielisko garšu vai arī - gluži pretēji - alus malks pastiprina ēdiena kolorītu. Fazānu aknas vispirms tiek marinētas «Portera» alus etiķa un cukura marinādē, bet tad gatavotas zemas temperatūras ūdens peldē. Rezultātā tiek iegūts produkts, kas neatpaliek no franču «Foie Gras» (pastēte, kas pagatavota no konjakā marinētām zosu aknām un trifelēm; - red. piez.). Viesiem to pasniegšu kopā ar karstu kūpinātu plūmju čatniju, kaltētu baraviku putām un meža ķiploku pulveri, kā arī karamelizētiem pekanriekstiem. Es ceru, ka apmeklētājiem tas ļoti garšos.»

Jāteic, kā ir - bez īpaši piemeklētā «Dūmalus» uzdzeršanas fazānu aknas nesniedz maksimālo baudījumu - tieši alus to padara par unikālu produktu, kas paver citu redzējumu uz delikateses patieso kolorītu. / Publicitātes foto

"Valmiermuižas alus vēstniecības" piedāvājums:

Uzkoda
Alū izturēta fazāna akna, kūpinātu plūmju čatnijs, kaltētas baravikas, meža ķiploku pulveris.

Pamatēdiens
Zandarts, kukurūza, kraukšķīga vistas āda, cidoniju-sviesta mērce, ceptu ķiploku un kaņepju putas.

Deserts
Sklandrausis, ceptu ābolu un rutku saldējums.

Cena par trīs kārtu maltīti 20 eiro.

Svarīgākais