VAKARA ZIŅAS. Kā pagatavot neatvairāmi gardu siera kūku

© Pixabay

Gan īpašiem svinīgiem un priecīgiem dzīves gadījumiem piemērota, gan grezna, gan izsmalcināti garšīga, gan īstu meistarību prasoša, gan samērā vienkārši pagatavojama un ļoti populāra – tāda ir siera kūka. Ielūkojieties ēdieniem veltītajās sociālo tīklu lapās, un redzēsiet, ka itin bieži kāds jautā siera kūkas recepti un savukārt kāds cits ar to dalās.

Bērnībā, jubilejās cienājoties ar tradicionālajām biskvīta tortēm, ne vienam vien ienāca prātā doma: kāpēc garšīgā, gaisīgā krēma augšiņa nevarētu būt lielāka par to biskvīta švammi, kas veido apakšējās kārtas? Siera kūkas, kad tās iepazinām, pierādīja, ka var gan, turklāt pamatnei nemaz nav jābūt no biskvīta. Tai mēdz izmantot sadrupinātus cepumus «Selga», arī smilšu cepumus, auzu cepumus, dažkārt pat prjaņikus. Tie, kuri nav draugos ar savu cepeškrāsni, var izvēlēties neceptas siera kūkas versijas, un tik un tā rezultāts būs garšīgs.

Par kalorijām gan labāk šajā reizē nerunāsim. Siera kūka nav parasts darbdienas ēdiens, un to visvairāk pelnījuši ēdāji, kuri ikdienā lieto veselīgu un sabalansētu uzturu un kuru uzņemto kaloriju daudzums atbilst patērētajam.

Senajā Grieķijā, kur it kā meklējami siera kūkas pirmsākumi, ar tām esot mieloti atlēti pirms sacensībām, lai būtu spēks. Šodien, pagatavojot vienu burvīgu siera kūku, varam vēlēt spēku un enerģiju visiem tiem, kuriem sācies jauns mācību gads un gaidāma intensīva slodze. Un, protams, atvadoties no vasaras, varam sev un citiem sagādāt mazu, bet spilgtu prieka mirkli, piedāvājot iebaudīt siera kūku kopā ar glāzi laba vīna.

Klasiskā siera kūka

(ūdens peldē)

Sastāvdaļas:

  • 300 g cepumu,
  • 500 g krēmsiera,
  • 200 g saldā krējuma (35%),
  • 4 olas,
  • 100 g sviesta,
  • 5 ēdamkarotes cukura,
  • 1 citrons,
  • 1 tējkarote vaniļas cukura,
  • svaigas avenes rotāšanai,
  • pūdercukurs.

Pagatavošana:

Cepumus sadrupina, pievieno vienu ēdamkaroti cukura, samaisa, pievieno izkausētu sviestu, samīca viendabīgu masu. Veidni izklāj ar cepamo papīru, liek tajā sagatavoto masu, sablīvē un izlīdzina. Liek iesildītā cepeškrāsnī (170°) un cep 10 minūtes. Olas saputo ar atlikušo cukuru un vaniļas cukuru, pievieno saldo krējumu un no citrona izspiestu sulu, beigās pievieno krēmsieru un saputo viendabīgu masu (tā iznāk samērā šķidra), pārlej veidnē ar sagatavoto pamatni. Veidni uzmanīgi novieto dziļā plātī ar ūdeni, liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep 150 grādos 70-80 minūtes. Atdzesē, uz 5-8 stundām ieliek ledusskapī. Izņem no veidnes, rotā ar avenēm un uzkaisa pūdercukuru.

Neceptā citronu siera kūka

Sastāvdaļas:

  • 80 g smilšu mīklas cepumu,
  • 50 g sviesta,
  • 200 g krēmsiera,
  • 500 g biezpiena,
  • 200 g pūdercukura,
  • 2 citroni,
  • 40 g želatīna.

Pagatavošana:

Cepumus sadrupina un sajauc ar izkausētu sviestu, liek veidnē, sablīvē un izlīdzina vienmērīgā slāni, novieto ledusskapī uz 40 minūtēm. Biezpienu vislabāk izvēlēties smalki maltu, bet, ja ir rupjgraudains, to sablenderē vai nedaudz saputo ar mikseri un izberž caur sietu. Samaisa krēmsieru, biezpienu, pūdercukuru un no diviem citroniem izspiestu sulu. Pievieno uzbriedinātu, izšķīdinātu želatīnu, rūpīgi samaisa, pārlej veidnē sagatavotajai pamatnei, izlīdzina un liek ledusskapī uz 6 līdz 8 stundām.

Banānu siera kūka

Sastāvdaļas:

  • 120 g cepumu,
  • 60 g sviesta,
  • 200 g pūdercukura,
  • 1 tējkarote kanēļa,
  • 500 g krēmsiera,
  • 1 ēdamkarote citronu sulas,
  • 4 olas,
  • 200 g skābā krējuma (20%),
  • 3 gatavi banāni.

Pagatavošana:

Cepumus sadrupina, pievieno izkausētu sviestu, 50 g pūdercukura un kanēli. Liek veidnē, izlīdzina un cep 180 grādos 10 minūtes. Samaisa krēmsieru ar atlikušo pūdercukuru un citronu sulu, pa vienai, nepārtraukti putojot, pievieno olas, iecilā krējumu un saspaidītus banānus. Masu pārlej veidnē sagatavotajai pamatnei, cep 160 grādos vienu stundu.

Siera kūka ar kazenēm

Sastāvdaļas:

  • 150 g cepumu,
  • 3 ēdamkarotes kapātu valriekstu,
  • 100 g sviesta,
  • 250 g smalki malta biezpiena,
  • 4 ēdamkarotes skābā krējuma (25%),
  • 6 ēdamkarotes cukura,
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura,
  • 2 tējkarotes želatīna,
  • 200 g kazeņu,
  • 30 g šokolādes.

Pagatavošana:

Cepumus salauza, liek blendera krūzē kopā ar valriekstiem, sasmalcina drupatās. Pievieno izkausētu un mazliet padzesētu sviestu, visu samaisa. Sagatavoto masu liek veidnē, kas izklāta ar pārtikas plēvi, pieplacina un izlīdzina. Uz pusstundu veidni ieliek saldētavā. Biezpienam pievieno cukuru, vaniļas cukuru un krējumu, sablenderē viendabīgā masā. Pieliek uzbriedinātu izšķīdinātu želatīnu, samaisa, vēl nedaudz sablenderē. Izņem no saldētavas veidni ar sagatavoto pamatni, to pārliek ar pusi no kazenēm, uzlej biezpiena masu, izlīdzina, liek saldētavā uz vienu stundu, pēc tam patur ledusskapī divas stundas. Rotā ar atlikušajām ogām, pārkaisa ar rīvētu šokolādi.

Prjaņiku siera kūka

Sastāvdaļas:

  • 800 g skābā krējuma (25% vai treknāks, ja pieejams),
  • 150 g pūdercukura,
  • 600 g prjaņiku,
  • 3-4 banāni,
  • 100 g mandeļu skaidiņu,
  • 50 g šokolādes.

Pagatavošana:

Krējumu sajauc ar pūdercukuru. Notīrītus banānus sagriež aptuveni 1 cm biezās ripiņās. Prjaņikus sagriež horizontāli divās daļās. Dziļu veidni izklāj ar pārtikas plēvi, dibenā liek nedaudz krēma, kam seko prjaņiku kārta, krēma kārta un banānu ripiņu kārta, tā turpina likt kārtām, līdz beidzas sastāvdaļas. Pēdējā kārtā jābūt prjaņikiem, turklāt - ar apakšējo daļu uz augšu, jo, kūku apgriežot riņķī, tie veidos pamatni. Veidni pārsedz ar pārtikas plēvi un atstāj uz 2 līdz 3 stundām istabas temperatūrā. Kad prjaņiki ir piesūkušies ar krēmu, pārliek ledusskapī uz divām stundām. Apvērš otrādi uz lēzena šķīvja, noņem pārtikas plēvi, uzkaisa rīvētu šokolādi un mandeļu skaidiņas.

Vakara Ziņas

Sestdien, 23. novembrī, Valmieras teātrī Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS) ar Kultūras ministrijas, Borisa un Ināras Teterevu fonda un Valmieras novada pašvaldības atbalstu rīko 31. Gada balvas teātrī «Spēlmaņu nakts» 2023./2024. gada sezonas apbalvošanas ceremoniju.