VAKARA ZIŅAS. Starp kūku un kotleti izvēlas otro

© Publicitātes foto

«Manam vīram katru dienu vajag pirmo, otro un vēl saldo. Viņš ir liels saldummīlis, nejūtas paēdis, ja kādā ēdienreizē nav saldais. Tāpēc virtuvē pavadu ļoti daudz laika,» atklāj «ReTV» raidījuma «Veiksmes formula» vadītāja un Hugo (5) mamma Annija Beitiņa.

Visi grib ēst

«Mums visiem laika ir tik, cik ir, bet man katru dienu ir jāatrod laiks arī ēdiena gatavošanai, jo ģimene ir jāpabaro. Lai arī varētu domāt, ka piecgadnieks, kurš iet bērnudārzā, neko daudz neēd, tā vis nav, jo viņam ļoti garšo tas, ko gatavo dārziņā, un viņš man prasa tādu ēdienu gatavot arī mājās. Es cenšos, bet brīžam tā ir neiespējamā misija - jā, viņš ir man teicis, ka neēdīs, jo nav pagatavots tā, kā dārziņā,» Annija smaidot stāsta, piebilstot, ka savukārt vīrs, kurš ir par viņu 13 gadus vecāks, ir ar padomju laika virtuves pieredzi. Un tas nozīmē, ka viņš ir pieradis kārtīgi paēst - pirmo, otro un vēl saldo. Tāpēc Annija virtuvē pavada katru vakaru un arī brīvdienas.

«Jāgatavo ir ļoti daudz, gribi vai negribi, jo visi grib ēst. Un man arī patīk to darīt! Man patīk tā sajūta, ka mājās ir ko ēst,» viņa saka.

Turklāt Annija gādā ne tikai par to, lai ģimene katru dienu būtu kārtīgi paēdusi, bet atrod laiku, lai kādreiz ar ko garšīgu palutinātu arī savus kolēģus. To noteikti var apstiprināt gan viņas bijušie kolēģi «Radio Tev» un «Radio Skonto» Valmierā, gan jaunie kolēģi televīzijā - kanālā «ReTV».

Dzīvojot viena, būtu tieva

Annija neslēpj: viņa ir domājusi par to, ka, iespējams, kāds kilograms ir lieks, un ir arī mēģinājusi pastiprināti pievērst uzmanību tam, ko un kā ēd.

«Teikšu, kā ir - tas nav viegli. Ir grūti. Es zinu, ka tas viss ir iespējams, bet es zinu arī to, ka mans vīrs nekad nepaēdīs no salātiem un dārzeņiem. Viņam vajag gaļu, zivis - tā ir neatņemama mūsu ēdienkartes sastāvdaļa. Es esmu gatavojusi atsevišķi tikai sev un tiem, kuri grib paēst «normāli», bet ilgstoši tas nav iespējams,» viņa sapratusi. «Protams, es negribu velties kā divdurvju skapis, bet nav arī tā, ka es skaitu kalorijas. Tā ir sevis apgrūtināšana, bet dzīvojam mēs vienreiz,» Annija pasmaida un saka: protams, nav liela māksla ēst visu, kas peld eļļā, bet arī no sevis kontrolēšanas un ierobežošanas ļoti nogurst.

«Esmu novērojusi, ka, ievērojot kādu diētu, es kļūstu ļoti nervoza. Un ir bijis, ka mans vīrs saka: «Paēd kaut ko! Apēd gaļu un kļūsti atkal normāla, šis vairs nav izturams!» Un tā arī ir. Protams, mēs cenšamies ēst arī salātus, dārzeņus, augļus, mēģinām visu sabalansēt un līdzsvarot. Bet tik izteikti, kā es varbūt gribētu, mēs kalorijām nepievēršam uzmanību. Jo vienam to darīt ir ļoti grūti, tas jādara ģimenē kopā,» domā raidījuma «Veiksmes formula» vadītāja. Viņa neslēpj, ka kādreiz, nogurusi no virtuves darbiem, ir vīram dusmās teikusi, ka, dzīvojot viena, noteikti būtu tieva, jo viņas ledusskapī tad vispār nekā nebūtu.

Uzputenis mājās ir vienmēr

Interesanti, ka, ik dienu gatavojot ģimenei saldos ēdienus, Annija pati tos nekad nepagaršo. Nekad. «Es neesmu saldummīle. Pat ja cepu kūkas, es tās nepagaršoju, bet vienmēr priecājos, ja tie, kuri ēd, saka, ka ir garšīgi. Mani pat interesē pagaršot,» viņa nosaka un atklāj, kādi saldie viņas ģimenē ir visiecienītākie.

Mazajam Hugo negaršo kūkas, viņam patīk saldie ēdieni, un no pēdējā laikā mammas gatavotajiem viņš visatzinīgāk novērtējis «Panna cotta» ar ogu mērci. Šo recepti Annija piedāvā arī »Vakara Ziņu« lasītājiem. «Daudz gatavoju arī citus saldos ēdienus, bet vienmēr ņemu vērā, ko grib manas ģimenes mazākais vīrietis. Un tagad viņš visbiežāk grib «Panna cotta».

Savukārt vīram garšo viss, kas ir salds, nav nekādu īpašu prasību. Der arī konfekte, bet, protams, viņš ir laimīgs, ja uzvāru, piemēram, lielu katlu ar uzputeni. Priecājas, ka mājās ir saldais vairākām dienām.»

Bet jūtas apvainots, ja Annija brīvdienās ir izcepusi kūku, bet, pamostoties pirmdienas rītā, tās vairs nav -, jo sieva jau ir devusies uz darbu un to aizvedusi kolēģiem.

Tētis sauca par Etiķi

Annija ir dzimusi Mazsalacā, visu bērnību pavadījusi Rūjienā, kur dzīvoja viņas vecmāmiņa, tēta mamma, vēlāk arī ieprecējusies Rūjienā, bet strādā Valmierā.

«Bērnībā tētis mani sauca par Etiķi, jo es vienmēr izdzēru visu marinēto gurķu sulu. Man garšoja viss etiķainais un joprojām garšo. Visur, kur vien iespējams, lieku klāt etiķi, un visi jau smejas, ka man uz etiķi nav nekādu ierobežojumu. Man patīk marinēt - gurķus, pupiņas. Šogad kopā ar vīru paši sākām marinēt un žāvēt arī vistas. Grila sezonā paši marinējam gaļu, pareizāk sakot - to daru es, vīrs cep,» stāsta Annija un »Vakara Ziņu« lasītājiem iesaka nobaudīt viņas iecienītās marinētās tīģergarneles.

No bērnības Rūjienā nāk vēl viena recepte, ko Annija piedāvā - cūkgaļas aukstā gaļa jeb, kā saka viņas tētis, vēsā gaļa. Annija domā, ka tā to, iespējams, iesaukuši Rūjienas pusē. «Manam tētim tā ļoti garšo, tāpēc, kad to gatavoju, vienmēr aizvedu arī viņam. Vecāki dzīvo no mums netālu,» viņa paskaidro un izstāsta, ka ar vecākiem viņai ir ļoti ciešas attiecības, un ar mammu Annija sazvanās katru dienu, lai abpusēji pārliecinātos, ka visiem viss ir labi.

«Mamma ir mana labākā draudzene, mana pleca sajūta. Tētis ir mans otrs plecs. Šad tad, kad mamma izvārījusi gardu zupu, viņa man zvana un jautā, vai gribēsim. Protams, mēs vienmēr gribam! Un tad tētis mums atved,» Annija sirsnīgi stāsta par saviem vecākiem un uzsver, ka tā arī ir viņas labsajūtas recepte - labas attiecības ar vecākiem, savā ģimenē. Jo, kad ik diena ir piepildīta ar savu tuvāko mīlestību, to var izbaudīt pilnvērtīgi, redzēt ne tikai baltu un melnu, bet pamanīt ikkatru dzīves krāsu un niansi.

RECEPTES

Marinētas tīģergarneles

SASTĀVDAĻAS

Tīģergarneles (viens iepakojums)

ķiploka daiviņa (vislabāk - saspiesta ar ķiploku spiedi)

sojas mērce

saldā čili mērce

dilles

sviests (cepšanai)

PAGATAVOŠANA

Visas sastāvdaļas saliek bļodā un uz vairākām stundām atstāj marinēties. Tad vienkārši apcep garneles sviestā.

Cūkgaļas aukstā gaļa

jeb, kā saka Annijas tētis, vēsā gaļa

SASTĀVDAĻAS

2 cūku kājiņas

1 cūkas stilbiņš

2 burkāni

1 sīpols

1 ķiploka galviņa

lauru lapas

melno un smaržīgo piparu graudi

pētersīļi, dilles, sāls

PAGATAVOŠANA

Ūdeni katliņā lej tik daudz, lai gaļa būtu nosegta ar apmēram centimetru ūdens. Visu vāra, kamēr gatavs.

Bļodiņas apakšu izrotā ar zaļumiem un burkāniem, saliek gaļas gabaliņus un virsū lej buljonu. Liek ledusskapī, lai sastingst.

«Panna cotta» ar ogu mērci

SASTĀVDAĻAS

400 ml saldā krējuma

95 g «Dansukker» želejas cukura «Multi»

1 tējk. vaniļas cukura

ogu mērcei - jebkuras ogas, kas ir pieejamas (vasarā no dārza, ziemā - no saldētavas)

cukurs

PAGATAVOŠANA

Saldo krējumu, želejas cukuru un vaniļas cukuru uzvāra (30 sekundes), salej mazos trauciņos un atdzesē.

Ogu mērcei ņem izvēlētās ogas un sablendē ar cukuru.

Svarīgākais