Kvalitatīviem, veselīgiem ekoproduktiem vienmēr bijusi zelta vērtība, lai gan cena tiem ir augstāka. Ekoloģiski tīrus produktus audzējot, nepievieno ķīmiskas un augšanu veicinošas vielas.
Daudzi pievērš uzmanību tam, lai ēdienkartē būtu tieši šādas dabas dotas veltes. Kā zināms, liels daudzums ķīmisku piedevu dārzeņos, augļos un dažādos pusfabrikātos atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz organismu. Pareizi veidota veselīga ēdienkarte – tas nav tikai modes kliedziens, bet palīdz organismam atveseļoties un labi justies. Ekoprodukti var lepoties ar to, ka tajos nav kaitīgu vielu un tie organismu apgādā ar vitamīniem un citu vērtīgo. Joprojām ekoprodukti ir neatņemama kosmētikas un medikamentu sastāvdaļa, tajos ir krietni vairāk antioksidantu, kas kavē grūti ārstējamu vai neizārstējamu slimību veidošanos, tajos ir mazāk tauku, kas ļauj gatavot diētiskus ēdienus un sekot savam svaram, un visbeidzot – ekoprodukti izskatās garšīgi un apetīti veicinoši, pat vēl nepagatavoti.
Noderīgi
* Zinātnieki no ASV veikuši pētījumu, kurā salīdzinājuši bioloģiski audzētu un tradicionāli audzētu kivi īpašības. Garšas īpašības abiem bija līdzīgas, bet antioksidantu bioloģiski audzētos kivi bija par 17 procentiem vairāk, C vitamīna par 14 procentiem vairāk, tāpat kā liels daudzums kālija un kalcija.
* Mediķi secinājuši, ka, pārejot uzturā uz ekoloģiskiem dārzeņiem, organisms var atveseļoties par 20–40 procentiem arī tad, ja pārējie produkti paliek līdzšinējie.
Receptes
Cukīni zupa
SASTĀVDAĻAS:4 ēdamkarotes olīveļļas, 2 smalki sakapāti sīpolloki, 8 gabaliņos sagriezti cukīni, sāls, svaigi malti melnie pipari, 1,5 litri liellopa buljona, 2 viegli sakultas olas, ēdamkarote smalki sakapātu pētersīļu, ēdamkarote smalki sakapāta bazilika, 8 ēdamkarotes svaigi sarīvēta parmezāna.
PAGATAVOŠANA:pannā sakarsē eļļu, ieber lokus un sautē 2–3 minūtes. Pievieno cukīni un sautē vēl 5 minūtes. Pieber sāli un piparus. Pielej buljonu un uz vidējas liesmas vāra 10 minūtes, kamēr cukīni ir mīksti. Pievieno olas, pētersīļus, baziliku un strauji samaisa. Pārkaisa sieru. Pasniedz karstu, var papildināt ar grauzdiņiem.
Rukolas, kukurūzas un kivi salāti
SASTĀVDAĻAS:2 saišķīši rukolas, 200 g konservētas noskalotas kukurūzas, 3–4 kivi, 2 sīki sasmalcinātas ķiploka daiviņas, viens gredzenos sagriezts čili, pipars, sāls, svaigi malti melnie pipari, 3–4 ēdamkarotes balzametiķa vai baltvīna etiķa, 6 ēdamkarotes olīveļļas.
PAGATAVOŠANA:rukolu noskalo ar aukstu tekoša ūdens strūklu un nosusina. Liek lielā bļodā, pievieno kukurūzu. Notīra kivi, sagriež šķēlēs. Kivi kopā ar ķiploku un čili piparu pievieno salātiem. Pārkaisa ar sāli un pipariem, apslaka ar etiķi un eļļu. Labi samaisa un pasniedz.
Apelsīnu un magoņu sēklu mērce
SASTĀVDAĻAS:150 ml saulespuķu vai kukurūzas eļļas, 2 ēdamkarotes apelsīnu sulas, 2 ēdamkarotes medus, 2 ēdamkarotes magoņu sēklu, 4 ēdamkarotes citrona sulas, 2 ēdamkarotes sarīvētu apelsīna miziņu, 2 ēdamkarotes sakapātu sīpolu, sāls, pipari.
PAGATAVOŠANA:visas sastāvdaļas ieliek traukā ar aizskrūvējamu vāku un spēcīgi sakrata. Pirms pasniegšanas atdzesē ledusskapī. Garšas bagātināšanai sēklas var viegli apgrauzdēt krāsnī 180 grādu temperatūrā apmēram 5 minūtes.