VESELĪBA: Da­bis­kie eko­pro­duk­ti

© publicitātes foto

Kva­li­ta­tī­viem, ve­se­lī­giem eko­pro­duk­tiem vien­mēr bi­ju­si zel­ta vēr­tī­ba, lai gan ce­na tiem ir aug­stā­ka. Eko­lo­ģis­ki tī­rus pro­duk­tus audzē­jot, ne­pie­vie­no ķī­mis­kas un aug­ša­nu vei­ci­no­šas vie­las.

Dau­dzi pie­vērš uz­ma­nī­bu tam, lai ēdien­kar­tē bū­tu tie­ši šā­das da­bas do­tas vel­tes. Kā zi­nāms, liels dau­dzums ķī­mis­ku pie­de­vu dār­ze­ņos, aug­ļos un da­žā­dos pus­fab­ri­kā­tos at­stāj ne­lab­vē­lī­gu ie­spai­du uz or­ga­nis­mu. Pa­rei­zi vei­do­ta ve­se­lī­ga ēdien­kar­te – tas nav ti­kai mo­des klie­dziens, bet pa­līdz or­ga­nis­mam at­ve­se­ļo­ties un la­bi jus­ties. Eko­pro­duk­ti var le­po­ties ar to, ka ta­jos nav kai­tī­gu vie­lu un tie or­ga­nis­mu ap­gā­dā ar vi­ta­mī­niem un ci­tu vēr­tī­go. Jo­pro­jām eko­pro­duk­ti ir ne­at­ņe­ma­ma kos­mē­ti­kas un me­di­ka­men­tu sa­stāv­da­ļa, ta­jos ir kriet­ni vai­rāk anti­ok­si­dan­tu, kas ka­vē grū­ti ār­stē­ja­mu vai ne­iz­ār­stē­ja­mu sli­mī­bu vei­do­ša­nos, ta­jos ir ma­zāk tau­ku, kas ļauj ga­ta­vot di­ētis­kus ēdie­nus un se­kot sa­vam sva­ram, un vis­bei­dzot – eko­pro­duk­ti iz­ska­tās gar­šī­gi un ape­tī­ti vei­ci­no­ši, pat vēl ne­pa­ga­ta­vo­ti.        

No­de­rī­gi

* Zi­nāt­nie­ki no ASV vei­ku­ši pē­tī­ju­mu, ku­rā sa­lī­dzi­nā­ju­ši bio­lo­ģis­ki audzē­tu un tra­di­ci­onā­li audzē­tu ki­vi īpa­šī­bas. Gar­šas īpa­šī­bas abiem bi­ja lī­dzī­gas, bet anti­ok­si­dan­tu bio­lo­ģis­ki audzē­tos ki­vi bi­ja par 17 pro­cen­tiem vai­rāk, C vi­ta­mī­na par 14 pro­cen­tiem vai­rāk, tā­pat kā liels dau­dzums kā­li­ja un kal­ci­ja.    

* Me­di­ķi se­ci­nā­ju­ši, ka, pār­ejot uz­tu­rā uz eko­lo­ģis­kiem dār­ze­ņiem, or­ga­nisms var at­ve­se­ļo­ties par 20–40 pro­cen­tiem arī tad, ja pā­rē­jie pro­duk­ti pa­liek līdz­ši­nē­jie.

Re­cep­tes

Cu­kī­ni zu­pa

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:4 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas, 2 smal­ki sa­ka­pā­ti sī­pol­lo­ki, 8 ga­ba­li­ņos sa­griez­ti cu­kī­ni, sāls, svai­gi mal­ti mel­nie pi­pa­ri, 1,5 lit­ri liel­lo­pa bul­jo­na, 2 vieg­li sa­kul­tas olas, ēdam­ka­ro­te smal­ki sa­ka­pā­tu pē­ter­sī­ļu, ēdam­ka­ro­te smal­ki sa­ka­pā­ta ba­zi­li­ka, 8 ēdam­ka­ro­tes svai­gi sa­rī­vē­ta pa­rme­zā­na.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:pan­nā sa­kar­sē eļ­ļu, ie­ber lo­kus un sau­tē 2–3 mi­nū­tes. Pie­vie­no cu­kī­ni un sau­tē vēl 5 mi­nū­tes. Pie­ber sā­li un pi­pa­rus. Pie­lej bul­jo­nu un uz vi­dē­jas lies­mas vā­ra 10 mi­nū­tes, ka­mēr cu­kī­ni ir mīk­sti. Pie­vie­no olas, pē­ter­sī­ļus, ba­zi­li­ku un strau­ji sa­mai­sa. Pār­kai­sa sie­ru. Pa­sniedz kar­stu, var pa­pil­di­nāt ar grauz­di­ņiem.

 

Ru­ko­las, ku­ku­rū­zas un ki­vi sa­lā­ti       

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:2 saiš­ķī­ši ru­ko­las, 200 g kon­ser­vē­tas no­ska­lo­tas ku­ku­rū­zas, 3–4 ki­vi, 2 sī­ki sa­smal­ci­nā­tas ķip­lo­ka dai­vi­ņas, viens gre­dze­nos sa­griezts či­li, pi­pars, sāls, svai­gi mal­ti mel­nie pi­pa­ri, 3–4 ēdam­ka­ro­tes bal­za­me­ti­ķa vai bal­tvī­na eti­ķa, 6 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:ru­ko­lu no­ska­lo ar auk­stu te­ko­ša ūdens strūk­lu un no­su­si­na. Liek lie­lā bļo­dā, pie­vie­no ku­ku­rū­zu. No­tī­ra ki­vi, sa­griež šķē­lēs. Ki­vi ko­pā ar ķip­lo­ku un či­li pi­pa­ru pie­vie­no sa­lā­tiem. Pār­kai­sa ar sā­li un pi­pa­riem, ap­sla­ka ar eti­ķi un eļ­ļu. La­bi sa­mai­sa un pa­sniedz.   

 

Apel­sī­nu un ma­go­ņu sēk­lu mēr­ce

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:150 ml sau­les­pu­ķu vai ku­ku­rū­zas eļ­ļas, 2 ēdam­ka­ro­tes apel­sī­nu su­las, 2 ēdam­ka­ro­tes me­dus, 2 ēdam­ka­ro­tes ma­go­ņu sēk­lu, 4 ēdam­ka­ro­tes cit­ro­na su­las, 2 ēdam­ka­ro­tes sa­rī­vē­tu apel­sī­na mi­zi­ņu, 2 ēdam­ka­ro­tes sa­ka­pā­tu sī­po­lu, sāls, pi­pa­ri. 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:vis­as sa­stāv­da­ļas ie­liek trau­kā ar aiz­skrū­vē­ja­mu vā­ku un spē­cī­gi sa­kra­ta. Pirms pa­snieg­ša­nas at­dze­sē le­dus­ska­pī. Gar­šas ba­gā­ti­nā­ša­nai sēk­las var vieg­li ap­grauz­dēt krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ap­mē­ram 5 mi­nū­tes.    

 

 

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais