NODERĪGI: Grūbas – ādas mirdzumam un labākai redzei

324 KALORIJAS. Simt gramos grūbu ir tikai 324 kalorijas. Ikdienas ēdienkartē regulāri iekļaujot grūbu biezputru, iespējams atbrīvoties no liekā svara. Jo īpaši to iesaka cilvēkiem ar tieksmi uz aptaukošanos © Shutterstok

Graudaugu cienītāji jau zina, ka grūbas ir ļoti sātīgs un reizē diētisks ēdiens.

Bet ne tikai - grūbu biezputra tiek dēvēta arī par skaistuma biezputru, jo šis graudaugs gan palīdz mazināt lieko svaru, gan atjaunina ādu, gan atjauno un stiprina redzi.

Grūbas ir vesels vai pāršķelts miežu grauds, kam noņemts ārējais apvalks. Ir tā sauktās parastās un pērļu grūbas, un otrās ir mazākas, stingrākas, baltākas un izvārās krietni ātrāk.

Grūbu biezputra, kas ir bagātīgs vitamīnu, minerālvielu, olbaltumvielu un ogļhidrātu avots, jau kopš seniem laikiem izmantota dažādās diētās un novājēšanas programmās, jo tā ne tikai sniedz ātru sāta sajūtu, bet grūbu sastāvā esošās šķiedrvielas absorbē toksīnus un izvada no zarnu trakta šlakvielas.

Grūbas ir spēcīgs dabas antioksidants, kas satur kalciju (nepieciešams kaulu veselībai), kāliju (stiprina sirds veselību), dzelzi (nostiprina imunitāti un paaugstina fizisko izturību), magniju (regulē asinsspiedienu), cinku (uzlabo gremošanu un rūpējas par veselu un starojošu ādu), varu (nodrošina organisma šūnu apgādāšanu ar skābekli, stiprina imūnsistēmu), jodu (nodrošina normālu vairogdziedzera darbību), selēnu (aizkavē novecošanos, veicina vielmaiņu, ir būtiska loma vēža profilaksē), arī ļoti daudz fosfora (paātrina vielmaiņu, normalizē smadzeņu un nervu sistēmas darbību).

Grūbu sastāvā ir daudz lizīna - tā ir neaizvietojamā aminoskābe, kas aktīvi piedalās kolagēna veidošanas procesā un audu atjaunošanā, nostiprina imūnsistēmu, uzlabo kalcija uzsūkšanos, kā arī uztur organisma enerģijas līmeni un sirds veselību. Un tieši kolagēns ir ļoti nepieciešams ādas elastībai, lai aizkavētu novecošanās procesu. Tāpēc, pateicoties lizīnam, bagātīgajam minerālvielu sastāvam, grūbās esošajiem B grupas vitamīniem, kā arī vitamīniem A, PP un E, tās droši var dēvēt ne tikai par veselības, bet arī skaistuma graudaugiem.

Lai grūbas atvērtos un būtu iespējams maksimāli uzņemt to sastāvā esošās vērtīgās vielas un izbaudīt tām raksturīgo īpašo aromātu, tās nepieciešams pareizi pagatavot. Ko nozīmē pareizi? Pirms vārīšanas grūbas vēlams ne tikai noskalot, bet pārliet ar aukstu ūdeni (glāzi grūbu pārlej ar vienu litru ūdens) un atstāt uz nakti izmērcēties un uzbriedināties. Pērļu grūbas, ko iesaka salātiem (jo izvārītas izskatās kā mazas pērlītes), nav nepieciešams mērcēt, tās tikai jānoskalo un var vārīt uzreiz. No rīta izmērcētās grūbas noskalo un pārlej ar diviem litriem karsta (40 °C) piena, uzvāra un, uzliekot vāciņu, uz mazas uguns turpina vārīt aptuveni trīs stundas. Bet tām nav visu laiku jāstāv klāt - tās jāpieskata vien gatavošanas sākumposmā.

***

IESAKA

• mazasinības ārstēšanai un asins sastāva uzlabošanai

• aizcietējumu gadījumos

• cilvēkiem ar lieko svaru un tieksmi uz aptaukošanos

• zarnu iekaisuma gadījumos

• cilvēkiem ar dažādām alerģijām

• ja ir slikta redze

• artrīta gadījumos

• cilvēkiem ar aknu un nieru slimībām

• diabētiķiem

• cilvēkiem, kuri cieš no hemoroīdiem

• pret klepu un saaukstēšanos

• hemoglobīna paaugstināšanai



Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais