4 padomi bērnu uzturam ziemas laikā

© Shutterstok

Šis nav tikai svētku svinēšanas, brīvlaika baudīšanas un jaunā gada gaidīšanas laiks – lai arī nelūgtas un negaidītas, tam līdzi nāk arī saaukstēšanās slimības un gripa. Un jo īpaši tās skar skolas vecuma bērnus.

«Vitamīnu un minerālvielu deficīts, liekā svara pieaugums un pavājināta imunitāte rodas gan tāpēc, ka uzturā samazinās augļu un dārzeņu patēriņš, gan arī tāpēc, ka aukstajā gada periodā bērni vairāk laika pavada telpās, nesaņemot saules starus un samazinot kustību daudzumu,» saka uztura speciāliste un veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina.

Viņa dod padomus, kā stiprināt bērnu imunitāti.

1. BROKASTIS

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījuma datiem izriet, ka aptuveni trešā daļa skolēnu vecumā no 11 līdz 14 gadiem neēd brokastis mājās. Tā rezultāts ir biežāka našķošanās, saldumu un miltu izstrādājumu pārmērīga uzņemšana, bet sekas - liekā svara pieaugums. Tāpēc gan skolēniem, gan arī viņu vecākiem ir svarīgi atcerēties, ka pirms došanās prom no mājas ir obligāti jāpaēd. Turklāt, lai palīdzētu organismam cīnīties pret aukstumu un vīrusiem, no rīta būtu vēlams uzņemt siltu ēdienu un dzērienu.

2. AUGĻI UN DĀRZEŅI

Kaut arī veikalos vienmēr pieejami gan svaigi dārzeņi, gan augļi un ogas, ziemas periodā šie produkti tiek uzņemti mazāk, kaut arī tieši šajā laikā organismam tie ir visvairāk nepieciešami. SPKC pētījuma dati apliecina, ka tikai katrs piektais skolēns dienā apēd vismaz vienu augli vai dārzeni. Protams, vislabāk ir uzņemt sezonas augļus, kas ziemā ir hurma un citrusaugļi, taču par sliktu nenāks arī saldētās ogas, kas saglabājušās no vasaras. Ja pašiem ogu krājumu nav, tad der atcerēties, ka ziemā veikalā pieejamas, piemēram, avenes, kazenes un dzērvenes, kas ir bagātas ar C vitamīnu un bioflavonoīdiem, kas uzlabo organisma darbību, stiprina imunitāti un mazina iekaisuma procesus.

Arī dārzeņu klāsts ziemā ir pietiekams, un tādi dārzeņi kā burkāni, kāposti un bietes ir pieejami pat ar nelielu budžetu. Skābi kāposti ir piesātināti ar C vitamīnu pat vairāk nekā citrusaugļi, tie ir ļoti labs šķiedrvielu avots, un uz 100 gramiem produkta ir tikai apmēram 16 kcal. Savukārt bietes satur mikroelementu dzelzi, kas piedalās hemoglobīna sintēzē. Burkāni ir labs karotīnu un šķiedrvielu avots. Noteikti nevajadzētu aizmirst par uzturā vērtīgajiem garšaugiem, piemēram, sīpoliem un ķiplokiem. Šiem garšaugiem piemīt antibakteriālas īpašības, tāpēcļ tie efektīvi palīdz cīnīties pret ziemas infekcijām.

3. KUSTĪBA

Siltajā sezonā skolēni daudz laika pavada ārā, spēlē aktīvas sporta spēles un ir aktīvi. Ziemā kustību paliek mazāk, bet apetīte un ēšanas paradumi - tādi paši. Šāda situācija var veicināt svara pieaugumu, kas nu jau kļuvusi par nopietnu problēmu - katram piektajām pirmklasniekam ir liekais svars vai aptaukošanās, un šī tendence saglabājās arī vecākajās klasēs, turklāt Latvijā bērnu skaits ar lieko svaru ar katru gadu pieaug. Līdz ar to, ja bērns kļūst mazkustīgāks, ir jāsamazina uzņemtās enerģijas daudzumu.

4. NAŠĶI PIE TV EKRĀNA

Daudzas ģimenes tumšos ziemas vakarus pavada pie televizoru ekrāniem, skatoties filmas, tāpēc ir svarīgi padomāt, ko bērni ēd, sēžot pie TV. Pirmkārt, apsveriet domu no šādām uzkodām atteikties vispār. Otrkārt, nepieciešams saprast, kas būtu tie produkti, kas neveicinās svara pieaugumu un uzlabos imunitāti. Kā uzkodas var izvēlēties, piemēram, mājās gatavotus burkānu, biešu un kāpostu čipsus. Konfekšu un saldumu vietā ieteicams izvēlēties svaigus un žāvētus augļus, riekstus. Tāpat arī būtu vēlams atteikties no saldinātiem dzērieniem, tā vietā uzvārot tēju ar ingveru vai pagatavojot siltu smiltsērkšķu dzērienu.



Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais