Našķis bērnam nav slikts, jāprot izvēlēties

NAŠĶĒJIES GUDRI. Mazo ekspertu skola kopā ar uztura speciālisti Lizeti Pugu izstrādājusi padomu materiālu Našķētiesprasme veselīgai un pārdomātai uzkodu izvēlei, ko vecāki var izmantot kopā ar bērniem © F64

Mazu bērnu vecāki Latvijā nereti ieslīgst no vienas galējības otrā. Liela daļa pirmsskolas bērnu vecāku uzskata, ka našķēšanās ir kaitīga bērniem, tajā pašā laikā citi vecāki dažādus našķus – gan vērtīgus (ogas, dārzeņus, riekstus), gan vairumā gadījumu neveselīgus (saldumus, konfektes) – dod pat piecas reizes dienā. Izpētīts, ka būtiski atšķiras našķi, ko vecāki dod bērniem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Piemēram, Igaunijā dārzeņi ir ceturtais populārākais bērnu našķis, kas Latvijā nav pat desmitniekā.

Trešdaļa Latvijas pirmsskolas vecuma bērnu našķējas biežāk, nekā rekomendē pediatri un uztura speciālisti, secināts Mazo ekspertu skolas un zīmola Danonki veiktajā pētījumā. Salīdzinājumam Lietuvā vairāk nekā divus našķus dienā saņem 59 procenti mazo bērnu, bet Igaunijā - 37 procenti. Atšķirībā no kaimiņvalstīm Latvijā īpaši raksturīgi bērnu apbalvot ar našķi - 64 procenti vecāku to dod kā balvu, piemēram, par labu uzvedību vai kādu sasniegumu. Svarīgi būtu noskaidrot, ko katrs saprot ar vārdu «našķis», jo lielākā daļa cilvēku noteikti uzreiz iedomājas kādu cepumu vai konfekti. Taču uztura speciāliste Lizete Puga skaidro, ka tās ir uzkodas un tās var kļūt par vērtīgu dienas maltīti, ja vien pareizi saplānotas, jo tās ļauj dažādot ikdienas ēdienkarti un nodrošina vienmērīgu sāta sajūtu, palīdzot izvairīties no pārēšanās galvenajās ēdienreizēs un no izsalkuma garākās pauzēs starp maltītēm. Vērtīgi un veselīgi našķi ir augļi, dārzeņi, piena produkti, pilngraudu produkti, rieksti un sēklas, piemēram, viens neliels ābols, četri pieci rieksti, glāze sulas, 100-200 grami jogurta, kas apēdami otrajās brokastīs vai launagā.

Tomēr - kāda ir situācija Latvijā, un ko vecāki dod saviem bērniem, lai apmierinātu izsalkumu vai pat dažādus niķus un iegribas, vai garlaicību? Populārākie Latvijas bērnu našķi ir augļi, saldumi un konfektes, biezpiena sieriņš, jogurts un cepumi. Kaimiņvalstīs vecāki daudz retāk saviem bērniem ļauj našķēties ar saldumiem un konfektēm (Latvijā - 51, Igaunijā - 29, Lietuvā - 19 procenti). Dārzeņi Latvijas bērniem nav pat našķu topa desmitniekā, bet Igaunijā tie ir ceturtais populārākais pirmsskolas vecuma bērnu našķis.

Tajā pašā laikā lielākā daļa vecāku Latvijā uzskata, ka našķēšanās nav laba (visticamāk, tad, ja par našķiem uzskata tikai saldumus), bet faktiski bērniem šos našķus, turklāt ne jau veselīgākos - ikdienā dod pat piecas reizes dienā. Pediatri un uztura speciālisti rekomendē ne vairāk kā divus našķus dienā. Praktiski visi Baltijas valstu vecāki atzīst, ka vēlas dot saviem bērniem piemērotus našķus, taču vairāk nekā puse igauņu un lietuviešu, kā arī mūsu valsts vecāku atzīst, ka viņiem ir grūti atrast veselīgus un viegli pagatavojamus gardumus. Pediatre Gerda Lielause novērojusi divus vecuma posmus, kad bērniem parādās gremošanas, ādas un zobu problēmas, kuras ir tieši saistītas ar uzturu, - ap pieciem gadiem, kad pirmajos dzīves gados lietotais uzturs sāk atspoguļoties veselībā, un ap 10 gadiem, kad bērns jau iet skolā un nereti maltīti vai našķi izvēlas pats.

***

Kādus našķus vecāki izvēlas saviem pirmsskolas vecuma bērniem Baltijā?

TOP

Latvija

1. Augļi

2. Saldumi un konfektes

3. Biezpiena sieriņš

4. Jogurts

5. Cepumi un kūkas

Lietuva

1. Augļi

2. Jogurts

3. Biezpiena sieriņš

4. Cepumi un kūkas

5. Siers

Igaunija

1. Augļi

2. Biezpiena sieriņš

3. Jogurts

4. Dārzeņi

5. Saldumi un konfektes

Avots: Mazo ekspertu skola

***

Ko vecāki domā par našķēšanos (%)?

Našķi bērnam nav labi

Latvija 74%

Lietuva 46%

Igaunija 31%

Kad vecāki dod

našķus?

Dod kā balvu

Latvija 64%

Lietuva 44%

Igaunija 34%

Dod, kad paši ir aizņemti

Latvija 22%

Lietuva 30%

Igaunija 35%

Avots: Mazo ekspertu skola



Veselība

Līdz 80% vēža slimnieku ir uzturvielu nepietiekamība un teju katrs piektais nāves gadījums vēža slimniekiem izriet no uzturvielu nepietiekamības sekām, uzsvērts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Uztura un dietoloģijas centra organizētajā seminārā "Malnutrīcijas aktualitāte dažādās ārstniecības nozarēs".

Svarīgākais