Vai koronavīrusa pandēmijas laikā drīkst nedaudz iedzert?

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Pasaules Veselības organizācija uzsver, ka alkohola lietošana nav īstais paņēmiens, lai sociālās distancēšanās laikā tiktu galā ar stresu vai garlaicību, atgādina Insider.

Lai gan koronavīrusa pandēmijas laikā alkohola patēriņam varētu būt tendence pieaugt, arī šajos apstākļos nevajadzētu pārsniegt pieļaujamās 14 alkohola devas nedēļā, kas atbilst 7 glāzēm vīna. Atkarība no alkohola un citām baudvielām negatīvi ietekmē gan garīgo, gan fizisko veselību, un arī cilvēkiem bez atkarībām šo vielu lietošana nepalīdz tikt galā ar spriedzi, bet var padarīt stāvokli vēl sliktāku.

Minēto alkohola devu pārsniegšana var novājināt imūnsistēmu un līdz ar to paaugstināt risku inficēties ar vīrusu, kas izraisa Covid-19. Alkohols spēj izmainīt zarnu mikrobiomu, līdz ar to tiek bojātas tievajā zarnā esošās šūnas, kas rūpējas par imunitāti, un, ja tā notiek, patogēnajiem mikroorganismiem ir vieglāk nonākt asinsritē. Būtisku kaitējumu imūnsistēmai var nodarīt, ja tiek pieļautas alkohola pārmērības, proti, ja 2-3 stundu laikā vīrietis patērē piecas alkohola devas vai vairāk, bet sieviete - četras alkohola devas vai vairāk. Par vienu alkohola devu tiek uzskatīta tāda dzēriena porcija, kura satur 10 ml tīrā etanola.

Svarīgākais