2.lapa
Humoss
Humoss ir veselīgs, jo tajā ir gan olbaltumvielas, gan polinepiesātinātās taukskābes, ko esam raduši saukt par „labajiem taukiem". Humosam ir augsta uzturvērtība, un tajā atradīsit šķiedrvielas, dzelzi, B grupas vitamīnus B1, B4, B5, B6 un folijskābi, kā arī cinku, mangānu un C vitamīnu. Tradicionālā humosa sastāvā ir sezama sēklas, tāpēc šis produkts ir bagāts ar kalciju — tas ir īpaši svarīgs personām, kas uzturā nelieto pienu un piena produktus. „Humoss patiešām ir neaizstājams veģetāriešu un vegānu ēdienkartē. Tradicionāli humosu gatavo no turku zirņiem un tahini (sezama sēklu pastas), pievienojot citronu vai laimu sulu, ķiplokus, olīveļļu, sāli, papriku un rotājot ar pētersīļu, koriandra jeb kinzas vai piparmētru lapiņām. Modernākās versijās mēdz pievienot arī saulē kaltētus tomātus, spinātus, ceptu vai grilētu sarkano papriku un arī jogurtu," atklāj pārtikas tehnoloģe.