Grila ballītes varonis – asaris folijā

© Leonīds Gusevs

Vārdi „grila ballīte” vai „grils” ne vienmēr ir saistāmi grilēšanu kā procesu. Man grila ballīte pirmām kārtām asociējas ar nesteidzīgu vakarēšanu labu draugu kompānijā pie ugunskura, no kurienes nāk kāda kārdinoša smarža: tā var būt kopīgi vārīta zivju zupa, čuguna katlā sautēts medījums, uz zariem uzspraustu desiņu cepšana vai tikko nomakšķerētu zivju grilēšana uz oglēm.

 Šajā reizē ugunskurs izpaliek, taču vakarēšana, pašu makšķerēti asari un grils ir, tāpēc top asari folijā. Nesteidzīga kopā būšana vasaras novakarē garantēta!

Sastāvdaļas: tikko ķerti asarīši, sīpoli, burkāni, citrons, olīveļļa, sāls, pipari

garšaugi: dilles, timiāns, estragons, piparmētra

Pagatavošana:

1. Asariem notīra zvīņas, tos izķidā un izņem žaunas (žaunas zivīm piedod rūgtuma garšu!). Notīrītās zivis viegli apsāla, iepiparo, tām iegriež ādu, lai dārzeņu garšas labāk iesūktos zivīs (2786).

2. Uz folija kārto ripās sagrieztus sīpolus un gareniskās šķēlēs sagrieztus burkānus, tiem pa virsu liek asarīšus, viegli apslaka ar citrona sulu (2793) un olīveļļu (2800).

3. Folija loksni kā aploksni no visām pusēm aizloka ciet un paciņu ar zivi iekšā liek uz grila restītēm un cep, kamēr asari gatavi (2807).

4. Kad zivis jau gatavas, folija paciņu noņem no grila, atloka, asariem pārkaisa smalki kapātus garšaugus.

5. Galdā asarus ceļ vēl siltus un pasniedz kopā ar svaigiem tomātiem vai citiem svaigiem vai grilētiem dārzeņiem.

Padoms

• Grilēšanai uz grila der jebkura zivs.

• Ar kapātiem garšaugiem zivi pārkaisa pašās grilēšanas beigās, agrāk uzbērti, tie apdegs, sabrūnēs un garšos rūgti.

• Pirms pasniegšanas zivi vēlreiz var apslacīt ar citrona sulu. ja šķiet, ka zivs drusciņ par daudz izcepusi un kļuvusi pasausa, viegli apslaka ar olīveļļu.

• Gatavošana folijā ir ļoti ērta un praktiska: pēc ballītes nebūs jāmazgā trauki, bet ja kaut kas paliek uzreiz neapēsts, katrs savu porciju var atkal likt uz grila un uzsildīt vēlreiz.

• Uz grila restēm reizē ar zivīm atsevišķi var grilēt arī dažādus dārzeņus – fenheli, papriku, sīpolus, šampinjonus. Ērtuma labad visus grilējumus kārto folija laiviņās.

Svarīgākais