Zivju zupa pie dabas krūts

© F64

Zivju zupu brīvā dabā vāra restorāna Vincents šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Patiesībā jau jebkuru atpūtas mirkli pie dabas krūts iespējams pārvērst vienreizējā un neaizmirsta­mā vasaras piedzīvojumā, bet ja to vēl sasaista kopā ar kopīgu zivīs iešanu un pēcāk – ar kopīgas zivju zupas vārīšanu: o, jā!

 Ziv­ju zu­pu, pro­tams, var vā­rīt pa vien­kār­šo – līdz­pa­ņem­tā kat­lā uz uguns­ku­ra, iz­man­to­jot ti­kai no­ķer­to lo­mu, kā­du kar­tu­pe­li, ūde­ni, sā­li, pi­pa­rus un lau­ru la­pu, bet ziv­ju vi­ru var mē­ģi­nāt pa­ga­ta­vot arī maz­liet ne­ik­die­niš­ķāk: dār­za bal­lī­tes, pik­ni­ka vai ci­ta ko­pā sa­nāk­ša­nas ie­mes­la lie­ci­nie­ki būs sa­jūs­mā!

Sastāvdaļas:3 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas, 1 no­mi­zots, sa­griezts sī­pols, 1 plā­nās šķē­lēs sa­griezts fen­he­lis, 2 ma­zos ku­bi­ņos sa­griez­ti se­le­ri­ju kā­ti, 500 g to­mā­tu sa­vā su­lā, šķip­sna saf­rā­na, 1–2 zvaig­žņu anī­si, Ka­jē­nas pi­pa­ri, 50 g anī­sa li­ķie­ra,200 ml sau­sa bal­tvī­na, cit­rons, jū­ras sāls, pi­pa­ri, 200 ml ūdens, 500 g svai­gu ziv­ju,600 ml ziv­ju bul­jo­na

Pagatavošana:

Sa­kar­sē­tā olīv­eļ­ļā ber pa­rup­ji sa­smal­ci­nā­tus se­le­ri­ju kā­tus, fen­he­li un sī­po­lu, ap­tu­ve­ni pie­cas mi­nū­tes dār­ze­ņus mai­sot cep uz strau­jas uguns, ka­mēr tie mīk­sti (9754).Pie­vie­no zvaig­žņu anī­su (9768), saf­rā­nu, sau­so bal­tvī­nu (der arī sar­kan­vīns vai ro­zā vīns) un anī­sa li­ķie­ri, vā­ra, ka­mēr iz­vā­rās al­ko­hols un vi­rums kļūst sī­ru­pīgs (9786).Pie­vie­no to­mā­tus sa­vā su­lā (9797), sa­stam­pā­jot tos sa­da­la, ļauj ne­daudz pa­vā­rī­ties, tad pie­vie­no Ka­jē­nas pi­pa­rus, ko­ri­an­dru, iz­tī­rī­to ziv­ju gal­vas, sī­kās ne­stan­dar­ta ziv­ti­ņas (9808; 9823), pie­lej ūde­ni, vā­ra ap­mē­ram 20 mi­nū­tes.Kad vi­rums ga­tavs, ma­su sa­blen­de­rē (9836), tad caur sie­tu iz­kāš (9838; 9847) – būs ma­zāk at­li­ku­mu, vai­rāk la­bu­ma, ja to da­rīs di­vas rei­zes.Iz­kās­to bul­jo­nu lej tī­rā kat­lā, pēc gar­šas pie­vie­no cit­ro­na mi­zi­ņu, sā­li, pi­pa­rus, ve­se­las iz­tī­rī­tas zi­vis vai to fi­le­jas ga­ba­lus (9909; 9914). Lē­ni mai­sot, vā­ra, ka­mēr pie­vie­no­tās zi­vis ga­ta­vas. Iz­vā­rī­tās zi­vis iz­ņem no vi­ru­ma, zu­pu lej bļo­dā vai šķī­vī, ie­liek ta­jā no asa­kām at­brī­vo­tu zivs ga­ba­lu (9961), ro­tā ar ko­ri­an­dru un pa­sniedz ar krauk­šķī­gu mai­zes šķē­li.

Svarīgākais