Smalkmaizītes un kūkas svētku laikam

Ķirbja kūka © Gints Ivuškāns, F64

Piedāvā kūku bodes „Gardums” Gulbenē saimniece Inese Veismane.

Biezpiena groziņi

 Sastāvdaļas:

Mīklai:

170 g miltu

70 g cukura

5 olas

120 g sviesta

1 g sāls

2 g kanēļa

Pildījumam:

100 g miltu

100 g cukura

2,5 olas

120 g sviesta

1 g sodas

250 g biezpiena

3 g vaniļas cukura

Pagatavošana:mīklai paredzētās sastāvdaļas sajauc, samīca un veido mīklu, pēc tam to atdzesē ledusskapī. Tad biezpienu izberž caur sietiņu vai sablenderē, pievieno izkausētu sviestu, vaniļas cukuru, ar cukuru saputotas olas, caur sietiņu izsijātus miltus un sodu. Ņem atdzesēto mīklu, no tās speciālās formiņās veido groziņus, tos pēc tam pilda ar sagatavoto biezpiena masu. Cep 180 grādos apmēram 20 minūtes līdz groziņi kļūst zeltaini brūni. Pēc tam atdzesē, izņem no formiņām un pārkaisa ar pūdercukuru.

Ābolu kabatiņas

 

Sastāvdaļas:

Mīklai:

40 g sviesta

200 ml piena

50 g cukura

2 g sāls

30 g rauga

2 olas

500 g milti

Sviesta ķieģelītim:

300 g sviesta

60 g miltu

Pildījumam:

5 āboli (vēlams skābi)

50 g cukura

20 g kanēļa

20 g pūdercukura

Pagatavošana:raugu sadrupina un izšķīdina remdenā pienā. Bļodā ieber miltus, vidū tiem iepilda sviestu, cukuru, sāli un olas. Tad pielej rauga šķīdumu, visu sakuļ vijīgā masā un samīca. Trauku pārklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī uz 2-3 stundām. Ķeras pie sviesta ķieģelīša gatavošanas – sviestu rūpīgi samīca kopā ar miltiem un arī ievieto ledusskapī. Pēc tam no atdzesētās rauga mīklas izveltnē palielu taisnstūri, kuram pa virsu pārklāj divreiz mazāka laukuma izrullētu sviesta ķieģelīti. Abas masas rūpīgi saveltnē kopā, saloka un ieliek ledusskapī. Veltnēšanu atkārto vēl vismaz divas reizes ik pēc 20 minūtēm. Nomizo ābolus, izgriež tiem serdes un sadala 8 daļās. Ņem mīklu, izveltnē un sagriež nelielos četrstūrīšos. Uz tiem liek ābola daiviņu, uzkaisa cukuru un kanēli, stūrīšus salipina kopā. Kabatiņas cep 220 grādos apmēram 15 minūtes. Pēc tam atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

Ķirbja kūka

Sastāvdaļas:

600 g ķirbja

3 olas

60 g sviesta

100 g mannas

1 paciņa vaniļas cukura

2 tējkarotes citrona sulas

1 g sāls

puse tējkarotes kanēļa

397 g iebiezināta piena

15 g pūdercukura

1 tējkarote cepamā pulvera

Pagatavošana:mazā ūdens daudzumā izsutina ķirbi, pēc tam sablenderē. Mīkstā sviestā pa vienai iemaisa olas, tad pievieno sablenderēto ķirbi, sāli, citrona sulu, vaniļas cukuru, mannu, cepamo pulveri un iebiezināto pienu. Masu lej ietaukotā veidnē un cep 150 grādos vienu stundu. Gatavu pārkaisa ar kanēli un pūdercukuru.

Marmora kēkss

 

Sastāvdaļas:

4 olas

250 g margarīna

150 g piena

300 g cukura

400 g miltu

1 tējkarote cepamā pulvera

50 g kakao

50 g grauzdētu lazdu riekstu

Dekorēšanai:

70 g šokolādes

30 g lazdu riekstu

Pagatavošana:izkausē sviestu, pēc tam pievieno cukuru, olas, pienu un visu kārtīgi izmaisa. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, pievieno pārējai masai un visu rūpīgi sajauc. Pusi no mīklas iepilda kēksa formā, atlikušajai pusei pievieno kakao un sadrupinātus lazdu riekstus un lej pāri gaišajai masai. Ar dakšiņu abas mīklas viegli izmaisa, tad cep 180 grādos 45 minūtes. Pēc tam atdzesē un pārlej ar izkausētu šokolādi, pāri pārkaisa sadrupinātus lazdu riekstus.

Siera kūka ar karameli

 

Sastāvdaļas:

Pamatam:

100 g sviesta

150 g miltu

50 g cukura

1 ola

20 g kakao

15 g sāls

20 g piparkūku garšvielas

20 kanēļa

50 g sviesta

Krēmam:

500 g Filadelfijas siera

50 g pūdercukura

150 g karameles

250 g saldā krējuma

10 ml ruma

10 g želatīna

Pagatavošana:gatavo kūkas pamatnīti: kopā sajauc sviestu, miltus, cukuru, sāli, olas, kakao, piparkūku garšvielu un kanēli, visu rūpīgi samīca viendabīgā masā. Mīklu izrullē uz sviestpapīra un cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 20 minūtes. Atdzesē un pēc tam smalki sasmalcina. Sadrupinātās drumstalas samīca ar sviestu, noklāj ar tām kūkas formas apakšu un cep cepeškrāsnī 5 minūtes. Tad gatavo krēmu: sakuļ krējumsieru ar pūdercukuru, rumu un karameli. Pievieno masai uzbriedinātu un izšķīdinātu želatīnu. Sakuļ saldo krējumu un iemaisa krēma masā. Gatavu krēmu klāj virs drumstalu kārtas cepamformā, nolīdzina līdzenu virsmu. Ievieto ledusskapī, lai sastingst apmēram +2 - +6 grādos. Dekorē ar rīvētu šokolādi vai uzsijā kakao.

Svarīgākais