Piedāvā kūku bodes „Gardums” Gulbenē saimniece Inese Veismane.
Biezpiena groziņi
Sastāvdaļas:
Mīklai:
170 g miltu
70 g cukura
5 olas
120 g sviesta
1 g sāls
2 g kanēļa
Pildījumam:
100 g miltu
100 g cukura
2,5 olas
120 g sviesta
1 g sodas
250 g biezpiena
3 g vaniļas cukura
Pagatavošana:mīklai paredzētās sastāvdaļas sajauc, samīca un veido mīklu, pēc tam to atdzesē ledusskapī. Tad biezpienu izberž caur sietiņu vai sablenderē, pievieno izkausētu sviestu, vaniļas cukuru, ar cukuru saputotas olas, caur sietiņu izsijātus miltus un sodu. Ņem atdzesēto mīklu, no tās speciālās formiņās veido groziņus, tos pēc tam pilda ar sagatavoto biezpiena masu. Cep 180 grādos apmēram 20 minūtes līdz groziņi kļūst zeltaini brūni. Pēc tam atdzesē, izņem no formiņām un pārkaisa ar pūdercukuru.
Ābolu kabatiņas
Sastāvdaļas:
Mīklai:
40 g sviesta
200 ml piena
50 g cukura
2 g sāls
30 g rauga
2 olas
500 g milti
Sviesta ķieģelītim:
300 g sviesta
60 g miltu
Pildījumam:
5 āboli (vēlams skābi)
50 g cukura
20 g kanēļa
20 g pūdercukura
Pagatavošana:raugu sadrupina un izšķīdina remdenā pienā. Bļodā ieber miltus, vidū tiem iepilda sviestu, cukuru, sāli un olas. Tad pielej rauga šķīdumu, visu sakuļ vijīgā masā un samīca. Trauku pārklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī uz 2-3 stundām. Ķeras pie sviesta ķieģelīša gatavošanas – sviestu rūpīgi samīca kopā ar miltiem un arī ievieto ledusskapī. Pēc tam no atdzesētās rauga mīklas izveltnē palielu taisnstūri, kuram pa virsu pārklāj divreiz mazāka laukuma izrullētu sviesta ķieģelīti. Abas masas rūpīgi saveltnē kopā, saloka un ieliek ledusskapī. Veltnēšanu atkārto vēl vismaz divas reizes ik pēc 20 minūtēm. Nomizo ābolus, izgriež tiem serdes un sadala 8 daļās. Ņem mīklu, izveltnē un sagriež nelielos četrstūrīšos. Uz tiem liek ābola daiviņu, uzkaisa cukuru un kanēli, stūrīšus salipina kopā. Kabatiņas cep 220 grādos apmēram 15 minūtes. Pēc tam atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.
Ķirbja kūka
Sastāvdaļas:
600 g ķirbja
3 olas
60 g sviesta
100 g mannas
1 paciņa vaniļas cukura
2 tējkarotes citrona sulas
1 g sāls
puse tējkarotes kanēļa
397 g iebiezināta piena
15 g pūdercukura
1 tējkarote cepamā pulvera
Pagatavošana:mazā ūdens daudzumā izsutina ķirbi, pēc tam sablenderē. Mīkstā sviestā pa vienai iemaisa olas, tad pievieno sablenderēto ķirbi, sāli, citrona sulu, vaniļas cukuru, mannu, cepamo pulveri un iebiezināto pienu. Masu lej ietaukotā veidnē un cep 150 grādos vienu stundu. Gatavu pārkaisa ar kanēli un pūdercukuru.
Marmora kēkss
Sastāvdaļas:
4 olas
250 g margarīna
150 g piena
300 g cukura
400 g miltu
1 tējkarote cepamā pulvera
50 g kakao
50 g grauzdētu lazdu riekstu
Dekorēšanai:
70 g šokolādes
30 g lazdu riekstu
Pagatavošana:izkausē sviestu, pēc tam pievieno cukuru, olas, pienu un visu kārtīgi izmaisa. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, pievieno pārējai masai un visu rūpīgi sajauc. Pusi no mīklas iepilda kēksa formā, atlikušajai pusei pievieno kakao un sadrupinātus lazdu riekstus un lej pāri gaišajai masai. Ar dakšiņu abas mīklas viegli izmaisa, tad cep 180 grādos 45 minūtes. Pēc tam atdzesē un pārlej ar izkausētu šokolādi, pāri pārkaisa sadrupinātus lazdu riekstus.
Siera kūka ar karameli
Sastāvdaļas:
Pamatam:
100 g sviesta
150 g miltu
50 g cukura
1 ola
20 g kakao
15 g sāls
20 g piparkūku garšvielas
20 kanēļa
50 g sviesta
Krēmam:
500 g Filadelfijas siera
50 g pūdercukura
150 g karameles
250 g saldā krējuma
10 ml ruma
10 g želatīna
Pagatavošana:gatavo kūkas pamatnīti: kopā sajauc sviestu, miltus, cukuru, sāli, olas, kakao, piparkūku garšvielu un kanēli, visu rūpīgi samīca viendabīgā masā. Mīklu izrullē uz sviestpapīra un cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 20 minūtes. Atdzesē un pēc tam smalki sasmalcina. Sadrupinātās drumstalas samīca ar sviestu, noklāj ar tām kūkas formas apakšu un cep cepeškrāsnī 5 minūtes. Tad gatavo krēmu: sakuļ krējumsieru ar pūdercukuru, rumu un karameli. Pievieno masai uzbriedinātu un izšķīdinātu želatīnu. Sakuļ saldo krējumu un iemaisa krēma masā. Gatavu krēmu klāj virs drumstalu kārtas cepamformā, nolīdzina līdzenu virsmu. Ievieto ledusskapī, lai sastingst apmēram +2 - +6 grādos. Dekorē ar rīvētu šokolādi vai uzsijā kakao.