Ēdienu dehidrēšana var būt vienkāršs un efektīvs veids, kā pagarināt glabāšanas laiku, maksimāli palielināt uzglabāšanas vietu un baudīt iecienītos ēdienus visa gada garumā.
Pārtikas dehidrēšana ir konservēšanas metode, ko izmanto, lai pagarinātu pārtikas glabāšanas laiku, noņemot tajā ūdens saturu, raksta healthline.com.
Tā ir arī viena no vecākajām un visizplatītākajām pārtikas konservēšanas metodēm, kas ir pārspējusi daudzas citas mūsdienu metodes, piemēram, konservēšanu un sasaldēšanu.
Šajā rakstā aplūkotas dažas metodes, ko izmanto pārtikas produktu dehidrēšanai, kā arī to, kuri pārtikas produkti var tikt dehidrēti, iespējamie ieguvumi un procesa negatīvās puses.
Pārtikas dehidrēšanai bieži izmanto vairākas metodes. Metodes atšķiras atkarībā no pārtikas žāvēšanas veida, nepieciešamā laika un nepieciešamā aprīkojuma veida. Šeit ir dažas no populārākajām metodēm:
Žāvēšana saulē ir viena no vecākajām un vienkāršākajām pārtikas produktu dehidrēšanas metodēm. Tas ietver pārtikas produktu augļu, piemēram, vīģu vai mango, novietošanu uz sieta vai paplātes, kas izgatavota ar koka. Pēc tam pārklāj pārtiku ar otru sietu, lai atbaidītu kaitēkļus un kukaiņus.
Ēdienu var žāvēt jebkurā saulainā vietā ar zemu mitruma līmeni un minimālo temperatūru 30 ° C. Izmantojot šo metodi, ir svarīgi arī izvairīties no sietiem un paplātēm, kas izgatavoti ar no materiāliem, kas var oksidēties un atstāt nogulsnes uz pārtikas.
Tomēr jātceras, ka, izmantojot šo metodi, pārtikas produkti, piemēram, augļi, var dehidratēties vairākas dienas, lai pilnībā izžūtu.
Tāpat kā žāvēšana saulē, žāvēšana gaisā ir dehidratācijas metode, kas ir tik vienkārša, ka tai nav nepieciešams īpašs aprīkojums. Līdzīgi kā žāvēšana saulē, žāvēšana gaisā novieto pārtiku ēnā, nevis saulē. Tas aizsargā pārtiku no spēcīgajiem saules stariem, lai izžāvetu lapu zaļumus, zāļu tējas un garšvielas.
Jūsu cepeškrāsni var izmantot pārtikas žāvēšanai, ja saglabājat tās temperatūru aptuveni 60° C.
Lai gan žāvēšana krāsnī var ilgt aptuveni 6-10 stundas atkarībā no konkrētā ēdiena, šī metode var būt noderīga cilvēkiem, kuri nevēlas iegādāties papildu ierīces. Pārliecinieties, vai jūsu cepeškrāsns temperatūru var iestatīt uz 60 ° C vai zemāku temperatūru, jo augstāka temperatūra ēdienu gatavos, nevis žāvēs. Turklāt, dehidrējot pārtiku, noteikti atveriet cepeškrāsns durvis, kas žāvēšanas laikā ļauj izkļūt papildu mitrumam.
Elektriskie dehidratatori ir viena no efektīvākajām un ērtākajām pārtikas žāvēšanas metodēm. Šīs ierīces parasti ir aprīkotas ar taimeri un temperatūras mērītāju, kā arī ventilatoriem, lai vienmērīgi sadalītu siltumu.
Tiem parasti ir arī vairākas paplātes, kas ļauj vienlaikus dehidrēt vairākus pārtikas veidus. Lai gan šie elektriskie dehidratatori var būt visefektīvākā dehidratācijas metode, tie nav labākā izvēle, ja ir mazs budžets.